Kustantaja antoi potkut Sofi Oksaselle

Kirjailija Sofi Oksasen ja hänen kustantajansa WSOY:n tiet erkanevat. Kustantaja ilmoitti tiistaina, ettei se jatkossa kustanna Oksasen teoksia.

WSOY ei enää kustanna Sofi Oksasta.

15.6.2010 16:38 | Päivitetty 15.6.2010 19:32

Aloite asiaan tuli WSOY:n puolelta. Oksanen itse on hämmentynyt kustantajansa ratkaisusta.

- Pidän ratkaisua erikoisena, Oksanen kertoi IS:lle.

Menestyskirjailijaksi noussut Oksanen on julkisuudessa kritisoinut WSOY:n toimitusjohtajan Anna Baijarsin työtä melko jyrkästi.

- Pitkällisen harkinnan jälkeen tehty päätös on ollut erittäin vaikea, mutta koemme sen nykytilanteessa valitettavasti ainoaksi mahdollisuudeksi. Kustantajan ja kirjailijan välinen suhde edellyttää molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta, Baijars toteaa kustantajan tiedotteessa.

Puhdistusta myytyyli 140 000 kappaletta

Kirjailijan uusinta, Finlandia- ja Pohjoismaiden neuvoston palkinnon saanutta romaania Puhdistus on myyty yli 140 000 kappaletta.

WSOY on ennen Puhdistusta kustantanut Sofi Oksasen teokset Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus (WSOY:n näytelmäkirjasarja 2007).

Lisäksi Oksanen on toimittanut yhdessä Imbi Pajun kanssa teoksen Kaiken takana oli pelko (2009).

- Näiden teosten osalta yhteistyö jatkuu voimassaolevien sopimusten mukaisesti, toteaa WSOY tiedotteessaan.

Kustantaja ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa tämän enempää, sanoo WSOY:n viestintä - ja markkinointijohtaja Tarja Virolainen.

Uusi kustantajalöytynee helposti

Sofi Oksanen puolestaan oli tiistai-iltana kiireinen ranskalaisten toimittajien Suomen-vierailun johdosta.

Puhdistuksen ranskannos ilmestyy elokuussa. Teos menestyy harvinaislaatuisella tavalla myös Yhdysvaltain markkinoilla, jonne siitä otettiin vastikään kolmas painos.

Sofi Oksanen oli niiden kirjailijoiden joukossa, jotka viime lokakuussa allekirjoittivat WSOY:n johdon toimintaa arvostelleen kirjeen.

- Nykyinen uuden johdon organisoima toiminta vahingoittaa ja suorastaan sabotoi monen allekirjoittaneen uraa ja aiheuttaa heille tuntuvia taloudellisia menetyksiä, kirjeessä sanottiin.

Baijars siirtyi WSOY:hyn Gummeruksesta loppuvuonna 2008. Viime vuoden huhtikuussa hän siirtyi kustannusjohtajan tehtävästä yhtiön toimitusjohtajaksi.

Kirjailijoiden mielestä esimerkiksi talon tiedotuksen toimintaa oli hankaloitettu. Kirjeessä väläyteltiin myös kustantajan vaihtamista.

Oksanen löytää uuden kustantajan luonnollisesti tuosta vain. Hän lienee jo aiemminkin saanut houkuttelevia tarjouksia, mutta WSOY:llä häntä on oletettavasti pidätellyt se, että hän arvostaa suuresti talon kustannustoimittajia.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma-konsernia, johon kuuluu myös WSOY.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?