Ruotsin kuningaspari villitsi Vaasassa - Viihde - Ilta-Sanomat

Ruotsin kuningaspari villitsi Vaasassa

Ruotsin kuningaspari päätti tänään kaksipäiväisen vierailunsa Vaasassa. Vaikka tiukkaan päiväohjelmaan olikin ahdettu tiedettä, taidetta sekä yritys- ja kouluvierailuja, kuningaspari edusti tottuneesti iltapäivään saakka.

14.9.2006 7:03 | Päivitetty 14.9.2006 19:38

Kuningatar Silvia ojenteli saamiaan lahjoja ja kukkakimppuja takavasemmalle kiihtyvää tahtia, mutta iloinen hymy ja vilkutus ei jäykistynyt hetkeksikään. Esimerkiksi Mussorin vammaisten lasten koulussa Silvia otti jokaista lasta kädestä ja puhutteli heitä.

Päivän ohjelma alkoi Åbo Akademista, jossa kuningasparille sekä presidentti Tarja Haloselle puolisoineen esiteltiin Vaasan yliopistoelämää ja suomenruotsalaista mediaa.

Kuningatar Silvia ja presidentti Halonen olivat pukeutuneet hauskasti lähes vastavärisiin jakkupukuihin: Silvialla poltettua oranssia, Halosella mintunvihreää. Hattua ei ollut kummallakaan.

Åbo Akademista kuninkaallisten matka jatkui Pohjanmaan museon uuteen perusnäyttelyyn, jonne Kaarle XVI Kustaa ja Silvia pääsivät tutustumaan ensimmäisten kutsuvieraiden joukossa.

Sen jälkeen kuninkaalle esiteltiin kaasumoottoreita Wärtsilässä ja Silvia jatkoi Mussoriin. Iltapäivällä kuningaspari tapasi vielä mediaa.

Tästä huolimatta tarkoin suunniteltu vierailu hujahti Kaarle Kustaan mielestä hetkessä.

Kaikki ei ole julkista

Kuningasparin vierailua seurasi noin sata median edustajaa. Heiltä udeltiin muun muassa heidän suhteestaan julkisuuteen. Vastauksesta kävi ilmi, että edes julkisuudessa elävä kuningasperhe ei siedä kaikkea, ja kuninkaan mielestä julkisuudella on oltava rajansa. Tavat ja kulttuurikin täytyy ottaa huomioon.

Silvian mielestä kyse on myös siitä, että hekin ovat vanhempia, jotka haluavat pitää huolta lapsistaan.- On kunnioitettava muita ihmisiä ja osoitettava heille huolenpitoa ja lämpöä. - Mielestäni jopa meillä pitää olla perheenä oikeus saada sitä kunnioitusta, jota me osoitamme muille, Silvia toivoi.

Ehkä juuri siksi kuningas vastasi vastakysymyksellä uteluun, oliko hovissa odotettavissa pikaisia kihlajaisuutisia:

- Mikä sitten on pikaista?

Silvia kertoi kuitenkin hienoista ylpeyttä äänessään, että prinsessa Victoria on yksivuotisella diplomaattikurssilla ja prinssi Carl on assistenttina Ruotsin tunnetuimmalla luontovalokuvaajalla Mattias Klumilla.

Prinsessa Madeleine työskentelee puolestaan YK:n lastenjärjestön Unicefin projekteissa, muun muassa kidnapattujen lasten auttamiseksi.

Silvia valloitti Vaasan

Vaasassa ei ole koskaan aiemmin nähty eilisen kaltaista yleisöryntäystä. Ruotsin kuningasparia oli selvästi odotettu hartaasti, sillä lähes kaikki paikalliset asukkaat halusivat nähdä ainakin vilauksen kuninkaasta tai kuningattaresta.

Kuhina alkoi jo eilen aamupäivällä Vaasan lentokentältä. Tummapukuinen mies hyppeli alas lentokoneen portaita iloisen poikamaisesti.

- Haa, sehän on itse kunkku, lentokentälle saapunut Ruotsin kuningasparin fani bongasi nopeasti.

Kuningatar Silvia astui Vaasan maaperälle puolisoaan Kaarle XVI Kustaata huomattavasti hillitymmin.

Kuningattaren vaalean jakkupuvun helmiäiset kimalsivat auringossa. Roosanvärinen, leveälierinen hattu viimeisteli kuninkaallisen lookin.

Päivä oli vaasalaisille suuri ja historiallinen. Kaupunki sai vastaanottaa 400-vuotisjuhlien arvokkaimmat vieraat. Naapurimaan kuningas on nähty Vaasassa vain kolmesti aiemmin.

Vaasan nokkamiesten tervehdysten jälkeen pikkutyttö Anna-Karin Engstrand ojensi kuningattarelle kukkaset ja sai vaihtaa tämän kanssa kuulumiset. Malmö-kodin lapset lauloivat, ja tämän jälkeen delegaatio siirtyi autoihin ja matkasi lentokentältä kaupungin keskustaan, täpötäydelle torille.

Kaarle Kustaa kiitteli vaasalaisia lämpimästä vastaanotosta.

- Odotamme innolla jatkoa täällä mukavassa Vaasassa.

Ruotsin kuninkaalliset Vaasassa eilen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?