Hardwick voitti masennuksen - Viihde - Ilta-Sanomat

Hardwick voitti masennuksen

Neil Hardwick kirjoitti seitsemän vuotta sitten kirjan Hullun lailla. Omakohtaisessa kirjassa hän kertoi vaikeasta masennuksestaan, joka vei hänet "syvään rotkoon", tervejärkisyyden ja hulluuden äärirajoille, ja teki hänet työkyvyttömäksi 2,5 vuodeksi.

20.10.2006 7:14

- Ihan konkreettisesti se oli sitä, että vedin puhelimen pois seinästä, laitoin verhot kiinni enkä poistunut kotoa mihinkään. Join vain vettä ja oksentelin, ei ollut ruokaa talossa. Onneksi minulla oli erittäin taitava psykiatri, Hardwick sanoo nyt.

Hardwick uskoo, että mitä enemmän aikaa kuluu siitä, kun hänen masennuksensa puhkesi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän voi toivoa voittaneensa sen kokonaan. Varma siitä ei voi koskaan olla.

- Olen tietoinen siitä, että tuollainen sairaus saattaa uusiutua. Siinä mielessä se on mukanani loppuelämän, eikä häviä kokonaan koskaan. Mutta jos on klaarannut seitsemän kahdeksan vuotta, niin ennuste alkaa olla parempi.

- Tarkkailen silti itseäni yhä: onko tämä normaalia väsymystä, vai olenko minä sairas.

Hardwick kokee olevansa etuoikeutettu, koska pääsi kuilusta ylös ja sai työkykynsä takaisin. Kaikki eivät ole niin onnekkaita.

- Kun masennus on pahimmillaan, ei osaa nauttia musiikista, ei kauniista maisemista, ruoasta, ei mistään. Kaikki on yhdentekevää. Siitä toipuminen vaatii taikatemppua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?