Viihde

Ruotsalaisbändi laulaa suomalaisesta sotasankarista

Julkaistu:

Toukokuun lopussa ilmestyy ruotsalaisen Sabaton-yhtyeen uutuusalbumi Coat of Arms. Levyn suomalaisittain kiinnostavin yksityiskohta on kappale White Death, joka kertoo Talvisodan suomalaissankarista Simo Häyhästä.

Sabaton-biisintekijä Pär Sundström, miten keksitte tehdä kappaleen Häyhästä?

- Tätä ei olisi koskaan tapahtunut ilman uskomattomia fanejamme. Viime levymme jälkeen pyysimme fanejamme lähettämään meille ideoita kappaleiden aiheiksi. Saimme faneilta lähes 10 000 biisi-ideaa. Suomesta tuli noin 500 kirjettä. Simo Häyhä ja Lapin sota olivat suomalaisten eniten ehdottamat aiheet.

Syntyikö kappale helposti?

- Meillä oli jo valmiina sanoittamaton kappale, jonka työnimi oli sniper. Kun aloimme kerätä tietoa Häyhästä, tajusimme, että tämä on täydellinen Sabaton-aihe.

- On surullista, että sotia on yhä. Kenenkään ei pitäisi joutua kantamaan toisen ihmisen tappamisen taakkaa. Silti jotkut ovat valmiit tekemään sen, mitä vapauden puolustamiseksi tarvitaan ja jotkut heistä menestyvät poikkeuksellisen hyvin. Simo Häyhä oli sellainen, ja hänestä tuli legenda. Hän inspiroi maanmiehiään ja herätti pelkoa vihollisissa.

Teillä oli myös edellisellä albumillanne Suomen talvisodasta kertova kappale. Miksi suomalaisfanit palkitaan jälleen omalla nimikkokappaleella?

- Suomalaiset fanit ovat kovia pitämään meteliä itsestään. He käyvät keikoillamme ja nettisivuillamme, ja lähettävät meille älyttömästi postia. Ruotsalaiset eivät piittaa kotimaansa historiasta, mutta suomalaisille heidän maansa historia ja vaiheet ovat tärkeitä. Suomalaiset ovat osoittaneet suurta rohkeutta puolustaessaan maataan. Se on biisintekijällekin inspiroivaa.

Mikä on oma suosikkisi uuden levyn kappaleista?

- Saboteurs, koska kappale kirjoitettiin lähes kymmenen vuotta sitten, mutta sitä ei koskaan viimeistelty aiempia levyjämme varten. Nyt, kun se vihdoin saatiin tehtyä, tuli siitä juuri niin hyvä kuin olin toivonut.

Miksi joudumme odottamaan loppusyksyyn asti, ennen kuin näemme Sabatonin Suomessa?

- Se on meistäkin kummallista. Viime vuonna Suomen festarikeikoillamme oli hyvin yleisöä ja huikea meininki. Olimme jättäneet monia tämän kesän viikonloppuja vapaaksi Suomen festivaaleja ajatellen, mutta ilmeisesti suomalaisfestarit eivät olleet tänä vuonna niin kiinnostuneita meistä.

- Toisaalta tiedämme jo nyt, että syksyn Suomen keikkamme tullaan myymään loppuun. Vaikka niihin on vielä puoli vuotta aikaa, on puolet kaikista lipuista jo myyty. Nykyisellä myyntitahdilla koko kiertueemme ensimmäiset loppuunmyyty-ilmoitukset tulevat juuri Suomesta.

Nightwishin Tuomas Holopainen kuvaili edellistä Tavastian konserttianne yhdeksi parhaista livekeikoista, mitä hän on nähnyt vuosiin. Mitä ajattelet tuosta?

- Tuon kaltaisten kommenttien kuuleminen ilahduttaa aina. Ja kun tuollaisen mielipiteen lausuu Tuomas, joka on nähnyt niin monia bändejä festareilla ja Nightwishin lämppäreinä, olen erityisen otettu.