Popin kuningas Michael Jackson täyttää 50 vuotta

Julkaistu: , Päivitetty:

Michael Jacksonin Neverland-maatilan portit pysyvät kiinni tälläkin viikolla, vaikka laulaja viettää perjantaina 50-vuotispäiväänsä. Tuntuu sopivalta, että ranchi on juhlapäivänä tyhjä, sillä Neverlandista on tullut Jacksonin uran romahduksen symboli.

Poptähti on ollut kahdesti syytteessä oikeudessa lasten hyväksikäytöstä Neverlandissa. Hän ei saanut kummallakaan kertaa tuomiota, mutta viimeistään oikeudenkäyntien paineet muuttivat Jacksonin kummajaiseksi.

Michael Jacksonin uraa lienee mahdotonta kuvailla ilman huomiota hänen elämäänsä lavan ulkopuolella. Jackson elää omassa maailmassaan, eikä hänen uransa ja siviilielämänsä vaiheista ole puuttunut skandaaleja.

Yksi läpi Jacksonin uran käynnissä ollut keskustelu koskee artistin ihonväriä. Tumma iho on muuttunut vuosien varrella rajusti plastiikkakirurgian ja ihon vaalennusten myötä.

Artisti itse sanoo, että ihon vaalennus oli tarpeen pigmenttihäiriön vuoksi.

Kun kaikki meni vielä hyvin

Michael Jackson oli parhaimmillaan modernin kevyen musiikin ykkösartisti. Mies onnistui yhdistämään mustan rytmibluesin ja soulin elementit valkoisen popin kanssa keitokseksi, joka upposi suuriin joukkoihin.

On yhtä perusteltua tituleerata Michael Jacksonia popin kuninkaaksi kuin sanoa Madonnan olevan sen kuningatar. Jacksonin 1980-luvun alussa julkaisemansa Thriller-albumi kipusi musiikkihistorian ostetuimmaksi levyksi.

Yli 100 miljoonaa kappaletta myynyt albumi tuotti myös kuusi Top 10 -singleä. Levy sai niin ikään seitsemän Grammy-palkintoa.

On myös arvioitu, että Jackson loi modernin pop- ja rockvideon laulujensa Billie Jean, Beat It ja Thriller nerokkailla videoilla.

Julkisuuteen viisivuotiaana

Michael Jackson joutui jo viisivuotiaana totuttelemaan tähden rooliin. Pikkupojasta tehtiin keulakuva Jackson 5 -perhebändiin, joka levytti klassiselle soul-levymerkille Motownille.

Bändi tehtaili viisi singleä Top 5:een vuosina 1969-71, tunnetuimmat niistä I Want You Back ja ABC. Kunnianhimoinen isä kuitenkin loi pojasta myös sooloartistin. Muun muassa oma single I'll Be There nosti pikkuvekaran ohi veljiensä.

Perhebändi saikin pian jäädä.

Jacksonin uran kannalta ratkaiseva oli tutustuminen tuottaja Quincy Jonesiin. Kaksikko löysi toisensa kuvattaessa filmiä, joka oli Diana Rossin ja Jacksonin tähdittämä "mustien versio" Ihmemaa Ozista.

Quincy Jones preppasi Jacksonin todelliseen supertähteyteen. Vuonna 1979 julkaistu albumi Off The Wall nosti tulokkaan musiikkibisneksen kuumaksi nimeksi.

Esimerkiksi Rolling Stone -lehti julisti Off The Wallin mestariteokseksi, mutta kaksikko kykeni ylittämään senkin tason: vuoden 1982 albumi Thriller on edelleen myynniltään ja ehkä tasoltaankin popin ylittämätön maamerkki.