Syvään päähän biisi biisiltä - Viihde - Ilta-Sanomat

Syvään päähän biisi biisiltä

IS:n pitkän linjan musiikkijournalisti Pasi Kostiainen kertoo, miltä Eppu Normaalin uutuusalbumi Syvään päähän kuulostaa biisi biisiltä. Levy täyttää fanien odotukset, mukana on paljon tuttua 30-vuotisen uran eri vaiheilta, sekä sopivasti uutta - kuin mausteeksi.

24.8.2007 10:56

Yhtye soitti levyn kerran eilisessä tiedotustilaisuudessaan.

1. Tahdon sut

On kaikki niin kuin ennenkin. Martti Syrjän ääni on tuttu ja kitarat soivat niin, että kuulija näkee taivaan ja tähtiä. Sanoituskin on jo ensikuulemalta tutunkuuloinen rakkaudentunnustus. Biisin erikoisin sana: "hormonaaliskemiallinen".

2. Syvään päähän

Lisää sanaleikkejä, lisää kitaroita, lisää tuttua laulua. Uskottava se on, Eppu Normaali on tehnyt uransa 14. albumin!

3. Kuumemittari

Muistuttaa Tie vie -ajan Eppu Normaalia. Rehevä sointi on yhtä raikas ja ajankohtainen kuin neljännesvuosisata sitten. Vai pitäisikö sanoa: ajaton?

4. Pallit heiluu taas

Keski-ikäinen rock-sanoittaja sanailee kuin keski-ikäinen Juha Vainio aikoinaan, pelko nuupahtelevasta miehisyydestä inspiroi: "Missä lienee syy, kun multa elämä hiipuu ja vereni tää viilentyy". Eikä edes musa ole enää sellaista, joka "panisi pallini heilumaan"!

5. Haistakoon veen

Alkoholistin uhoa ja hätähuuto. Mainio, rohkea teksti. Hyvä biisi.

6. Kun valot tulevat vastaan

Jotain ihan uutta Eppu-soundia! Vaikutteita J.J. Calelta ja Eric Claptonilta, biisi rullaa kevyesti, mutta tunnelma on pahaenteinen ja hätääntynyt: "Äiti pääsenkö syliisi sun/Pörröttäisitkö isä taas hiuksia mun."

7. Lennä mun luo

Eput taitavat vieläkin pitää The Who-yhtyeestä. Biisi alkaa sellaisilla voimasoinnuilla, että alta pois. Vaikka sanoitus on poukkoilevaa tajunnanvirtaa, sävellys ja sovitus ovat pontevia ja jänteviä.

8. Laulu jää pystyyn Biisin nimi on Eppu-huumoria, viittaus Led Zeppelin -leffan muinaiseen suomennokseen. Sanoitus taipuu moneen tulkintaan, tietysti kaksimielisyyksiinkin. Musiikillisesti kappale on suorastaan hurjastelua, ehkä heveintä Eppu-soundia koskaan! Toisaalta taustalauluissa on kauniita harmonioita.

9. Jokainen hetki historian

Onko Martti Syrjä rakastunut? Vai pelkääkö hän menettävänsä rakkauden? Laulun kertoja ainakin pohtii rakkautta sen ytimessä, sen suuruutta äimistellen, sen kadottamista peläten.

10. Cry Baby

Musiikillisesti taas yllättävä veto: reipasta riffirockia, jollaista Eput tekivät 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa.

11. Minkä teit

Tuleva Eppu-klassikko kaikilla mausteilla! Laiskalla tempolla etenevä, näennäisen mitäänsanomaton kappale sisältää paljon musiikillisia koukkuja ja ajatuksia herättävän tekstin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?