Neuvostoliitto oli Renny Harlinin Jäätävän Poltteen kiellon takana - Viihde - Ilta-Sanomat

Neuvostoliitto oli Renny Harlinin Jäätävän Poltteen kiellon takana

Renny Harlinin ja Markus Selinin filmiurat aloittanut Jäätävä polte -elokuva kiellettiin 1986 Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Sobolevin painostuksen vuoksi.

Renny Harlinin esikoisohjaus Jäätävä polte sai neuvostoviranomaiset takajaloilleen.

13.2.2008 12:34

Neuvostoliiton virallisesta valituksesta kerrotaan ensi kertaa Juhani Suomen uudessa kirjassa Kohti sinipunaa.

Tähän asti on luultu, että sensuurin takana olivat suomalaiset elokuvatarkastajat. He ovat väittäneet aikanaan tehneensä kieltopäätöksensä itsenäisesti.

Eksyneitä amerikkalaispoikia kidutetaan elokuvassa neuvostovankilassa.

Suomalaislehdistä elokuvasta tietoja saanut Vladimir Sobolev ilmoitti Suomen ulkoministeriölle, ettei elokuvan esittäminen vastaisi "maidemme johtajien lausuntoja, joiden mukaan ystävyyttä, luottamusta ja hyvää naapuruutta maidemme välillä on edelleenkin kehitettävä".

Sobolev otti asian esiin ensin ulkoministeriön alemman virkamiehen kanssa. Tämä siirsi asian ulkoministeri Paavo Väyryselle.

Väyrynen korosti vastauksessaan Soboleville, että asiaan puuttuminen saattaa aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin filmin esittäminen. Sobolev kuitenkin "toivoi toimenpiteitä asiassa".

Samaan aikaan filmin seisottaminen elokuvatarkastamossa alkoi herättää julkisuudessa huomiota.

Neuvostovalitusten vuoksi ulkoministeriön alivaltiosihteeri Klaus Törnudd kävi tarkastamossa katsomassa elokuvan. Hän laati muistion, jossa ei vaatinut kieltämistä.

Juhani Suomen kirjan mukaan Klaus Törnudd suositteli leikkauksia ja korkeaa veroluokkaa. Elokuvatarkastamo kuitenkin päätti yllättäen kieltää koko filmin.

Tammikuussa 1986 annetun päätöksen mukaan filmi kiellettiin "raaistavana ja ulkopoliittisesti arveluttavana". Tarkastajat väittivät toimineensa itsenäisesti.

Päätös poiki valituskierteen. Maaliskuussa 1986 päätöstä muutettiin niin, että filmi kiellettiin enää vain raaistavana.

Tarkastajista puolet, joukossa mm. Suomen Sosialidemokraatin kolumnisti Aimo Kairamo, vaati kuitenkin yhä kieltämistä myös ulkopoliittisin perustein.

Filmi saatiin pahasti leikeltynä Suomen teattereihin vasta joulukuussa 1986.Ohjaaja Renny Harlin käytännössä pakeni Suomesta tapahtuneen jälkeen.

Jäätävästä poltteesta tuli hänen elokuvallinen käyntikorttinsa, jolla hän pääsi Hollywoodiin.Tuottaja Markus Selin on ällistynyt kuullessaan IS:lta Neuvostoliiton käskystä.

Markus Selin menetti elokuvan kieltämisen myötä koko omaisuutensa ja ajautui rahavaikeuksiin, joita on paljon uutisoitu.

Kyse ei ollut markkinatempusta. Selin ja Harlin omistivat vain Suomen esitysoikeudet. He menettivät miljoonia silloisia markkoja.

- Tyrmistyttävää! He siis määräsivät, mitä täällä sai tehdä. Ei ole hauska kuulla olleensa pelinappula muiden jutuissa, Markus Selin sanoo IS:lle.

Selinin mukaan Neuvostoliiton puuttumisesta asiaan oli aikanaan huhuja, mutta he eivät niihin voineet luottaa.

- Eihän me uskottu, että joku suuttuisi sadusta, kun maailma oli silloin täynnä Rambo-elokuvia! Tämä kertoo varmaan siitä ajasta aika paljon, Selin toteaa.

- Minulta meni kaikki. Sinänsä tämä avaa uutta perspektiiviä, kun tavallaan lähdennäisiä noilta ajoilta on yhä oikeudessa. Siihen suuntaan saa siis lähettää laskun?

Elokuvatarkastamon johtaja Jerker A. Eriksson myönsi vasta 1991 IS:ssa, että Jäätävän poltteen suhteen "olimme ehkä väärässä".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?