Tuntematon kirjailija aikoo haastaa Oscar-suosikin oikeuteen

Julkaistu:

Tuntematon kiinalaiskirjailija on aiheuttanut kohun megaelokuva Avatarin ympärillä, tai ainakin hän yrittää parhaansa.

Zhou Shamou aikoo haastaa Avatar-ohjaaja James Cameronin oikeuteen plagioinnista. Zhou väittää, että Avatar on kopioitu hänen vuonna 1997 kirjoittamasta teoksesta Tale Of The Blue Crows.

- 80 prosenttia elokuvan juonesta ja keskeisistä elementeistä ovat samanlaisia, kuin minun romaanissani, hän sanoo China Dailyn mukaan.

Zhoun mukaan hänen kirjansa kertoo kuuden astronautin matkasta kaukaiselle planeetalle, jolla asuu sini-ihoisten olentojen rotu.

Zhoun ongelma on kuitenkin se, että kukaan ei tunne hänen kirjaansa. Hän myöntää Sky Newsin mukaan, että hän on joutunut taistelemaan oikeusprosessin käynnistämiseksi Kiinassa, koska kukaan ei tunne häntä.

- Kukaan ei ole tukenut minua ja moni on kysynyt, että miksi joku niin kuuluisa kuin Cameron kopioisi jotakin tuntemattomalta kirjailijalta. Mutta miksi ei, Zhou tilittää.

Kiinalainen lakimies Yang Huipeng arvioi China Dailyn mukaan, että Zhoulla olisi paremmat mahdollisuudet ulkomailla.

- Jos oikeusjuttu käsitellään Kiinassa eikä Cameron tai hänen edustajansa saavu paikalle, koko prosessilla tuskin on mitään merkitystä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Cameronia syytetään plagioinnista. Viimeksi syytösten kohteena oli Cameronin elokuva Terminator ja syytösten takana tieteiskirjailija Harland Ellison. Tuolloin Cameron sopi kiistan neuvottelemalla.