Spede palaa näyttämölle - Viihde - Ilta-Sanomat

Spede palaa näyttämölle

Tänään muistelmateoksensa Muisti palailee pätkittäin (Otava) julkaiseva elokuvaneuvos Ere Kokkonen tekee Pertti Spede Pasasen elämästä näytelmän Komediateatteri Arenaan. Ensi-ilta ajoittuu kevääseen 2009.

Spede Pasanen kuului viihteen kovimpiin tekijöihin Suomessa.­

29.10.2007 6:39

- Se on näytelmä paitsi Pertistä, myös Vesku Loirista, Simo Salmisesta ja minusta. Siinä sivutaan Pertin henkilökohtaista elämää, työtä, elokuvasäätiön syntyä ja vaikeuksia sen kanssa. Näytelmä on luonteeltaan musiikkia sisältävä draamakomedia ja sijoittuu 1960-luvun lopun ja 70-luvun alun aikoihin, Kokkonen kertoo.

Näyttelijävalinnat ovat vielä täysin auki, paitsi että Kokkonen on pestannut Mika Nuojuan näyttelemään häntä itseään. Tämä kun on "loistava näyttelijä ja riittävän lyhyt".

- Aihe alkaa hahmottua alitajunnassani, mutta kirjoittamisen aloitan vasta ensi keväänä.

Spede Pasanen ja Ere Kokkonen tekivät yhteistyötä lähes 40 vuotta. Vielä viikkoa ennen Spede Pasasen kuolemaa syksyllä 2001 parivaljakko suunnitteli yhdessä viimeistä Uuno Turhapuro -elokuvaa, jonka Kokkonen toteutti vuonna 2004.

Arenassa esitetään keväällä Arto Paasilinnan romaaniin perustuvaa näytelmää Hurmaava joukkoitsemurha, josta Kokkonen teki vuonna 2000 elokuvaversion. Spede-revyyn on tarkoitus jäädä ensi kesänä 70 vuotta täyttävän Ere Kokkosen viimeiseksi työksi. Elokuvia hän ei enää tee, ja tuolloin hän myös jättää perustamansa Komediateatteri Arenan.

- Luovuus alkaa kuihtua. Sitten vain pelaan golfia niin pitkään kuin pystyn, Kokkonen suunnittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?