Pauli Hanhiniemelle Juha Vainio -palkinto - Viihde - Ilta-Sanomat

Pauli Hanhiniemelle Juha Vainio -palkinto

Vuoden 2007 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto annetaan tänään Pauli Hanhiniemelle työstä suomalaisena lauluntekijänä ja sanoittajana. Palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Pauli Hanhiniemen ura saa tunnustusta Juha Vainion Rahastolta.­

19.7.2007 16:10

42-vuotiaan Hanhiniemen lauluntekijän ura on kestänyt jo yli kaksikymmentä vuotta. Hän on tuona aikana vakiinnuttanut hänen asemansa yhtenä Suomi-rockin kulmakivistä.

Raati kuvaili Hanhiniemeä oman tiensä kulkijaksi ja suomalaisen laululyriikan uudistajaksi, joka ammentaa perinteestä esikuvia kumartelematta. Lauluntekijä löysi jo 1980-luvulla oman ilmaisutapansa, jota hän on myöhempinä vuosikymmeninä jalostanut edelleen.

Raati kuvaili Hanhiniemen lyriikkaa arkirealistiseksi ja naturalistiseksi, jossa kuvataan ympäröivää ja sisäistä todellisuutta kaunistelemattoman suorasukaisesti ja samalla terävästi oivaltaen. Hanhiniemen tekstien muotorakenteetkin tekivät raatiin vaikutuksen. Raadin mukaan Hanhiniemien riimittely on läheisempää sukua kalevalaiselle perinteelle kuin nykyaikaisemmille tyylisuunnille.

Hanhiniemen tuotannosta erottuvat omiksi kokonaisuuksikseen Kolmas Nainen -yhtyeen albumit 1986-1994, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri - yhtyeen albumit 1995-2004 sekä Yö-yhtyeen albumeilla 1994-2006 ilmestyneet yli viisikymmentä laulua tai laulutekstiä.

Hanhiniemen uusin yhtye Hehkumo osoitti ensimmäisellä albumillaan vuonna 2006 lauluntekijänsä uusiutumiskyvyn, samalla kun se musiikillisesti oli myös paluuta perinteen pitkään jatkumoon.

Hanhiniemen tekstejä ovat levyttäneet myös muun muassa Popeda, Pate Mustajärvi, Harri Marstio, Topi Sorsakoski, Anna Eriksson, Heikki Silvennoinen ja Jani Wickholm. Yötä ja Popedaa lukuunottamatta Hanhiniemen tilaustöinä tekemät tekstit ovat yleensä muiden säveltämiä, kun taas omien yhtyeidensä albumeilla hän on usein myös tekstiensä säveltäjä tai osasäveltäjä.

Normaalista tyylilajistaan poiketen Hanhiniemi sanoitti Seinäjoen Tangomarkkinoille vuonna 2001 tangon Kohti kalleinta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?