Iron Man 2 -elokuvan arvostelu - Viihde - Ilta-Sanomat

Iron Man 2 - lue IS:n arvio elokuvasta

Kahden vuoden takainen Iron Man tuuletti supersankarileffojen kaavoja virkistävästi ja älykkään ironisesti. Lisäksi se nosti liian pitkään pimennossa pysyneen Robert Downey Jr:n takaisin huipulle. Iron Man 2 on siis kovien haasteiden edessä yrittäessään täyttää siihen kohdistuvat odotukset.

Gwyneth Paltrown ja Robert Downey Jr:n lahjat eivät mene hukkaan Iron Man 2 -elokuvassa.­

7.5.2010 8:00

Downeyn esittämä miljardööri Tony Stark, alias Iron Man, joutuu hänkin Jon Favreaun ohjaamassa jatko-osassa kovien haasteiden eteen.

Niistä yhden muodostaa hänen luomansa Rautamiesasun oikeuksia havitteleva Yhdysvaltain armeija. Toista ruumillistaa Mickey Rourke kilpailevana venäläisenä keksijänä. Kolmas uhka on Sam Rockwellin esittämä yhtiökumppani ja neljäs Scarlett Johanssonin viekkaasti viettelevä sihteerikkö.

Jo uhkakuvien ja rinnakkaisten juonilinjojen määrästä voi päätellä, ettei Justin Therouxn kirjoittamassa leffassa ole kaikki kohdallaan. Sen tarina hajoaa liian moneen suuntaan ja tukeutuu liikaa supersankarileffojen kliseisiin, joille sen edeltäjä irvaili.

Onneksi Robert Downey Jr. on kaiken kaaoksen keskellä entisessä vedossaan. Jos itsekäs, neuroottinen ja viiltävän ironinen Stark oli ensimmäisessä Iron Manissa poikkeuksellinen supersankari, niin nyt hänestä kuoriutuu lähes maaninen egoisti. Katsojan sympatiat hän voittaakin juuri liikuttavan vajavaisuutensa vuoksi.

Teknoyhtiötä johtavan omahyväisen Starkin kautta Iron Man 2 ironisoi hetkittäin herkullisesti esitystaloudeksi kutsutun aikamme ilmiöitä ja bisnesmaailman guruja. Stark-yhtiöiden expo tuo väistämättä mieleen Steve Jobsin esiintymiset Applen vastaavissa tilaisuuksissa.

Iron Man 2 on visuaalisesti komea ja tehosteiltaan näyttävä leffa, jonka viihdearvoa tuskin vähentää sen ääniraidalla pauhaava AC/DC:n hittiputki. Nimekkään tähtikaartinsa - Downeyta ja ehkä Gwyneth Paltrowta lukuun ottamatta - leffa kuitenkin haaskaa yksiulotteisiin ja yhdentekeviin henkilöhahmoihin.

Scarlett Johanssonin on viekkaasti viettelevä sihteerikkö.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?