Tupakoitsija nukkuu kuin porvari - eli huonosti

Julkaistu:

Kom-teatteri ilmoitti 1970-luvun alun albuminsa nimessä, että Porvari nukkuu huonosti. Tieteellistä evidenssiä albumin nimelle ei löytynyt.

Näinä päivinä tuntuu, että porvarin unet saattavat olla hyvinkin makoisat. Toisin kuin tupakoitsijalla. Ja tällä kertaa löytyy evidenssiäkin.

Tohtori Naresh Punjabin johtama yhdysvaltalainen tutkijaryhmä baltimorelaisesta yliopistosta kertoo todistaneensa, että tupakoisijat viettävät vähemmän aikaa syvässä unessa kuin savuttomat henkilöt.

Tupakoitsijat myös valittavat unen olleen huonoa huomattavasti useammin kuin ei-tupakoitsijat.

Tutkijoilla oli koekaniineinaan ryhmä keski-ikäisiä tupakoitsijoita ja yhtä suuri ryhmä samanikäisiä ihmisiä, joiden elämä on savutonta.

Suurimmat erot tupakoitsijoiden ja savuttomien välillä esiintyvät unen alkuvaiheessa. Tutkijat olettavat tämän johtuvan siitä, että hiljattain nautittu nikotiini jyllää tupakoitsijan kehossa erittäin voimakkaasti vielä siinä vaiheessa unta. Tällöin nukkuminen, ainakin hyvin nukkuminen, on hankalaa.

Ja kun tupakoitsijoiden öistä 23 prosenttia on huonon ja riittämättömästi lepoa antavan unen öitä, niin savuttomien vastaava prosenttiluku on vain viisi.

Naresh Punjabin ryhmän tutkimukseen tutustuneet asiantuntijat pitävät tuloksia erinomaisena lisänäyttönä sen puolesta, että tupakointi kannattaa lopettaa. Ja myös sen puolesta, ettei sauhuttelua kannatta koskaan aloittaakaan.