Tässä ovat tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat - Viihde - Ilta-Sanomat

Tässä ovat tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat

Marko Kilpi, Kari Hotakainen, Turkka Hautala, Antti Hyry, Merete Mazzarella ja Tommi Melender kilpailevat romaaneillaan vuoden 2009 kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Yllättävin ehdokas on Kilven dekkari Kadotetut, koska dekkareita ei yleensä ole Finlandia-kisassa nähty.

Finlandia-palkinnosta kilpailevat Kari Hotakainen (ylh. vas.), Marko Kilpi, Merete Mazzarella, Tommi Melender (alh. vas.), Antti Hyry ja Turkka Hautala.­

12.11.2009 10:15

Hotakaisella on mahdollisuus voittaa jo toinen Finlandia - ensimmäinen tuli 2002 romaanista Juoksuhaudantie.

30 000 euron Finlandia-palkinnon saaja kerrotaan 2. joulukuuta. Voittajan valitsee kulttuurineuvos Tuula Arkio.

Valintaraati luonnehtii kuutta Finlandia-ehdokasromaania seuraavasti:

Turkka Hautala: Salo (Gummerus)

Esikoisromaani suomalaisen pikkukaupungin ihmiskohtaloista täydentää mosaiikkimaisesti kuvaa tämän päivän Suomesta. Kirjailijan katse on tarkka ja tuore.

Kari Hotakainen: Ihmisen osa (Siltala)

Romaani on samanlainen kuin rajoittamattoman markkinatalouden rikkilyömät ihmiset: asiakaslähtöinen mutta vahvasti muutosvastarintainen, yhteiskuntakriittinen, lämmin ja älykäs.

Antti Hyry: Uuni (Otava)

Kuvaukseen leivinuunin rakentamisesta ei sisälly dramaattisia käänteitä. Hyryn ihminen on arkisia askareitaan suorittaessaan kotonaan maailmassa.

Marko Kilpi: Kadotetut (Gummerus)

Kilven teos räjäyttää dekkarilajin konventiot, koska huomio ei siinä kohdistu rikoksen selvittämiseen, vaan rikos otetaan vakavasti psykologisena, humaanis-moraalisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Teos osoittaa, miten syvästi traumaattinen väkivaltarikos on kaikille niille, jotka sen kohtaavat.

Merete Mazzarella: Ei kaipuuta, ei surua (Tammi)

Romaani kuvaa 79-vuotiaan Zacharias eli Sakari Topeliuksen yhtä päivää vivahteikkaasti ja myötäeläen. Naisvaltaisen perhepiirin kautta tulee esille erityisesti naiskysymys historiallisine vaiheineen.

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä (WSOY)

Romaanissa julkkisluennoitsija jättää firmansa ja karkaa ranskalaiseen pikkukaupunkiin etsimään ystävyyttä. Teos yhdistää aikalaiskuvaa eurooppalaisen kirjallisuuden perintöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?