Hovioikeus kielsi Louhimiehen elokuvan esittämisen - Viihde - Ilta-Sanomat

Hovioikeus kielsi Louhimiehen elokuvan esittämisen

Aku Louhimiehen ohjaamaa Riisuttu mies -elokuvaa ei saa enää esittää. Helsingin hovioikeus on kieltänyt viime syksyllä ensi-iltaan tulleen elokuvan teatterilevityksen 100 000 euron uhkasakolla.

Riisuttu mies -elokuvan pääosaa näyttelee Samuli Edelmann.­

31.1.2007 14:48

Teoksesta ei saa valmistaa myöskään esimerkiksi dvd-kopioita.Hovioikeus katsoo, että elokuvan tuottanut Lasihelmifilmi Oy on loukannut alkuperäiskäsikirjoituksen tehneen Veli-Pekka Hännisen yhtiön oikeuksia, kun se on valmistanut Riisuttu mies -elokuvan hänen tekstinsä pohjalta ilman lupaa.

Hovioikeuden keskiviikkona antama ratkaisu liittyy Riisutun miehen ympärillä velloneeseen käsikirjoituskärhämään. Käsikirjoittaja, pappi Veli-Pekka Hänninen hävisi viime keväänä käräjäoikeudessa kiistan elokuvan tuottanutta Lasihelmifilmiä vastaan ja valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeus hylkäsikanteen ennenaikaisena

Hänninen vaati käräjäoikeuteen jättämässään kanteessa elokuvan tuotannon keskeyttämistä ja vahingonkorvauksia. Syynä tähän oli väitetty sopimusrikkomus. Hänninen ei hyväksynyt käsikirjoitukseensa tehtyjä muutoksia.

Käräjäoikeus hylkäsi Hännisen kanteen ennenaikaisena ja katsoi, että käsikirjoituksia voidaan verrata vasta valmiiseen elokuvaan. Tuolloin elokuvasta oli valmiina vain leikkausversio, johon ei ollut lisätty esimerkiksi musiikkia.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja totesi tuotantoyhtiön loukanneen Hännisen yhtiön Kirjoituksia Ruudun Takaa tekijänoikeuksia.

Hovioikeuden mukaan Hännisellä oli oikeus purkaa osapuolten solmima käsikirjoitussopimus ennakoidun sopimusrikkomuksen perusteella. Käsikirjoitussopimuksessa kiellettiin Hännisen käsikirjoituksen muuttaminen muilta kuin vähäisiltä osin ilman hänen lupaansa.

Hänninen irtisanoikäsikirjoitussopimuksen

Tuotantoyhtiön ja Hännisen näkemykset ajautuivat pahasti törmäyskurssille. Heinäkuussa 2005 elokuvan tuottaja, Lasihelmifilmin toimitusjohtaja Harri Räty lähetti Hänniselle sähköpostin.

Siinä todettiin, ettei tuotantoyhtiö pysty noudattamaan sopimuspykälää, joka kieltää käsikirjoituksen muuttamisen ilman lupaa.

Rädyn mielestä muutoksia tarvittiin, jotta Louhimies pystyisi ohjaamaan elokuvan. Ja koska yhteistyö Hännisen kanssa oli Rädyn mukaan mahdotonta, ohjaajan avuksi oli palkattu dramaturgi.

Kärhämä johti siihen, että Hännisen yhtiö irtisanoi käsikirjoitussopimuksen seuraavassa kuussa. Elokuvan tuotanto kuitenkin jatkui.

Hovioikeus velvoitti Lasihelmifilmin maksamaan Hännisen yhtiölle hyvityksenä tekijänoikeusloukkauksesta 10 000 euroa korkoineen. Lisäksi tuotantoyhtiö määrättiin pulittamaan käsikirjoittajan oikeudenkäynti- ja muita kuluja yhteensä reilut 22 000 euroa.

Hyvityksen suuruuteen vaikuttivat Hännisen jo elokuvaamisesta saamat korvaukset.

Riisuttu mies tuli ensi-iltaan syyskuun puolivälissä. Elokuva kertoo poninhäntätukkaisesta papista (Samuli Edelmann), joka käy jaakobinpainia yksityiselämän ja työelämän halujen sekä velvollisuuksien välimaastossa.

Edelmannin lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Matleena Kuusniemi, Laura Malmivaara, Mikko Kouki ja Jussi Parviainen.

(STT-IS)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?