Nunnaksi mieluummin kuin vihille! - Viihde - Ilta-Sanomat

Nunnaksi mieluummin kuin vihille!

Julkaistu: 30.9.2006 10:31, Päivitetty 17.10.2006 10:31

Klassikkomusikaali Sound Of Musicin tarina on monelle tuttu: kaunis ja musikaalinen nunna Maria lähetetään seitsemän lapsen kotiopettajaksi itävaltalaisen leskikapteeni von Trappin luo. Kaikki Marian elämässä muuttuu, kun hän rakastuu kapteeniin, ryhtyy suurperheen äidiksi ja hylkää näin tyystin koko entisen elämänsä.

Marian hameeseen hyppää tammikuussa sopraano Marika Krook: hän tekee pääroolin lempimusikaalissaan Svenska Teaternin lavalla. Rooli on Krookin suuresti odottama ja toivoma, ja samalla ikään kuin harppaus ajassa taaksepäin, hänen oman aikuisuutensa alkuun.

- Tämä on päärooli, jonka tein ensimmäisen kerran Raaseporin teatteriin 19-vuotiaana. On mielenkiintoista tehdä sama rooli uudestaan. Koen, että Marian luonne on hirveän lähellä omaa persoonaani. Hän on luonnonlapsi ja naiivi, niin kuin minäkin, ja hänellä on samankaltaisia ongelmia elämässään, sama kaipuu löytää rakkautta. Henkisyys, leikkimielisyys ja lapset ovat minullekin tärkeitä, Krook miettii ja innostuu:

- Nunnaluostari voisi sopia minulle hyvin, sillä olen vähän sellainen yksinäinen susi, mietiskelijä. Olisi suuri haaveeni kokeilla sellaista elämää pari vuotta. Toisaalta olen oppinut, etten ehkä viihtyisi paikassa, jossa on vain naisia, Marika nauraa.

Luterilaisen kasvatuksen saanut Krook leikkii hetken ajatuksella, että olisi päätynyt parikymppisenä nunnaksi Tiibetiin - niin kuin hänen mielessään kävi.

- On varmaa, että elämä jossain buddhalaisluostarissa olisi ollut helpompaa. Ihmissuhteissa joutuu kohtaamaan niin paljon ongelmia, on arki ja laskujen maksaminen, työ. Ehkä se olisi kuitenkin ollut pakenemista elämästä.

HÄN VALITSI toisin ja päätyi sopraanoksi Suomen ja maailman lavoille. Jotain tekemistä oli toisella sukupuolellakin: rakkaussuhteista kieltäytyminen ei tuntunut silloin oikealta ratkaisulta, eikä tunnu nytkään.

- Elämässä, niin kuin musikaalissakin, on kyse valinnoista. Tiedän, että miehen ja naisen kemia voi viedä myös toisiin, ihaniin svääreihin - enkä nyt puhu seksistä. Nunnilta edellytettävä selibaatti ei itse asiassa olisi lainkaan vaikeaa, Krook nauraa.

- Minun ei ole vaikea luopua seksistä, mutta jonkinlaista hellyyttä ja läheisyyttä kroppa kuitenkin tarvitsee. Seksi on aivan ihana asia silloin, kun se toimii. Kaikki me haluamme olla onnellisia ja mietimme, mitä rakkaus on.

Krook uskoo löytäneensä vastauksen ikuisuuskysymykseen.

- Rakkaus ei ole tunne, vaan päätös. Joudut joka päivä päättämään, onko tämä se oikea ihminen elämässäsi. Ei voi mennä vain tunnetilojensa perässä, sillä silloin kaikki jää pintapuoliseksi.

KROOK ON TULLUT koko aikuisikänsä pitkissä parisuhteissa, joista ensimmäinen kesti kahdeksan vuotta.

Nyt hän on kihloissa suomalaisitalialaisen viiniyrittäjä Petri Viglionen kanssa.

Sitoutuminen ei ole ollut Marikalle helppoa, sillä hänen on vaikea luopua omasta vapaudestaan. Kun hän sitoutuu, hän tekee sen sydämestään.

- Rakkaus on kovaa duunia, ja ihmissuhde vie paljon energiaa etenkin tutustumisvaiheessa. Taiteilijana kaipaan sitä, että saan olla omissa oloissani, mitä monen on todella vaikea ymmärtää. Mutta onhan se ihana, että kun tulet kotiin, joku on hellimässä ja ottamassa sinut vastaan.

- Lyhyet suhteet eivät sovi minulle, se ei ole minun tapani toimia. Minulla on ihania ex-miehiä, vaikka en ole ollut mikään helppo kumppani. Kaikki he ovat sanoneet, että tärkeysjärjestyksessä minulle tulevat ensin koira ja sitten miehet, mikä varmasti pitää paikkansa.

Rakkauden Petrin kanssakaan ei pitänyt toteutua, sillä Marikalla oli toisenlainen suunnitelma:

- Päätin, että jos jonkun miehen otan, se on skandinaavi. Mutta elämä ei mene niin kuin luulee, hän naurahtaa.

Naimisiin tai perheenperustamiseen parilla ei ole kiirettä.

- Vielä minulle ei ole tullut sisäistä ääntä siitä, että haluan naimisiin. Miten voin lupautua jollekin ihmiselle ikuisesti, kun en tiedä, mitä elämässäni tapahtuu? Minun on vaikea nähdä itseäni kirkossa hääpuvussa. Jos menen naimisiin, mieluummin spontaanisti farkuissa ja lenkkareissa.

- Rakastan lapsia, mutta niiden ei ole pakko olla minun omia. En olisi siihen vielä valmis. Sound of Musicin lapset ovat minulle ihanat lainalapset, voisin olla heidän kanssaan päivät pitkät, leikkiä ja laulaa.

Entä onko Krook onnellinen elämässään? Hän menee mietteliääksi, mutta vastaus on juuri niin rehellinen kuin luonnonlapselta sopii odottaakin.

- Minulla on onnellisia hetkiä, ja sitten minulla on hetkiä, jolloin en ole onnellinen. Mutta aina ei voi vain miettiä, mikä tekee onnelliseksi - välillä pitäisi vaan elää elämää ja tehdä asioita. Onnellinen voi olla silloinkin, kun on rauhaa.

IS / MARIANNE RIIALI

Sound of Musicin ensi-ilta Svenska Teaternissa 26. tammikuuta 2007.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?