Barbie-nukke täyttää 50 vuotta - Viihde - Ilta-Sanomat

Barbie-nukke täyttää 50 vuotta

Tyttöjen suosikkinukke Barbie täyttää maanantaina jo 50 vuotta. Nuken menestyksen otollinen mittari on se, että Barbie paitsi heijastelee, myös ohjaa muodin tuulia.

6.3.2009 7:26

Barbien asuja ovat suunnitelleet eräät maailman tunnetuimmat muotisuunnittelijat. Nuken hoikka varsi on kiedottu muiden muassa Christian Diorin ja Gianni Versacen luomuksiin - ja alta aikayksikön nämä trendit ovat alkaneet näkyä kaduilla oikeidenkin naisten asusteissa.

Mottona nuken kehityksessä on ollut "jos tyttö voi nähdä sen, hänestä voi myös itse tulla sellainen".

Mattel-yhtiön luoman Barbien olemuksen avainsana on muutos. Lukemattomat eri Barbiet on nähty muun muassa rocktähden, astronautin, olympiaurheilijan ja jopa presidenttikandidaatin kostyymeissa.

- Olen aina ollut sitä mieltä, että Barbien tulee heijastella naisissa tapahtuvia muutoksia, linjasi nuken "äiti", Mattelin perustaja Ruth Handler. Kova haastaja Bratz

Barbiet saivat hallita tyttöjen nukkerivistöjä pitkään yksinvaltiaina, mutta 2000-luvulla ilmaantui kova haastaja. Bratz-nuket ovat onnistuneet horjuttamaan Barbien asemaa.

Bratzin valteiksi on arvioitu niiden räväkkää ja suorasukaisesti seksikästä ulkonäköä. Vaikka Barbie muuttuu alati, sen linja on melko konservatiivinen.

Länsimaisen yhteiskunnan muutos on yhtä kaikki näkynyt myös Barbie-nukeissa. 1980-luvulla nukke saattoi alkaa esittäytyä uranaisena, johtajana, joka kantaa attaseasalkkua ja pukeutuu liituraitaan.

Todellisuus tunkeutui Barbien unelmamaailmaan jo 1961 sen verran, että hänelle luotiin mieskumppani Ken. Nyttemmin Barbie ja Ken ovat nukkevalmistajan mukaan eronneet - realismia kai sekin.

Barbien pukemiseen on osallistunut muodin huippusuunnittelijoista myös Vera Wang. Hän luonnehti Barbieta kulttuurin ikoniksi.

- Barbie on elänyt meidän kollektiivisen historiamme. Esimerkiksi Berliinin muurin kaatumista juhlistettiin Freundschafts-Barbiella eli Ystävyys-Barbiella. Idea tyttären leikeistä

Ruth Handler kertoi saaneensa idean Barbieen, kun hän seurasi tyttärensä Barbaran ja tämän tyttökavereiden leikkejä. Äiti havaitsi, kuinka paljon tytöt pitivät eläytymisestä paperinukkejensa olemuksiin. Tytöt kuvittelivat nuket opiskelijoiden, huutosakin johtajien tai työelämän aikuisten rooleihin.

Tästä oli enää lyhyt matka nerokkaaseen liikeideaan. Maaliskuussa 1959 kauppojen hyllyille saapui ensimmäinen Barbie, kotipaikakseen Wisconsinin Willowsin saanut Barbie Millicent Roberts.

Alkuperäinen Barbie pukeutui mustavalkoiseen, raidalliseen uimapukuun ja piti tukkaansa poninhännällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?