Kjell Westö ennakkosuosikkina Finlandia-kisaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Kjell Westö ennakkosuosikkina Finlandia-kisaan

Tämänvuotinen Finlandia-palkinnon esiraati ei säästellyt sanojaan ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa Helsingissä tänään. Raatiin kuuluivat kääntäjä Stefan Moster, toimittaja Barbro Holmberg ja näyttelijä Tiina Lymi.

Petri Tamminen (ylh. vas.), Robert Åsbacka, Markku Pääskynen, Taina Sampakoski, Kari Hotakainen ja Kjell Westö.­

16.11.2006 10:21 | Päivitetty 16.11.2006 14:15

Ehdolla on kuusi romaania: Kari Hotakaisen Huolimattomat (WSOY), Markku Pääskysen Vihan päivä (Tammi), Taina Sampakosken Ikoni (Tammi), Petri Tammisen Enon opetukset (Otava), Kjell Westön Missä kuljimme kerran (Söderströms/Otava) sekä Robert Åsbackan Kring torget i Skoghall (Schildts).

Kari Hotakainen on ollut jo kahdesti aiemmin Finlandia-ehdokkaana. Hotakaisen vuonna 2002 ilmestynyt romaani Juoksuhaudantie sai Finlandia-palkinnon.

Ennakkosuosikki on kuitenkin Kjell Westö, joka on neljättä kertaa Finlandia-ehdokkaana.

Valtaosa tämän vuoden romaaneista sijoittuu raadin huomion mukaan nykyaikaan ja Suomeen.

- Yli sadan romaanin jälkeen ei tunnu kuitenkaan siltä, että lukijoina olisimme saaneet uusia oivalluksia elämän olemuksesta nyky-Suomessa. Romaaneissa esiintyy vain vähän analyyttisyyttä, sanoi raadin puolesta puheenvuoron käyttänyt, puheenjohtajana raadissa toiminut Stefan Moster.

"Kustantajat eivät haastakirjailijoita tarpeeksi"

Raati myös kertoi törmänneensä hyvin harvoin kiinnostaviin, kiehtoviin ajatuksiin.

- Joko on niin että suomalaisten kirjailijoiden keskuudessa on todella vähän intellektuelleja - tai sitten intellektuellit naamioituvat silloin kun kirjoittavat romaaneja, koska eivät ilkeä näyttää kasvojaan.Luettujen romaanien muotokaan ei raatia järin miellyttänyt. Muoto ei raadin mielestä ollut paras mahdollinen edes monien "merkittävien kirjailijoiden" romaaneissa.

- Joko on niin, että kustantajat eivät aina haasta kirjailijoita tarpeeksi. Tai sitten jotkut kirjailijat eivät suostu työlääseen, parhaaseen muotoon johtavaan prosessiin, jossa kyseenalaistetaan omia ratkaisuja.

Moitteista huolimatta raati pitää suomalaisen romaanin tasoa suhteellisen korkeana. Kuusi ehdokasta valittiin lopulta kahdentoista kirjan joukosta. Se tarkoittaa sitä, että noin kymmenen prosenttia vuoden sadosta oli raadin makuun.

- Meidän mielestämme se on hyvä saldo.

Ehdokaskirjailijatomintakeisia

- Kun tarkastelemme tämän vuoden Finlandia-ehdokkaita, kaikki kriittiset huomautukset unohtuvat heti, raati kuitenkin painotti.

- Jokainen kirja on sellaisen kirjailijan kirjoittama, jonka kirjallinen intohimo on kunnianhimoa vahvempi ja jonka valmius työstää omaa tekstiä on ilmeisestikin erittäin suuri.

- Kirjailijoista voi sanoa sen, että heillä on juuri se ominaisuus, joka tarvitaan aivan välttämättä, jos haluaa kirjoittaa hyviä romaaneja: he ovat omintakeisia, suorastaan omapäisiä.

Lopullisen valinnan Finlandia-palkinnon voittajasta tekee tänä vuonna professori Jyrki Nummi Helsingin yliopistosta. 26 000 euron suuruisen palkinnon saaja kerrotaan 7. joulukuuta.

Finlandia-palkinnon jakaa Suomen kirjasäätiö.

(IS-STT)

Finlandia-ehdokkaat julkistettiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?