Kaurismäki kieltäytyi Oscar-ehdokkuudesta - Viihde - Ilta-Sanomat

Kaurismäki kieltäytyi Oscar-ehdokkuudesta

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ei anna elokuvaansa Laitakaupungin valot Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Kaurismäki ilmoitti asiasta Suomen Filmikamarin toimitusjohtajalle Raija Nurmiolle puhelimitse.

18.10.2006 14:45 | Päivitetty 18.10.2006 14:57

Nurmio kertoi STT:lle, että Kaurismäki oli kieltäytynyt allekirjoittamasta ehdokkuuteen tarvittavia Yhdysvaltain elokuva-akatemian papereita.

Täten elokuva ei pääse vieraskielisten ehdokaselokuvien esivalintaan. Oscar-gaalaan asti päätyvät vieraskieliset elokuvat valitaan eri maiden ehdotuksista, ja lopullinen lista julkistetaan tammikuussa.

Kaurismäkeä STT ei tavoittanut kommentteja varten, mutta hänen tuotantoyhtiönsä Sputnik Oy:n edustaja valotti asiaa.

- Akilta ei ole kysytty lupaa. Sehän toki on menettely, kun Oscar-ehdokkaita haetaan. Tässä tapauksessa tosin olisi ehkä kannattanut kysyä, varsinkin kun Akin vastarinta tuli esille edellisen leffakin yhteydessä, kertoo tuottaja Ilkka Mertsola.

Vuonna 2003 Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä pääsi Oscar-palkintojen viralliseksi ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa.

Tuolloin Kaurismäki kieltäytyi menemästä gaalaan ja ilmoitti, ettei missään tapauksessa ottaisi palkintoa vastaan, mikäli valituksi tulisi.

Suomesta ei tulenyt Oscar-ehdokasta

Koska Kaurismäki kieltäytyi ehdokkuudesta, Suomesta ei siis ole pyrkimässä elokuvaa Oscar-palkinnoille. Laitakaupungin valojen tilalle ei enää ehditä valita toista elokuvaa.

- Juna meni, joten tänä vuonna meillä ei ole ehdokasta. -- Tietysti on ikävää, että Suomi ei ole edustettuna, Nurmio harmitteli.

Filmikamarin koolle kutsuma asiantuntijaraati valitsi Kaurismäen elokuvan Suomen Oscar-tarjokkaaksi 19. syyskuuta. Raati oli valinnassa yksimielinen. Mertsolan mukaan Kaurismäki oli ehdokasvalinnan aikaan matkoilla, joten sen vuoksi asia viivästyi.

- Se on valitettavaa. Sinne olisi voitu valita joku sellainen elokuva, jolla olisi ollut halua mennä "niihin kissanristiäisiin", kuten Aki asian ilmaisee, Mertsola sanoo.

Alkuvuodesta Suomessa ensi-iltansa saanut Laitakaupungin valot on Kaurismäen itsensä ohjaama, tuottama, käsikirjoittama ja leikkaama elokuva.

Filmi päättää löyhästi toisiinsa liittyvien elokuvien trilogian. Aiemmat osat olivat Kauas pilvet karkaavat ja Cannes-voittaja Mies vailla menneisyyttä. (STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?