Johanna Kurkela: Fantasiakirjat auttavat minua käsittelemään todellisuutta - Viihde - Ilta-Sanomat

Johanna Kurkela: Fantasiakirjat auttavat minua käsittelemään todellisuutta

Laulaja Johanna Kurkela purkaa uudella levyllä itselleen kipeitä asioita.

Johanna Kurkela kertoo, että uusi Ingrid-albumi on hänen henkilökohtaisin levynsä.­

13.9.2015 7:02

Vaikka perjantaina ilmestyvän Ingrid-albumin sävellyksistä ja sanoituksista ovat vastanneet Aku Rannila, Saara Törmä ja Jurek Reunamäki, sanoo laulaja Johanna Kurkela uuden albumin olevan hänen paljastavin levynsä.

Albumin nimi Ingrid viittaa Kurkelan mukaan kuvitteelliseen hahmoon, jossa on heijastuksia laulajan omaan elämään.

– Meissä kaikissa asuu selviytyjä, ja meissä on uskomaton kyky ponnistella ja pyristellä eteenpäin, vaikka olisi kuinka vaikeita olosuhteita. Ingrid kuvastaa sitä, ettei vielä tunne omia rajojaan ja alkaa elää niiden rajojen yli, vaikka samalla sielu huutaa aikalisää, Kurkela kuvailee.

– Tuntuu, että olen palannut nyt ajassa taaksepäin sinne kasvun vuosiin. Olen pohtinut uudestaan omaa paikkaani maailmassa.

Kurkela myöntää, että Ingrid-albumi kulkee aiempaa tummemmissa tunnelmissa.

– En ole osallistunut melodioiden tai sanojen kirjoittamiseen, mutta minusta tuntuu, että tämä on kaikista henkilökohtaisin levy, jonka olen tähän mennessä tehnyt.

– Laulan tällä levyllä itselleni kipeistä asioista ja puran juuri niitä hukassa olemisen tunteita ja mörköjä, joita koin, kun aloin ottaa ensiaskeleita kohti omaa minuutta, Kurkela sanoo.

 Olen tajunnut, ettei tarvitse olla kameleontti ja muovautua ympäristön mukaan. Että uskaltaa olla se, kuka on, eikä elä ulkoa tulevien odotusten mukaan.

Mitä ne möröt ovat?

– Ne möröt tarkoittavat sellaista ulkopuolisuuden tunnetta tai illuusiota yksinäisyydestä. Mutta olen oivaltanut samalla sen, että kukaan meistä ei ole yksin, vaan olemme kaikki yhteydessä toisiimme jokaisella hengenvedolla. Sain sitä kautta rauhan.

– Olen tajunnut, ettei tarvitse olla kameleontti ja muovautua ympäristön mukaan. Että uskaltaa olla se, kuka on, eikä elä ulkoa tulevien odotusten mukaan.

Kurkela, 30, kuvailee itseään luonteeltaan erakoksi, jolle jotkut sosiaaliset tilanteet saattavat tuntua hankalalta. Nightwish-keulahahmo Tuomas Holopaisen kanssa avoliitossa elävä Johanna sanoo yrittävänsä ymmärtää ympäröivää maailmaa muun muassa fantasiakirjallisuuden ja satumaailman avulla.

– Niistä olen saanut työkaluja käsitellä tätä todellisuutta ja elämän kummallisia kohtaamisia.

Ingridin moniulotteisissa sanoituksissa pohditaan muun muassa, mihin suuntaan elämää pitäisi viedä. Samoja asioita on myös 30-vuotias Kurkela pohtinut.

Onko perheen perustaminen yksi tulevaisuuden mahdollisista suunnitelmista?

– Koen, että minulla on jo perhe. Olen kiitollinen, että minulla on koti ja tukikohta, jonne piiloutua ja josta käsin tehdä työtä, jota rakastaa. Olen tosi tyytyväinen elämääni näin, ja nautin hetkistä itseni kanssa. Yksinäiset hetket ovat minulle myös eräänlainen henkireikä, Kiteellä asuva Johanna sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?