Raivareita, murskakritiikkiä, kehuja ja naurua – Videotuomarit ovat hämmentäneet Leijonia jo 10 vuotta, katso avausjakso! - Videotuomarit - Ilta-Sanomat

Raivareita, murskakritiikkiä, kehuja ja naurua – Videotuomarit ovat hämmentäneet Leijonia jo 10 vuotta, katso avausjakso!

Julkaistu: 16.5.2018 13:59, Päivitetty 16.5.2018 15:28

Kuinka paljon Videotuomarit ja sen tekijät ovat muuttuneet? Katso herrojen ensimmäinen MM-kisavideo 10 vuoden takaa ja päättele itse.

Ilta-Sanomien legendaariseksi kasvanut ohjelma Videotuomarit tehtiin ensimmäisen kerran 2008 Halifaxin MM-kisojen yhteydessä Kanadassa.

Voit katsoa oheisesta videosta, kuinka toimittajat Tuomas Nyholm ja Vesa Rantanen vetivät ensimmäisen ohjelmansa.

Videotuomarit kehitettiin juuri kyseisten MM-kisojen aikatauluja ajatellen. Sittemmin siitä on kasvanut lätkäpiirin klassikko.

Aikaero hankaloitti Kanadassa perinteistä suomalaista mediatyötä, joten haluttiin keksiä uusi tapa käsitellä kansakunnan lempijoukkuetta.

– Eihän sitä aluksi miettinyt, että mitä tästä tulee. Yritti vain saada laitteet toimimaan ja selviytyä. Alussa mentiin myös moukan tuurilla, Nyholm sanoo 10 vuotta ensimmäisen ohjelman jälkeen.

Rantanen ja Nyholm vuonna 2005 Innsbruckissa MM-kisoissa.

Ensimmäinen ohjelma tehtiin vaatimattomalla kalustolla MM-kisojen kolkossa lehdistöhuoneessa, jossa arkiselta näyttäneet tekijät vielä etenivät varmistimet päällä.

– Sittemmin hommat ovat kehittyneet, ja ohjelmat tehdään studiossa. Olemme menneet koko ajan entistä ammattimaisempaan suuntaan ja saaneet jo parempaa yllemmekin.

Alkuaikoina ohjelman tekeminen vaati tekniikan osalta paljon enemmän töitä kuin nykyään. Jos esimerkiksi joku tömisteli lattiaa kameran lähellä saati tönäisi kameraa, nauhoitus meni pieleen.

Joskus Nyholm ja Rantanen joutuivat tekemään useita otoksia ennen kuin video oli teknisesti kunnossa.

Kun puheet oli saatu purkkiin, Nyholmin työtunnit venyivät pitkälle yöhön ohjelman tekniikan ja lähettämisen parissa.

Videon saaminen julkaisukuntoon eri vaiheineen nauhoituksen alusta kesti jopa kahdeksan tuntia.

Nykyään vastaava onnistuu lähes hetkessä.

Shedden kuumeni

Tekijöiden ja ohjelman löydettyä linjansa suoraviivaiset hyökkäykset saattoivat jo yllättääkin. Osumia koki saaneensa silloin Leijonatkin.

Suomen päävalmentaja Doug Shedden ei ollut Halifaxissa erityisen mielissään videotuomioista.

– Joko Shedden osasi suomea paremmin kuin tiedettiin tai sitten hänelle oli käännetty sisältö. Hän tuli todella nopeasti sukille ja kävi tiukkasanaisen keskustelun, Nyholm muistelee.

Videotuomarit ei kritisoi kritisoimisen vuoksi. Tekijät ovat läpeensä rakastuneita jääkiekkoon.

Meneillään olevissa MM-kisoissa he ovat kehuneet vuolaasti Leijonien uutta, entistä rohkeampaa pelaamista.

Rantanen ja Nyholm vuonna 2010 Vancouverin olympiakisoissa.

Vaikka Nyholm ja Rantanen ovat esiintyneet eri MM-kisoissa videoilla välillä erittäin vauhdikkaasti tai jopa kiihtyneesti, kaiken taustalla on kova työ.

– Olemme olleet koko ajan niin sanotusti pulssilla. Jos joku haluaa tietää, missä Leijonat menee, meitä kannattaa seurata, Nyholm sanoo.

Olosuhteiden kehittymisestä huolimatta Nyholmin ja Rantasen ohjelmaan kuuluvat asiantuntemuksen lisäksi edelleen omaperäisyys ja tietty rosoisuus. Eivät nämä hokijätkät muutu edes pukuihin puettuina.

– Aika lapsellisia taidamme molemmat olla, vaikka ikämme alkavat jo nelosella, Nyholm sanoo.

Videotuomarien tuoreimman jakson voi katsoa tästä.

Rantanen ja Nyholm vuonna 2017 Sanomatalon studiossa.

Juttua täydennetty 16.5. klo 14.20. Lisätty tietoja lähetysten teknisestä toteutuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?