SK: Porissa asuva Aleksandr Kokko, 35, suoritti ase­velvollisuutensa Suomessa – kutsuttiin silti sotaan Venäjän joukkoihin

Veikkausliigan entinen maalitykki kutsuttiin sotaan Venäjällä, kertoo Satakunnan Kansa.

Aleksandr Kokko kuvattuna vuonna 2018.

24.12.2022 9:31

Porissa asuva Aleksandr Kokko, 35, sai Satakunnan Kansan mukaan muutama kuukausi sitten viestin Pietarissa asuvalta siskoltaan. Sisko kertoi, että Kokko oli kutsuttu sotimaan Venäjän joukkoihin.

Kutsuntakirje löytyi Kokon omasta asunnosta Pietarista, jota hänen siskonsa käy aika ajoin katsomassa.

Kokko on Venäjällä syntynyt mutta Suomeen nuorena muuttanut entinen huippujalkapalloilija, Veikkausliigan kaksinkertainen maalikuningas. Hänellä on Suomen lisäksi myös Venäjän kansallisuus.

Kokko sai kutsun Venäjän sotajoukkoihin, vaikka hän on suorittanut asevelvollisuutensa Suomessa.

– Ilmoitin näistä asioista Venäjän viranomaisille ja sieltä sanottiin, että selvä, asia on kunnossa. En minä silti ole Venäjälle hetkeen menossa. Eivät porukat (äiti ja isä) minua sinne edes päästäisi, inkerinsuomalaistaustainen Kokko sanoi SK:lle.

Kokon perhe muutti Venäjältä Poriin hänen ollessaan kymmenvuotias.

– Isälläni oli Neuvostoliiton passi, mutta passissa luki kansalaisuutena ”Suomi”. Hänen perheensä oli aikanaan sijoitettu Uzbekistaniin, mistä isä muutti Leningradiin (nykyinen Pietari), missä itsekin synnyin. Sieltä muutimme sitten koko perhe Poriin, Kokko kertasi sukunsa historiaa SK:lle.

RoPSissa viimeksi kaudella 2020 pelannut Kokko asui viime vuodet synnyinkaupungissaan mutta muutti SK:n mukaan Suomeen ennen kuin sota alkoi. Nyt hän aloittaa Kakkosessa pelaavan FC Jazzin apuvalmentajana ja C-juniorien valmentajana.

Kokko pelasi komean jalkapallouran huipulla. Hän voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden vuosina 2008 ja 2015 ja valittiin Veikkausliigan vuoden pelaajaksi 2015.

Hänet muistetaan etenkin Hongan ja RoPSin riveistä.

Kokko on pelannut Suomen paidassa yhden A-maaottelun ja nuorisomaaotteluita. Hän kuului alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen vuoden 2009 EM-turnauksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?