Ilari Mettälä, 28, takoo rahaa TikTokissa – aiempi ura päättyi karmeasti

Ammattilaisjalkapalloilija Ilari Mettälän ura Veikkausliigassa päättyi karmeaan loukkaantumiseen. Uusi ura urkeni nopeasti.

Ilveksessä Veikkausliigaa pelannut Ilari Mettälä dominoi nykyään TikTokissa.

11.8. 14:02 | Päivitetty 11.8. 14:12

Syyskuu 2020, Ratinan stadion. Ilveksen hyökkääjä Ilari Mettälä murtautuu pallon kanssa TPS:n rangaistusalueelle. Puolustaja liukuu palloon, ja pelaajien jalat sotkeutuvat kohtalokkaasti.

Loukkaantumisen vakavuus ei jää epäselväksi. Mettälän nilkka sojottaa karmealla tavalla aivan väärään suuntaan, ja hän hakkaa tuskissaan nurmea.

Sen koommin Mettälää ei enää veikkausliigaviheriöllä nähty. Nilkka ei enää tullut entiselleen.

Toukokuussa 2022 Ilves tiedotti virallisesti Mettälän jalkapallouran päättymisestä.

– Vaikka olin elänyt koko elämäni jalkapalloa, se päätös oli tavallaan myös helpotus. Enää ei tarvinnut taistella kipujen kanssa, Mettälä sanoo.

Mettälän viimeiseksi Veikkausliigan otteluksi jäi syyskuinen TPS-peli vuonna 2020. Video karmeasta loukkaantumisesta löytyy YouTubesta.

Uutta uraa Mettälän ei tarvinnut kauan etsiä. Nyt hän on someammattilainen ja huippusuosittu tiktokkaaja.

Viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaneessa, nuorten suosimassa lyhytvideosovelluksessa TikTokissa Mettälällä (nimimerkki Kliffa) on lähes 150 000 seuraajaa.

– Se lähti aika samoihin aikoihin loukkaantumisen kanssa. Tein trickshot-tyyppisiä videoita, jotka lähtivät leviämään. Se räjähti käsiin.

Monet Mettälän videoista ovat keränneet 400 000–500 000 näyttökertaa.

Muutaman sekunnin mittaisissa videoissa Mettälä heittelee ”taitoheittoja” useimmiten frisbeegolfissa, välillä välineenä on myös kori- tai jalkapallo.

– Niillä homma lähti lentoon, mutta nykyään saatan esimerkiksi tehdä jonkinlaisen kylttihaasteen kauppakeskuksessa. Videoita ihmisten ilahduttamisteemalla, Mettälä kertoo.

TikTokin lisäksi Mettälä otti myöhemmin valikoimaansa myös YouTuben. Hän elättää itsensä täysin videoillaan.

– Aika isot rahat liikkuvat nykyään vaikuttajamarkkinoinnissa. Ja se kasvaa koko ajan.

– TikTokiakin aluksi katsottiin vähän pahalla, että mikä tuollainen lasten sovellus on. Mutta nykyään siellä ovat kaikki firmat ja artistit ja kaikki.

Mettälä ehti olla useamman vuoden Veikkausliigassa ammattilaisjalkapalloilijana. Peittoaako lyhytvideoilla jo urheilu-uran palkat?

– Sanotaanko, että tällä hetkellä aika samaa luokkaa, mutta jos vuoden päästä kysytään, veikkaan, että tästä tulee jo aika paljon enemmän. Nyt alkaa somen kautta olemaan yhteistöitä.

Miksi Mettälän varsin yksinkertaisilta näyttävät heittelyvideot sitten ovat nousseet niin suosituiksi?

– Luulen, että se lähti siitä, että otin katsojia paljon heti mukaan. Katsojat saivat päättää haasteen ja ikään kuin vastasin videolla niihin kommentteihin.

– Minulla oli selkeä teema. Katsoja antaa haasteen, ja minä toteutan sen. Katsojat tiesivät selkeästi, mikä tämä kanava on ja mitä teen.

Kun Mettälä vielä kaksi vuotta sitten viiletti Ilveksen hyökkäyksessä, eurokentilläkin, hän ei olisi voinut kuvitellakaan olevansa pian täysiverinen someammattilainen.

– Mutta täytyy sanoa, että olen kyllä todella tyytyväinen tähän. On mieluisaa puuhaa. Niin kuin oli jalkapallokin.

Eikä Mettälä ole jalkapalloakaan täysin jättänyt. Nykyään hän kantaa somevaikuttajien perustaman joukkueen Aston Gillan pelipaitaa Helsingin seudun harrastesarjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?