Valmentajien tuolileikki käy kuumana – muutama nimi pyörii sitkeästi kuvioissa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Valmentajien tuolileikki käy kuumana – muutama nimi pyörii sitkeästi kuvioissa

Isoimmat ovet ovat kiinni, mutta Veikkausliigassa on auki edelleen hyviä valmennuspestejä ensi kaudeksi.

Mika Lehkosuo (vas.), Joaquin Gomez, Jyrki Ahola ja Jarkko Wiss ovat esillä ensi kauden valmentajaspekulaatioissa.

24.9. 14:41

Veikkausliigan valmentajamarkkinoilla isoimmat ovet on jo kiinni, mutta hyviä paikkoja löytyy edelleen. Kuumia nimiä auki oleville paikoille ovat esimerkiksi Jani Honkavaara, Jarkko Wiss ja Norjassa työskennellyt Mika Lehkosuo.

Ilta-Sanomat käy läpi ensi kauden valmentajakuvioita.

HJK: Klubi päätti jatkaa hyväksi havaitsemallaan linjalla tekemällä jatkosopimuksen nykyisen päävalmentajansa Toni Koskelan kanssa 2023 asti. Uutinen ei nostattanut kulmia. HJK saavutti tänä vuonna jo suuren tavoitteen eli eurocupin lohkovaihepaikan, ja Suomen mestaruuskin on hyvin ulottuvilla.

KuPS: Kuopiossa jatketaan nykyisen päävalmentaja Simo Valakarin komennossa. Jatkosopimus on kaksivuotinen ja siihen sisältyy optio. Suomen cupin voitto, hieno taival eurokentillä ja taistelu Suomen mestaruudesta kertovat paljon Valakarin onnistumisesta.

Simo Valakari pelaajien kannettavana cupin mestaruuden jälkeen.

Inter: Jose Riveiro lähtee tämän kauden jälkeen. Hän tiettävästi haluaa jatkaa Suomessa ja on valmis muuhunkin kuin päävalmentajan työhön. Palloliitto lienee yksi vaihtoehto.

Inter etsinee uutta päävalmentajaa ulkomailta, mutta kotimaisista Honkavaara ja varauksella ehkä Wiss nousevat esille myös Interin kohdalla.

SJK: Seinäjoen Jalkapallokasinon valmentajaruletti pyörii taas. Nykyisen luotsin Jani Honkavaaran optiota ei käytetty eli valmentaja vaihtuu ensi kaudeksi. Seuraava valmentaja on tiettävästi Joaquin Gomez, jonka työ HIFK:ssa vakuuttaa.

FC Lahti: Ilir Zenelin kanssa sovittiin jatkosta jo toukokuussa, mikä ei yllättänyt. Zeneli on tehnyt vahvaa työtä melko kokeneen joukkueen kanssa.

HIFK: Joaquin Gomez oli helsinkiläisiltä edullinen nappihankinta. Hän kuitenkin lähtee kauden jälkeen, ja taas edessä on uuden etsiminen. Seura on maineikas ja siten vetovoimainen, mutta myös talousvaikeudet tiedetään. Paikka eurocupeihin olisi jättivoitto rahallisesti.

Löytyykö pelimerkkejä kokeneen valmentajan palkkaamiseen ja millaisen joukkueen ensi kauden valmentaja saa? Ajatus Honkavaaran paluusta varmasti kutkuttelee, vaikka ei tunnu realistiselta. Jos talous saadaan riittävän vakaaksi, tunkua paikalle riittää.

Joaquin Gomez (oik.) ja Jani Honkavaara ovat valmentajamarkkinoiden kuumia nimiä.

Jarkko Wissille riittänee kysyntää, jos hän haluaa jatkaa valmennusuraansa liigassa.

Ilves: Vuosikausia erinomaista työtä tehnyt Jarkko Wiss erotettiin kesällä. Tilalle nostettiin Wissin valmennusryhmässä vaikuttanut Toni Kallio. Syksy on ollut Kalliolle näytön paikka mahdollista vakipestiä ajatellen.

Jatko askarruttaa, vaikka Kallio olisi looginen valinta. Ilves tarvitsisi vetovoimaisen ja riittävän kokeneen valmentajan, jolla olisi imua pelaajamarkkinoilla. Jälleen esille nousee Honkavaara.

Honka: Espoolaisia vuodesta 2017 lähtien valmentaneen Vesa Vasaran jatko on tiettävästi auki. Honka ei paljon asioistaan ulos huutele. Näkyviä syitä Vasaran syrjäyttämiselle ei löydy.

Hongan urheilutoimenjohtajana toimii entinen liigaluotsi Petri Vuorinen, joka saattaa palata liigaan penkin päähän jossakin vaiheessa.

IFK Mariehamn: Maarianhamissa pitkitettiin vaihtoa elokuuhun asti. Lukas Syberyjski lopulta erotettiin. Tilalle nostettu oma tuttu Daniel Norrmen sai umpisolmuja auki nopeasti, mutta onko hän pitkäaikainen ratkaisu?

Seuran linjavalinta ratkaisee paljon. Olisiko haluja ja paukkuja palkata meritoitunut valmentaja ohjaamaan tulevaisuuden suuntaa: vieläkö esimerkiksi Sixten Boströmin veri vetäisi liigavalmennukseen?

Haka: Teemu Tainio nosti koskilaiset liigaan. Viime kausi liigassa meni oppirahoja maksaessa. Tämä kausi on ollut haalea. Tainio jatkanee ensi kaudella, mutta mihin suuntaan seura on menossa? Tämän kauden pelaajahankinnat epäonnistuivat.

AC Oulu: Jyrki Ahola hommattiin Ouluun nostamaan seura liigaan. Tämän valmentaja myös teki. Kesken kuluvan kauden Oulu päätti, että 2022 alkaa uusi aika eli Ahola lähtee seurasta syksyllä.

Hyvää työtä tehnyt Jyrki Ahola ei jatka AC Oulussa ensi kaudella.

Seuraavaksi päävalmentajaksi on kaavailtu ainakin Gnistanin Ricardo Duartea. Kaupungin oma vahva poika Mika Nurmela olisi yksi vaihtoehto, mutta hetki ei ehkä ole hänelle oikea. Ahola palannee Etelä-Suomeen, mutta ei välttämättä päävalmentajahommiin.

KTP: Argo Arbeiter jätti paikkansa jo alkukaudesta. Hänet korvannut Gabriel Garcia Xatart peluutti joukkuetta liian kunnianhimoisesti suostumatta näkemään eroa pelaajamateriaalissa ja filosofiassaan. Hän sai potkut syyskuun puolivälissä. Nyt puikoissa olevan Teemu Kankkusen ainoa tehtävä on raapia kasaan pisteistä, tyylistä viis. Vaikealta näyttää, ja ensi kauden kuviot ovat täysin auki.

Nousijat: Vahvimmat nousijaehdokkaat ykkösestä liigaan ovat RoPS, TPS ja VPS. Taival jatkuisi liigassa tutussa valmennuksessa, eli RoPS Mikko Mannilan, TPS Jonatan Johanssonin ja VPS Jussi Nuorelan komennossa.

Jokainen kolmikosta tarvitsisi liigassa pärjätäkseen mittavia pelaajasatsauksia.

Jonatan Johansson on kääntänyt TPS:n kurssin Ykkösessä vaikean alkukauden jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?