Eetu Vertaisen, 22, unelma­siirtoa seurasi 37 päivän piinallinen odotus – lusi pitkään yksin huoneessaan: ”Ihan järkyttävää”

Eetu Vertaisen siirto skotlantilaiseen St. Johnstoneen on vihdoin varma.

Eetu Vertainen löysi maalivireen Ilveksessä.

Sen piti olla selvää jo yli kuukausi sitten. Heinäkuun lopulla läpi Suomen kiiri tieto, että Eetu Vertainen siirtyy Skotlannin pääsarjaseuraan St. Johnstoneen.

Ilveksen paidassa syntyneet neljä liigamaalia 11 ottelussa riittivät vakuuttamaan skottiseuran siitä, että hän oli ottanut pelaajana seuraavan askeleen kahden tuskaisen HJK-kauden jälkeen.

Vertainen matkustikin Skotlantiin 25. heinäkuuta, tarkoituksenaan allekirjoittaa sopimus St. Johnstonen kanssa heti muodollisen paperityön jälkeen.

Seurasikin 37 päivää jatkunut piina, joka sai päätöksensä vasta tiistaina, aivan siirtoikkunan viimeisillä hetkillä.

Pääasiallinen syy siirron viivästymiseen on brexitiä seurannut siirtosääntöjen meneminen täysin uusiksi Britanniassa. Kriteeristö työluvan saamiselle on tiukka, ja Vertaisen siirto jäi kiinni brexit-paperisotaan viikkokausiksi.

– Olo on todella helpottunut. Allekirjoitin sopimuksen tänään ja perjantaina minun pitäisi saada viimeisetkin viisumiasiat kuntoon, Vertainen kertoo Skotlannista.

St. Johnstone pelaa Perthin kaupungissa Keski-Skotlannissa.

Kausi 2018 oli Vertaisen paras HJK:ssa. 19 ottelussa ja 913 peliminuutissa syntyi neljä liigamaalia.

Vertainen ei aluksi päässyt juuri tutustumaan uuteen kotikaupunkiinsa, koska joutui lusimaan 10 päivää koronakaranteenissa. Siirtokuvioiden selviäminen viivästyi samalla koko ajan, joten vaikka Vertaisen elämä helpottui ja hän saattoi lähteä asioimaan kauppaan ja kahvilaan, niin mitään asiaa esimerkiksi joukkueen harjoituksiin ei ollut.

– En ole ollut harjoituksissa, vaan olen pitänyt kuntoa yllä yksin fysiikkavalmentajan kanssa. Sen tekeminen viiden viikon ajan on tosi raskasta, samoin yksin oleminen. Olen joutunut olemaan tosi paljon yksin. Se on ollut iso juttu, etten ole voinut olla joukkueen mukana tänä aikana. Lauantaina pääsen vihdoin harjoituksiin, Vertainen huokaa.

Hyökkääjä otti kaiken irti tiistain sopimuksen allekirjoittamisesta ja kävi jo katsastamassa eri vaihtoehtoja menopelikseen Perthin kaduille. Vielä autoa ei kuitenkaan tullut alle.

Aikaa kiertää kaupungilla on ollut enemmän kuin riittävästi.

– Talon alakerrassa olevan kahvilan pitäjä on tullut tutuksi. Olen käynyt ulkona ja jutellut ihmisille, väki täällä on oikein mukavaa.

Yleisemmin brexitin aiheuttamista siirtosotkuista Vertainen on huolissaan. Kriteerit päästä Suomen kokoisesta sarjasta Britannian kentille tiukentuvat entisestään. Siirtoprosessi oli jo nyt todella raskas, kun Vertainen ei kuulu esimerkiksi Suomen A-maajoukkueeseen.

– Hakemuksia ja kaikenlaista paperityötä on todella paljon. Tulee ihan mahdotonta siirtyä Suomesta Englantiin, jollei systeemi muutu jatkossa. Tämä on seuroille täällä todella vaikeaa. Kukaan ei oikein tiedä, miten näitä asioita pitäisi hoitaa. Sitten kun niitä hakemuksia lähetellään, niin päätöksissä kestää tosi kauan.

– Uskomatonta, ihan järkyttävää. Systeemi on aiheuttanut hirveästi valituksia ja se tulee seuroille tosi kalliiksi.

Siirtoikkuna on viranomaisille kiireistä aikaa, kun pelaajia virtaa maahan lukuisiin eri sarjoihin.

Helpotus on suuri, kun Vertainen vihdoin päässee treenikentälle lauantaina. Kiinni otettavaa riittää pitkän harjoituksista sivussa olemisen jälkeen. Hän ei kuitenkaan ole huolissaan asemastaan.

– Täällä tuntuu olevan tosi luottavainen olo suhteeni. Joukkue tarvitsee maalintekijää ja siksi olen täällä. Sen perusteella mitä olemme puhuneet, peliaikaa pitäisi olla tulossa paljon.

Vertainen on erityisen kiitollinen siitä, että St. Johnstonen tuki on ollut vankkumatonta läpi prosessin. Koronakaranteenin aikana seuran edustaja toi hotellille ruuat ja muut tarpeelliset asiat, ja yhteydenpito pelaajan ja seuran välillä on ollut päivittäistä koko byrokraattisen taistelun läpi.

– Seura on pitänyt minusta tosi hyvää huolta ja hoitanut asiat hienosti. Odotan innolla, että pääsen vihdoin kentälle.

St. Johnstone on kerännyt ensimmäisestä neljästä liigapelistään tällä kaudella kolme pistettä. Joukkue on Skotlannin Valioliigassa kahdeksantena.

Artikkelia päivitetty klo 10.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?