Kuvat: Satapäin ihmisiä tiiviissä tunnelmassa – näin HIFK:n kannattajat marssivat stadionille

HIFK:n kannattajat marssivat Stadin derbyyn suuressa joukossa ja railakkaassa tunnelmassa.

30.6.2021 18:32

Veikkausliigan kauan odotettu Helsingin paikallisottelu HIFK:n ja HJK:n välillä pelataan ensimmäistä kertaa tällä liigakaudella keskiviikkona. Osana perinteisiä ottelumenoja HIFK:n kannattajat marssivat stadionille näyttävässä joukossa reilua tuntia ennen ottelun alkua.

Väkijoukko kokoontui Helsingin Kisahallin päädyssä olevan ravintolan terassille ja sen ympärille hyvissä ajoin ennen marssin alkua.

Viranomaisilla ei ole voimassaolevia määräyksiä kasvomaskien käytöstä tai turvavälien pitämisestä ulkotiloissa, mutta ottelun yleisöön ja etenkin kannattajaryhmiin kohdistuu suurta huomiota sen jälkeen, kun Suomen maajoukkuetta EM-kisoissa kannattaneiden fanien mukana kulkeutui Suomeen suuri määrä koronaviruksen deltavarianttia.

Terassilla tai sen vieressä vain harvalla oli kasvomaski. Kun joukko siirtyi yhteen suureen ryppääseen Kisahallin sivustalle, alkoi useamman kasvoille nousta peite.

Perinteisen kasvomaskin kanssa suosituin vaihtoehto kasvojen peittämiselle oli jalkapallokannattajapiireistä ja muistakin yhteyksistä tunnettu kommandopipo, monella HIFK:n väreissä.

Marssin aikana joukko liikkui hyvin tiiviisti yhdessä ja lauloi laulujaan – suunnattuna sekä omalle seuralleen että illan vastustajalle, joskin jälkimmäiselle halveeraavaan sävyyn.

Trendi Stadin Kingien marssilla oli näkyvä. Etujoukossa kameroiden lähellä marssineet peittivät kasvonsa tavalla tai toisella huolellisemmin, mutta massan keskellä ja joukon hännillä vain aniharvalla oli maskit. Turvavälejä oli mahdoton säilyttää.

Tunnelma marssilla ei yltänyt aivan takavuosien, koronaa edeltävän ajan tasolle. Osittain tämä johtuu siitä, että kannattajajoukosta oli IS:n tietojen mukaan sivussa karanteenissa olevaa väkeä. Tästä huolimatta ääntä, kannustuksia, solvauksia ja menoa riitti.

Kun kulkue saavutti Töölön jalkapallostadionin, vaimenivat huudot nopeasti, ja väki valui pikavauhtia stadionin pohjoispäätyyn odottamaan ottelua.

Ennen ottelua poliisi toivoi, että kannattajat käyttäisivät maskeja tapahtumassa ja sen ympärillä.

– Toisena viestinä tartuntatautilääkäri pyysi välittämään, että jokainen katsoja käyttäisi ottelutapahtumassa maskia, huolimatta siitä, että ollaan ulkotiloissa, ylikomisario Jere Roimu sanoo poliisin tiedotteessa.

HJK:n kannattajat eivät järjestäneet varsinaista marssia otteluun. Klubifanit kokoontuivat läheisessä puistossa ennen ottelun alkua ennen siirtymistä pienemmällä joukolla otteluun.

Ottelun järjestävä HIFK velvoittaa jokaista katsojaa käyttämään ottelussa kasvomaskia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?