Huuhkajien leipoma kakku on menossa sivu suun - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huuhkajien leipoma kakku on menossa sivu suun

Veikkausliigalla on mahdollisuus napata historiallisen kisahuuman rippeet, kirjoittaa Eelis Vähätalo.

Veikkausliigalle tarjotaan tällä hetkellä ison sinivalkoisen kakun jämäpaloja.

22.6.2021 13:59

Kuopion keskuskenttä on kuin koko Veikkausliiga pienoiskoossa. Kun silmiä siristää, voi kuvitella edessään olevan elinvoimainen, Suomen toiseksi seuratuin urheilusarja ja sen huippuseura.

Kun silmät avaa, ensimmäisenä huomaa pääkatsomon näkyvyyttä estävät tolpat. Kun katseen siirtää kentän toiselle laidalle, näkee pystyyn lahoavat puukatsomot.

Tolpat ja tikkuja takalistoon jättävät puukatsomot kuvaavat tekemisen tasoa Suomen pääsarjassa: puoliammattilaissarjassa asiat tehdään puoliammattimaisesti. Sen sijaan, että hommasta paistaisi läpi pullantuoksuinen talkoomeininki, suuhun jää tunkkaisen puuhastelun maku.

Eikä sovi ymmärtää väärin.

Kuopioon tulee ehkä uusi stadion. Veikkausliigassa on tehty hyvää esimerkiksi uusimalla sarjajärjestelmä. Pelin taso on myös kelvollinen: peruspentti ei erota hyvää Veikkausliigan ottelua muualla Euroopassa tahkottavien sarjojen tusinapeleistä.

Miksi tästä pitää kirjoittaa taas?

Koska Veikkausliigalle tarjotaan tällä hetkellä ison sinivalkoisen kakun jämäpaloja, jotka kannattaisi hyödyntää. Suomessa on koettu ennennäkemätöntä futishuumaa: ”kendokansa” eli jääkiekkokansa huutaa Pohjoiskaarteen lauluja ja siniristipaidat viedään käsistä Huuhkajien taistellessa historiallisissa kisoissa.

Joku voisi kuvata tilannetta helppohenkilöiden lempitermillä ”buumi”. Mutta kuten ”korisbuumi” ja ”lentisbuumi” ovat osoittaneet, se poikkeuksetta lässähtää kuin Huuhkajien lento Euroopassa.

Mitä pitäisi tehdä toisin?

Pallo on liigalla ja sen seuroilla. Missä ovat Huuhkajapelureiden ”Hekin pelasivat täällä!” -hehkutukset ja ”Tulevat maajoukkuetähdet syntyvät meillä!” -mainokset? Miksi kisajoukkueessa mukana olevan Daniel O’Shaughnessyn paluuta kotimaan kentille ei rummuteta kuin mestaruutta?

Tiesitkö muuten, että ensi viikon keskiviikkona pelataan helsinkiläisseurojen välinen taistelu, paikalliskielellä Stadin derby?

Ei se haittaa, en tietäisi minäkään, ellen työni puolesta avaisi Veikkausliigan otteluohjelmaa päivittäin.

Veikkausliigan suurin ottelu pelataan kisahuuman keskellä EM-turnauksen välipäivänä. Ennen sitä tuntuu olevan hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

Jalkapallo jäi 30 vuotta sitten jääkiekon jalkoihin ja on rimpuillut siitä siitä lähtien pikkuveljen asemassa. Veikkausliigasta on tullut synonyymi ”potkupallolle”.

Tuntuu siltä, että Suomen Palloliitto, Veikkausliiga sekä sen seurat ovat alistuneet kohtaloonsa.

Veikkausliiga on katsonut sivusta, kun kansan syvät rivit kokoontuvat kaukalon laidoille katsomaan päätöntä kiekkokouhottamista tai huutavat lauantaisin televisiolle, joka näyttää brittiläistä palloilua.

Teen nyt sen, mitä seurojen pitäisi tehdä tarmokkaasti päivittäin. Kehotan kansaa käymään katsomassa paikallisen jalkapalloseuran otteita. Hankkikaa liput, kerätkää kaveriporukka kasaan. Ottakaa stadionilla vaikka muutama virvoke.

Veikkausliigaa ja sen seuroja kehotan ottamaan vastaan sille tarjolla olevat EM-kisakakun palaset. Kakku on työlästä leipoa itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?