Urho Nissilä, KuPS: ”En päässyt kokemaan, olisinko pärjännyt ulkomailla” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Urho Nissilä, 25, palasi kotiin ulkomailta – KuPSin tähtipelaaja ei aio luovuttaa: ”Se jäi harmittamaan”

Urho Nissilä siirtyi ulkomaille seurahistorian suurimmalla siirtosummalla. Ovet eivät maailmalla kuitenkaan auenneet ja hän palasi kotiin. Nyt hän on valmis lähtemään lentoon.

Urho Nissilä on ollut tyytyväinen KuPSin otteisiin: – Selvisimme parista tappiosta ja nyt olemme taas voittaneet. Tästä on hyvä jatkaa.

18.6. 14:12

Kuopio

Kuopion keskuskentän stadionin ylimmältä riviltä aukeaa kaunis näkymä kaupungin ja sitä ympäröivän Kallaveden ylle. Alhaalla kentän tasossa harjoittelee savolaisten ylpeys: Kuopion Palloseura.

Joukosta erottuu vikkeläjalkainen pellavapää, jota voi jo 25-vuotiaana kutsua KuPSin ikoniksi.

Urho Nissilä kirmaa haastatteluun treenien jälkeen.

– Tämä on minun kotikaupunkini. Paras kaupunki koko maailmassa ja iso asia minulle, Nissilä vastaa hymyillen kysyttäessä Kuopion merkitystä hänelle.

”Upi” on kuopiolaisten ylpeys: kultakimpale, joka jo kerran jätti Savon, mutta palasi takaisin ja valloitti taas kerran paikallisten sydämet taidoillaan.

Nissilä katseli ulkomaan seurojen suuntaan, mutta näki KuPSin parhaana vaihtoehtona tälle kaudelle. Vieressä kamppailuparina Santeri Haarala.

Nissilä on Palloseuran oma kasvatti, joka debytoi seuran paidassa Veikkausliigassa toukokuussa 2015. Neljätoista maalia ja yksitoista syöttöä myöhemmin kesäkuussa 2018 hän pakkasi tavaransa ja lähti valloittamaan maailmaa.

Keskikenttäpelaaja teki Belgian liigassa pelaavan SV Zulte Waregemin kanssa 3+1-vuotisen sopimuksen. Nissilästä tuli KuPSin seurahistorian suurimmalla summalla siirtynyt pelaaja, kun belgialaisseura maksoi hänestä tiettävästi 275 000 euroa.

Peliaika jäi kuitenkin Belgiassa vähiin: kolmessa pelatussa ottelussa syntyi yksi maali.

– En halua jossitella, miksi en pelannut paremmin. En saanut mahdollisuuksia niin paljon kuin odotin. En päässyt kokemaan sitä, olisinko pärjännyt siellä. Se jäi vähän harmittamaan.

Nissilän mukaan luottoa ei valmennukselta vain yksinkertaisesti tullut. Hän pitää silti siirtymistä Belgiaan oikeana ratkaisuna uran kannalta.

Nissilä nautti ajastaan Hollannissa: – Se on hieno futismaa. Jos asiat olisivat menneet hyvin, niin totta kai siellä olis ollut kivaa jatkaa pelaamista.

Seuraavaksi kaudeksi Nissilä siirtyi lainapestille Hollannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle MVV Maastrichtin riveihin. Savolaisella oli reissusta kovat odotukset.

– Oli hyvät fiilikset. Kävin siellä testissä ja näytti siltä, että siellä tulisi paljon peliaikaa. Sain vastuuta, mutta en pelannut tarpeeksi hyvin ja loppupuolella en saanut enää peliaikaa. Sain mahdollisuuden, mutta en pystynyt sitä hyödyntämään.

Samaan aikaan kotimaassa KuPS voitti Suomen mestaruuden 43 vuoden tauon jälkeen.

Nissilän tarina kuulostaa suomalaisittain harmittavan tutulta. Veikkausliigassa menestyneet pelaajat lähtevät ulkomaille, mutta vastuu jää pieneksi. Lopulta palataan kotimaahan hakemaan uutta vauhtia.

– Arvostetaanko siellä loppujen lopuksi suomalaisia pelaajia? Nissilä pohtii.

Valmistautumisesta se ei jää kiinni. Nissilän mukaan päivittäinen tekeminen ulkomailla ei eronnut KuPSista muulla tavoin kuin parempina olosuhteina.

Urho Nissilä (toinen vasemmalta) pitää Simo Valakarin (oikeassa reunassa) pelityylistä: – Tätä peliä on ollut kiva pelata.

Lopulta oli aika palata takaisin kotiin Kuopioon. Ensin lainasopimuksella kaudeksi 2020, ja viimein tammikuussa 2021 pelaaja purki sopimuksensa yhteisymmärryksessä belgialaisseuran kanssa.

Nykyinen sopimus KuPSin kanssa kestää kuluvan kauden loppuun saakka.

Tavoitteena on jatkaa uraa ulkomailla.

– Jos tulee jotain tarjouksia, niin pitää katsoa, mikä niistä olisi järkevä siirto. Minulla on täysi keskittyminen KuPSiin, enkä ajattele muita juttuja tällä hetkellä. Haluan pelata hyvän kauden ja katsoa sitten, mitä tapahtuu.

KuPSin tähtipelaaja iski viime kaudella 21 otteluun viisi maalia ja kahdeksan syöttöä, eikä tämänkään kauden tilastoissa ole häpeilemistä: vaikeasta alkukaudesta huolimatta tilillä on kahdeksan ensimmäisen ottelun jälkeen kaksi maalia ja kolme syöttöä. Hän jakaa syöttöpörssin kärkisijan ja maalipörssin kakkossijan.

Nissilä on tyytyväinen rooliinsa Simo Valakarin alaisuudessa.

– Aina on paljon parannettavaa ja haluan pelata paljon paremmin. Jos me pelaamme joukkueena meidän omalla tasolla, niin meillä ei ole mitään hätää ja voimme voittaa kaikki pelit.

Kuopiossa pelitapa muuttui radikaalisti viime kauden Arne Erlandsenin suoraviivaisesta 4–4–2-ryhmityksen jalkapallosta tämän kauden Valakarin pallonhallintaan ja kolmen miehen puolustuslinjaan.

– Tykkään paljon enemmän Simon pelityylistä. Se sopii minulle paljon paremmin. Tässä on kivempi pelata ja vaikka tehojen puolesta viime kausi meni hyvin, niin nyt saa nauttia pelaamisesta, Nissilä ylistää.

Urho Nissilä

Nissilä on ravannut tällä kaudella 634 minuuttia Veikkausliigassa.

  • Syntymäaika: 4. huhtikuuta 1996

  • Synnyinpaikka: Kuopio

  • Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

  • Pituus: 172 cm

  • Lempinimi: Upi

Kuopiolaisilla on alla Suomen Cupin voitto, mutta liigassa matkaa kärkijoukkue HJK:hon on jo yhdeksän pisteen verran. Heinäkuussa seuralla alkavat myös europelit uuden Konferenssiliigan karsinnoissa, joissa ensimmäisenä vastaan asettuu armenialainen FC Noah.

Nissilän mukaan resepti loppukaudeksi on selvä:

– Meidän pitää olla kliinisempiä maalipaikoissa. Sitten meillä ei ole mitään hätää.

Veikkausliigaa pelataan viikonloppuna kolmen ottelun kattauksella. Perjantaina klo 18 yhteen ottavat HJK ja Ilves Helsingissä. Puolta tuntia myöhemmin Turussa kamppailevat Inter ja SJK. Lauantain ainokainen pelataan Kuopiossa, jonne KuPSin vieraaksi saapuu Honka.

Kaikki Veikkausliigan ottelut ovat katsottavissa Ruutu+ -palvelussa.

Ruutu ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?