HIFK tarvitsee 400 000 euroa rahoitusta selvitäkseen Veikkausliigassa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

HIFK:lla edessä kohtalon viikonloppu: 400 000 tilille tai divarikeikka – kolmesta vaihtoehdosta kaksi tietäisi katastrofia

Pelaako HIFK ensi kaudella Veikkausliigassa vai alasarjoissa? Seura tarvitsee pikaisesti 400 000 euroa uutta rahoitusta.

HIFK etsii uutta rahoitusta, jotta se voisi irtautua Lucas Chang Jinin (vas.) omistuksesta.­

13.11.2020 7:03

HIFK:n pienosakkaat tekivät keskiviikkona selväksi haluamansa suunnan seuran jalkapallon edustusjoukkueelle: joko omin voimin eteenpäin ilman nykyistä pääomistajaa tai sitten tarvittaessa konkurssin kautta alasarjoihin.

Asian vahvisti Ilta-Sanomille HIFK Fotboll Ab:n toimitusjohtaja Christoffer Perret.

Kyseessä ei ole yhtiön virallinen kanta, vaan epävirallisen kädennoston tulos. Tämä tulkinta saavutettiin keskiviikkona pidetyn osakkeenomistajien virtuaalikokouksen pohjalta. Vaikka virallista ääntä ei annettukaan, oli viesti silti selvä.

Kiinalainen pääomistaja Lucas Chang Jin haluaa muutoksia hänen ja seuran väliseen sopimukseen siitä, mihin omistajan vaikutusvalta seurassa ulottuu. Yli 50 prosenttia osakeyhtiöstä omistava liikemies Lucas on tuntenut koronapandemian puraisun lompakossaan eikä halua rahoittaa HIFK:ta samaa tahtia kuin aiemmin.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa keskusteltiin HIFK:n tilanteesta. Jos alla oleva soitin ei näy selaimellasi, voit kuunnella jakson tästä.

Lucas vaikuttaa vahvasti tanskalaisen pääsarjaseuran Vejlen taustalla. HIFK:ssa oli jo viime kaudella neljä lainamiestä Vejlestä ja Lucas haluaisi tiivistää yhteistyötä entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että HIFK:sta tulisi Vejlelle farmi- ja kasvattajaseura.

Tämä vaihtoehto ei kiinnosta HIFK:n pienosakkaita eikä seuran kannattajia. Tätä Perret jo ounasteli IS:lle ja siksi suunnittelikin virtuaalikokousta.

IS:n tietojen mukaan HIFK tarvitsee 400 000 euron edestä rahoitusta nopeasti pystyäkseen viemään ensi kauden läpi. Sen toteuttaakseen seura hakee 20 sijoittajan ryhmää, joista jokainen investoisi vähintään 20 000 euroa seuraan. Perret vahvistaa tiedon.

Asialla on kiire, sillä liigalisenssipaperit on jätettävä Veikkausliigalle 16. marraskuuta. Seuran omistajuus ei joka tapauksessa ehdi vaihtua tätä ennen, mutta HIFK:n pitää pystyä esittämään uskottava suunnitelma kauden 2021 läpi viemiseksi. Muuten lisenssiä tuskin heruu.

Toimitusjohtaja Christoffer Perret (oik.) ja Lucas Chang Jin olivat yhtä hymyä, kun HIFK:n siirtymisestä kiinalaisomistukseen tiedotettiin.­

– Olen optimistinen, että saamme rahat kerättyä – mutta se ei ole missään tapauksessa vielä varmaa. Saimme jo ennen kokousta sitoumuksen usealta eri henkilöltä, että he laittavat 20 000 euroa peliin jos 19 muutakin laittaa. Lisää ilmoittautui mukaan kokouksen aikana ja muutama sen jälkeenkin, Perret kertoo.

Perret kertoi aiemmin IS:lle, että kun osakeyhtiö, seuran liigalisenssiä hallinnoiva HIFK Soccer -yhdistys ja Lucas sopivat yhteistyöstä, tehtiin sille selvät raamit ”jottemme myy sieluamme”, kuten HIFK-pomo muotoili. Hän sanoo, että jos kiinalaisrahoitus loppuu, Lucasin ostamat osakkeet siirtyvät takaisin seuran haltuun.

HIFK:n ideaalitilanne olisi 20:n sijoittajan yhteisön muodostaminen, jolloin seuraa eivät hallinnoisi yhden tai kahden ihmisen hetkelliset mielihalut tai markkinoiden suhdannemuutokset kuten nyt. Samalla HIFK voisi julkisesti alleviivata viestiään yhteisöllisyydestä ja HIFK-hengestä – olivat ne mainostetun konkreettisia asioita tai eivät.

Fakta on, kuten Perret sanoi, että rahat eivät ole vielä tilillä eikä sitoumuksia ole tullut riittävästi. Se tarkoittaa, että kolmas vaihtoehto omillaan jatkamisen tai Lucasin kanssa jatkamisen kanssa on sarjapaikan menettäminen ja aloittaminen uudelta pohjalta.

Todennäköisimmin uusi alku tapahtuisi nykyisen kakkosjoukkueen sarjapaikalta Kolmosessa. Vaihtoehto on yhä realistinen, muttei vailla merkittäviä varjopuolia.

– Kaikkia vaihtoehtoja on arvioitava, olivat ne mieluisia tai eivät. Tähän vaihtoehtoon sisältyy huomattava mainehaitta ja uskottavuushaitta. Lisäksi pudottautuminen alas vaikuttaisi junioripuoleemme ja moneen muuhunkin asiaan, Perret alleviivaa.

HIFK sijoittui päättyvällä kaudella Veikkausliigassa kahdeksanneksi.­

Farmiseuraksi joutuminen tai konkurssiin ajautuminen olisivat karmeita iskuja ylpeälle seuralle.

– Sitä vaihtoehtoa ei voi kuitenkaan sulkea pois. Sen voin sanoa suoraan, että jos emme suostu omistajan uusiin vaatimuksiin tai löydä uutta rahoitusta, niin menemme nurin. Jos rahoitus loppuu täysin, tarvitsemme rahaa kassaan siihen saakka kunnes pelit alkavat taas. Ja juuri nyt kassassa ei ole rahaa.

Perret ja Lucas kokoustavat uudemman kerran perjantaina, jolloin tilanteeseen saadaan merkittävästi lisävaloa. HIFK-pomo muistuttaa, että on toki edelleen mahdollista, että Lucas pyörtää päätöksensä haluta muutoksia hänen ja seuran väliseen sopimukseen. Tällöin kaikki jatkuisi samalta pohjalta kuin ennenkin.

Juuri nyt näyttää todennäköisemmältä, että osapuolten tiet eroavat. Perret yrittää kerätä halukkaiden sijoittajien listan mahdollisimman pitkäksi, jotta irrottautuminen kiinalaisomistuksesta ja samalla jatkaminen Veikkausliigassa olisi realistista.

Helppoa se ei tule olemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?