Kommentti: Jonatan Johanssonin nykypestistä on glamour kaukana – edessä on raastava taisto sarjapaikasta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jonatan Johanssonin nykypestistä on glamour kaukana – edessä on raastava taisto sarjapaikasta

HIFK:n valmentajavaihdos sai aikaan positiivisuuden vyöryn. TPS:llä on edessä synkkä taisto sarjapaikasta Jonatan Johanssonin johdolla, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Jonathan Johansson mietteliäänä TPS:n Veikkausliiga-ottelussa HIFK:n vieraana.­

10.8. 22:53

Kesä on pitkällä, mutta veikkausliigakausi on vasta alkutekijöissään.

Siitä huolimatta Helsingissä kohtasi maanantaina kaksi seuraa, jotka ovat ehtineet jo potkia pois vanhan valmentajansa, nimetä uudet vastuunkantajat ja katsella hetken, miten päätös heijastuu joukkueen peliesityksiin.

Helsingin IFK:n tapauksessa täydellisesti. Maanantainen voitto TPS:stä oli HIFK:lle jo neljäs viidessä ottelussa Tor Thodesenin lähdön jälkeen.

Helsinkiläiset ovat vaivihkaa kivunneet jo sarjan neljänneksi, vain kolmen pisteen päähän kärkipaikasta.

TPS:n tilanne näyttää synkemmältä. Tommi Pikkaraisen valmennustehtävistä vapauttanut seura nappasi Jonatan Johanssonin debyytissä 3–2-voiton Rovaniemeltä, mutta on ollut sen jälkeen taas totutun hampaaton.

Helsingissä se suojeli maaliaan 56 minuuttia. Kun HIFK ei päässyt lähelle, se alkoi laukoa kaukaa.

Ensin Jabar Sharza niittasi pallon yläkulmaa, ja lopussa Jani Bäckman varmisti vielä voiton numeroin 2–0 HIFK:lle.

Verkkarityylin valmennuksessa valinnut Johansson raapi pelin jälkeen vaihtopenkin edessä päätään sen näköisenä, että tiesi tarkkaan, millainen urakka hänellä olisi edessä.

Esitys oli hänen mukaansa kauden paras – mikä saattaa olla totta – ja se kertoo paljon turkulaisten tilanteesta.

Ristiriitaisia potkuja

Se, että HIFK, TPS, Ykkösen KPV ja Gnistan sekä jopa Kakkosen seurat ovat antaneet valmentajilleen potkuja vain muutaman kierroksen jälkeen, on rajusti ristiriidassa kevään koronapuheiden kanssa.

Taloustilannetta valitetaan, mutta kenkä heilahtaa silti nopeasti, vaikka potkuista tulee kustannuksia.

HIFK:n johto voi vastata, että katsokaa mitä kentällä tapahtuu, eikä siihen ole juuri nyt paljon vastaväitteitä.

Thodesenin potkujen taustalla oli arvatenkin muutakin kuin vain pelikentän tapahtumia. Siitä kertoo jo seuran vainoharhaisuus jokaisesta pelaajan kommentista, joka kohdistuu vanhaan valmentajaan.

Oli miten oli, HIFK:n voitettua SJK:n uudessa komennossa liikkeelle lähti jotain, joka näkyy nyt sarjasijoituksessa.

Joukkue on vahva ehdokas yläloppusarjaan, ja miksei peräti mitalitaistoon, mikäli vauhti kasvaa entisestään. Pelaajamateriaali on riittävä.

Joitain kysymyksiä herättää järjestely, jossa Thodesenin entiset apurit Mike Keeney ja Teemu Kankkunen jakavat valmennusvastuun.

Sellaista jalkapallossa harvoin näkee, mihin on omat loogiset syynsä. Kumpi oikeasti päättää, kun pitää tehdä kovia ratkaisuja? Kun menee hyvin, kaikki on helpompaa.

HIFK:n ohjelmalehtinen antaa osviittaa. Siinä Keeneyn nimi on ylempänä, vaikka Kankkunen on aakkosissa edellä.

Glamour kaukana

TPS:ssä kysellään ihan muita kysymyksiä. Pikkaraisen tilanne oli sisäpoliittisesti huono jo ennen kauden alkua, vaikka hän nosti joukkueen Veikkausliigaan.

Kun kausi alkoi neljällä tappiolla, eikä peli näyttänyt millään tavalla lupaavalta, oli helppo tehdä ratkaisu.

Seurassa kartoitettiin jo tulevaa valmentajaa. On helppo arvaus, että Jonatan Johanssonia kysyttiin ensi kaudeksi, mutta hän olikin vapaana jo nyt.

Johanssonin meriitit pelaajana ovat kiistatta suomalaisessa mittapuussa kovat.

Jopa niin kovat, että jotkut uskovat hänen nimensä ja pelaajauransa vaikuttaneen TPS:n päätökseen pestata entinen pelaajansa päävalmentajaksi.

Ei Johansson mistään pystymetsästä veikkausliigavalmentajaksi tullut. Hän tulee Skotlannin nummilta.

Suurseura Rangersin apuvalmentajan pesti, Suomen maajoukkueen apuvalmentajan tehtävä, Skotlannin ykkösdivisioonan päävalmentajuus ja pari akatemiapestiä eivät ole ihan mitätön tausta Veikkausliigan ensikertalaiselle.

Vaikka Johanssonista on vaikea sanoa vielä suurempaa päävalmentajana, häntä kuunnellessa tietää, että ex-hyökkääjä on kartalla jalkapallon nykyvaatimuksista. Tuskin Pedro Caixinha olisi muuten ottanut häntä moderniin valmennustiimiinsä Rangersissa.

Johanssonin työasenteesta kertoo se, että vaikka hän oli entinen Englannin ja Skotlannin Valioliigan tähti, hän ajoi toisinaan jopa akatemiajoukkueen bussia.

TPS:n valmentajana ei glamouria ole juuri sen enempää. Edessä on pitkä ja raastava taisto sarjapaikasta, ei muuta. Sen Johansson tiesi Suomeen tullessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?