Lucas Lingman, 22, tuikki HJK:n kotiavauksen tähtenä – kruununa huikea vapaapotku: ”Tää on mun koti” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Video: Lucas Lingman, 22, laukoi upean vapaapotkun HJK:n kotiavauksessa – ”Niin hyvä pelaaja, ettei mitään järkeä”

Julkaistu: 8.7. 23:46

HJK:n ja FC Hakan odotettu klassikkomatsi päättyi kotijoukkueen voittoon, vaikka valkeakoskelaisillakin oli hetkensä.

Se oli maailmanluokan vapaapotku!

HJK:n Veikkausliigan kauden kotiavausta FC Hakaa vastaan oli pelattu 80 minuuttia, kun helsinkiläisten 22-vuotias keskikenttäpelaaja Lucas Lingman lähetti vasemmalla jalallaan kierteisen vapaapotkun. Pallo putosi Hakan verkon perukoille ohi voimattoman Michael Hartmannin.

Lingmanin vapaapotkumaali myös sinetöi HJK:n voiton, koska sillä osumalla raitapaidat siirtyivät 3–1-johtoon vajaamiehistä Hakaa vastaan.

– Ainakin paras fiilis tuli tuosta maalista, vastasi Lingman kysyttäessä, oliko vapaapotku uran komein.

Syy leveään hymyyn ottelun jälkeen oli selvä. Nuorella keskikentän kapellimestarilla riittää näytettävää.

Lingman lähti HJK:sta peliajan perässä Rovaniemen Palloseuraan kauden 2017 jälkeen. Viime kauden päätteeksi hän palasi HJK:n riveihin.

– Eiköhän se into näkynyt tuolla kentällä, kun yritin vähän kaikennäköistä. Oli tosi makea juttu palata tänne. Tämä on kotini ja tuntuu huikealta, kuvaili Lingman pelaamista kotiyleisön edessä HJK:n nuttu päällä.

Lucas Lingman oli HJK:n kauden ensimmäisen kotiottelun hahmo.

Maalinsa lisäksi Lingman keskitti Roope Riskin osuman, jolla HJK siirtyi 1–0 johtoon kymmenen peliminuutin kohdilla.

Jos Lingmanin paluu Helsinkiin on ollut vahva, voidaan samaa sanoa 28-vuotiaan Riskin paluusta kotimaan Veikkausliigaan. Riski osui myös kauden avausottelussa FC Lahden vieraana.

Riski siirtyi HJK:hon itävaltalaisesta St. Pöltenistä. Viimeksi nuorempi Riskin veljeksistä pelasi Veikkausliigaa kaudella 2016 SJK:n paidassa. Roopen isoveli Riku Riski, 30, pelaa HJK:ssa nyt kolmatta kauttaan.

– Sain juuri tarpeeksi päätä väliin siihen Lingmanin keskitykseen. Onneksi en vetänyt kolmen millin siiliä, koska silloin olisi voinut mennä ohi, kuvaili Roope Riski ohjaamaansa ottelun avausmaalia.

FC Hakan Jami Kyöstilä seurasi aitiopaikalta, kun Roope Riski (vas.) nikkasi HJK:n 1–0-johtoon.

Riski jakeli vuolaasti kiitoksia HJK:n keskikentän akselille.

– Lingman on niin hyvä pelaaja ettei mitään järkeä. Rasmus Schüller siihen vielä, niin ei tarvitse hyökkääjänä paljon muuta kuin keskittyä maalin tekemiseen.

”Klubi” on aloittanut kautensa 4–0-vierasvoitolla FC Lahdesta ja nyt kaatui siis FC Haka Veikkausliigan klassikkopelissä. Viimeksi HJK ja Haka olivat kohdanneet kaudella 2012, jonka päätteeksi valkeakoskelaiset putosivat pääsarjasta.

Riski ja Lingman myöntävät, että HJK:lla on kasassa erityisen laadukas miehistö.

– Eikä pelkästään pelillisesti, vaan meillä on tällä kaudella tosi vahva joukkuehenki. Kaikki kannustavat toisiaan ja jokainen työntää toistaan eteenpäin, Riski lisäsi.

– En tiedä, voidaanko paljon paremmin aloittaa. Toivottavasti jatketaan samaa ensi viikolla, Lingman summasi HJK:n kauden avausottelut.

Hehkutuksista huolimatta täysin vaivatta HJK ei kaatanut sarjanousijaa.

Alussa HJK oli selvästi niskan päällä ja vyörytti hyökkäyksiä etenkin nopeiden laitapakkiensa, kapteeni Nikolai Alhon ja Luis Carlos Murillon, kautta. HJK:lla oli ensimmäisen puolen tunnin aikana, Riskin puskumaalin lisäksi, useampikin loistopaikka, mutta Hakan puolustus blokkasi laukaukset viime tipassa.

HJK:n kotiavaus keräsi Töölön jalkapallostadionille poikkeusoloista huolimatta 2430 katsojaa.

Haka sen sijaan sai pallon, kenties ensimmäisestä maalipaikastaan, avauspuoliajan lopulla verkkoon asti. Maali kuitenkin hylättiin erotuomariston pienen neuvonpidon jälkeen paitsiona, koska Eero Markkanen peitti paitsioasemassa ollessaan HJK:n veskarin Antonio Regueron näkökenttää.

Toisen puoliajan alussa HJK meni 2–0-johtoon, kun Atomu Tanaka kaadettiin rangaistuspotkun arvoisesti. Schüller upotti pilkun varmasti maaliin.

Haka kuitenkin kavensi nopeasti, kun Murillo epäonnekseen ohjasi Saibou Keitan lähettämän vapaapotkun omaan verkkoon.

Pian tästä Hakan takaa-ajo tyssäsi, kun Keita ajettiin ulos toisella keltaisella kortilla hänen sukitettua Tanakaa aivan hyökkäyspään kulmalipulla.

– Tehdään asiat välillä itsellemme vaikeaksi. Ensimmäinen jakso oli 35. minuuttiin saakka selkeää dominointia. Sitten alettiin hukkaamaan palloja. Päästettiin tuommoinen mielenkiintoinen maali, niin tuli jännitystä. Sitten päästiin kuitenkin ylivoimalle, joten ei varsinaisesti ollut hätää, summasi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Helpoista maaleista pitää hankkiutua eroon. Tänään pääsi HJK:n pelaajat liian helposti puskemaan maalin edestä, vaikka se on ollut meidän vahvuus, Hakan luotsi Teemu Tainio harmitteli.

FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio päätti komean pelaajauransa HJK:ssa 2015. Taustalla myös HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK – FC Haka 3–1 (1–0)

Maalit: 10. 1–0 Roope Riski, 53. 2–0 Rasmus Schuller (rp.), 56. 2–1 Saibaa Keita, 81. 3–1 Lucas Lingman.

Erotuomari: Jari Järvinen

Yleisömäärä: 2430

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?