Antti Krjukoff teki 50 vuotta töitä HJK:lle – ura päättyi potkuihin - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Antti, 83, teki 50 vuotta töitä HJK:lle – ura päättyi potkuihin: ”Se jätti haavan sydämeen”

83-vuotias Antti Krjukoff tuli suomalaiselle futisväelle tutuksi HJK:n pitkäaikaisena otteluavustajana.

83-vuotias Antti Krjukoff tuli suomalaiselle futisväelle tutuksi HJK:n pitkäaikaisena otteluavustajana.

Julkaistu: 21.11. 18:06, Päivitetty 23.11. 10:49

Antti Krjukoff tuli mukaan HJK:n miesten joukkueen toimintaan vuonna 1969. Ura päättyi tänä syksynä – yllättäen ja ilman Krjukoffin omaa tahtoa.

83-vuotias otteluavustaja Antti Krjukoff kokee saaneensa HJK:lta tylyt potkut. Tapahtunut on satuttanut häntä syvältä.

– Se jätti minulle haavan sydämeen, Krjukoff sanoo.

HJK:n miesten toimintaan Krjukoff päätyi vuonna 1969, kun Sotshiin harjoitusleirille matkustanut joukkue tarvitsi venäjän kielen tulkkia. Krjukoffin kanssa samassa vakuutusyhtiössä työskennellyt HJK:n pelaaja Kaj Österberg pyysi työtoveriaan avuksi.

Tulkin töiden lisäksi Krjukoff on tehnyt kaikennäköistä Klubin apuna. Hän kertoo muun muassa paistaneensa makkaraa otteluissa, toimineensa huoltajan apulaisena ja pyykkärinä. Viime vuodet Krjukoff työskenteli otteluavustajana, jonka tehtäväkenttä pelipäivinä oli laaja.

– Tulin ensimmäisenä paikalle stadionille ja lähdin viimeisenä paikalta, hän kuvailee.

– Isäni opetti minulle, että jos teet jotain, tee kunnolla tai älä tee ollenkaan.

–Sanotaan, että on vain yksi Klubi. Siihen ei oikein sovi, että minulle näin tehdään, Antti Krjukoff toteaa.

–Sanotaan, että on vain yksi Klubi. Siihen ei oikein sovi, että minulle näin tehdään, Antti Krjukoff toteaa.

Vuonna 2016 HJK myönsi Krjukoffille Respect-palkinnon hänen elämäntyöstään seuran hyväksi. Taulu palkinnosta on yhä hänen seinällään.

Kun Veikkausliigan runkosarja päättyi tänä syksynä, HJK:n varatoimitusjohtaja Kari Haapiainen kutsui Krjukoffin syömään. Miehet keskustelivat kauden peleistä, mutta kun juttu kääntyi ylemmän loppusarjan ensimmäiseen kotiotteluun IFK Mariehamnia vastaan, Haapiainen pudotti uutispommin.

– Haapiainen sanoi, että sinä et saa tulla enää, Krjukoff kertoo.

Krjukoff järkyttyi ja halusi tietää syyn potkuihinsa. Sitä hän ei omien sanojensa mukaan tähänkään päivään asti ole HJK:lta kuullut.

– Tämä oli minulle sellainen shokki, josta en ole vieläkään toipunut. Olen menettänyt yöuneni täysin. Pyöritän mielessäni vain, että mikä oli se syy.

– Olisi edes tehty niin, että olisin saanut tehdä tämän kauden loppuun. Sen jälkeen olisi sanottu, että kiitos näistä 50 vuodesta, voi hyvin ja hyviä eläkepäiviä. Silloin se olisi mennyt luonnollisesti ja olisin ymmärtänyt asian, mutta kun tällä tavalla heitetään pois, se ei mene jakeluun, Krjukoff sanoo.

Antti Krjukoff huolehti ottelujärjestäjänä mm. HJK:n stadionin pelaajille, tuomareille ja medialle tarkoitetuista opasteista.

Antti Krjukoff huolehti ottelujärjestäjänä mm. HJK:n stadionin pelaajille, tuomareille ja medialle tarkoitetuista opasteista.

Krjukoff arvelee, että astui HJK:ssa väärän ihmisen varpaille. Hänen poikansa tiedusteli sähköpostitse isänsä potkujen syytä ja sai vastauksen.

Seura mm. kirjoitti, että Krjukoff oli kauden 2019 aikana arvostellut HJK:ta ja sen henkilöstöä useaan otteeseen. Osa HJK:n työntekijöistä oli kokenut tämän kiusallisena. Krjukoff oli myös useaan otteeseen sanonut lopettavansa työnsä ja yhdessä vaiheessa HJK:ssa oli luultu näin jo käyneen.

Krjukoff itse kertoo, että oli muun muassa neuvonut HJK:n uutta huoltajaa pyykinpesussa, mutta ei koskaan tarkoittanut mitään pahaa. Lopettamispuheita hän ei tarkoittanut vakavasti otettavaksi.

HJK:n liigajoukkueen huoltaja Boris Wistuba-Marino sanoo kuitenkin, että hän ei vaikuttanut Krjukoffin lähtöpasseihin.

Vaikea tilanne seurallekin

HJK:n varatoimitusjohtaja Haapiainen vahvistaa ilmoittaneensa Krjukoffile, että miesten liigajoukkue ei enää kaipaa tämän palveluksia. Tilanne ei ollut helppo Haapiaisellekaan. Hänen mukaansa HJK:ssa on syvä arvotus Krjukoffia kohtaan.

– Krjukoffhan on ollut meillä kauan ja hoitanut todella hyvin työnsä, Haapiainen sanoo.

Haapiaisen mukaan päätös Krjukoffista luopumisesta tehtiin, koska HJK:n tapahtumaorganisaatio koki, että yhteistyö konkarin kanssa oli muuttunut ongelmalliseksi eikä yhteistä säveltä enää yrityksistä huolimatta löytynyt. Haapiainen sanoo olevansa pahoillaan, että Krjukoff tuntee tulleensa huonosti kohdelluksi.

Haapiaisen mukaan päätöksen taustoja on yritetty avata Krjukoffille ja tämän perheelle sekä keskustellen että sähköpostitse. HJK toivoo, että Krjukoffille ja seuralle löytyisi yhä tapoja tehdä yhteistyötä.

Krjukoff jatkaa yhä töitä

Vaikka ura HJK:n miesten joukkueen taustoilla päättyi tähän syksyyn, Antti Krjukoff aikoo yhä jatkaa uraansa jalkapallon parissa. Hän on jo muutaman vuoden ajan toiminut otteluavustajana myös HIFK:n miesten joukkueen otteluissa. Tätä Krjukoff aikoo jatkaa myös ensi kaudella, samoin kuin mahdollisesti työtä HJK:n naisten joukkueen kanssa.

Käkisalmelta Helsinkiin kolmevuotiaana muuttanut Antti Krjukoff kertoo olleensa aina HJK:n fani. Seurasta on jäänyt hänelle lukemattomasti hyviä muistoja – ja yksi oikein huono.

Käkisalmelta Helsinkiin kolmevuotiaana muuttanut Antti Krjukoff kertoo olleensa aina HJK:n fani. Seurasta on jäänyt hänelle lukemattomasti hyviä muistoja – ja yksi oikein huono.

Krjukoff on myös mukana Palloliiton ottelutapahtumissa. Viimeksi hän oli töissä Huuhkajien EM-paikan ratkaisseessa Liechtenstein-pelissä.

– Silloin tuli tehtyä 16 tunnin työpäivä, hän kertoo.

Juttua päivitetty 23.11. kello 10.48: HJK:n liigajoukkueen huoltaja Boris Wistuba-Marinon mukaan hän ei vaikuttanut Krjukoffin lähtöpasseihin.

Lisää aiheesta