Huuhkajat menossa EM-kisoihin – Veikkausliiga ei aio pitää taukoa arvokisojen aikana - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Huuhkajat menossa EM-kisoihin – Veikkausliiga ei aio pitää taukoa arvokisojen aikana

Veikkausliiga ei pysty pitämään sarjataukoa EM-kisojen aikana.

IFK Mariehamn päätti HJK:n kauden viikko sitten.­

4.11.2019 11:41

Koko jalkapalloileva Suomi jännittää maajoukkueen EM-paikan varmistumista. Se ratkeaa marraskuun puolivälissä.

Suomi kohtaa Liechtensteinin kotona ja Kreikan vieraissa. Yksi voitto riittäisi jo varmuudella siihen, että Huuhkajat pelaa ensi kertaa historiassaan EM-kisoissa.

Kisat pelataan 12. kesäkuuta–12. heinäkuuta 2020. EM-kisajoukkueet kokoontuvat sitä ennen toukokuun loppupuolella valmistautumaan ja pelaamaan harjoitusotteluja.

Veikkausliiga ei aio pitää sarjataukoa EM-kisojen aikana, vaikka Suomi kisoihin pääsisi. Liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi Ilta-Sanomille, että liiga pyrkii pitämään pelimäärän EM-kisojen alkulohkojen aikana mahdollisimman vähäisenä, mutta totaaliseen taukoon ei ole mahdollisuutta.

– Se on niin pitkä ajanjakso, ettei tauko ole mahdollinen. Joukkueet kutsutaan kokoon toukokuun lopussa. Kansainväliset pelipäivät, joiden aikana (liigapelejä) ei saa pelata, ovat kesäkuun alussa ja sen jälkeen alkavat itse kisat. Itse kisojen aikana pelaamiselle ei ole mitään esteitä. Joka tapauksessa alkulohkojen aikana otamme kisat ehdottomasti huomioon, Marjamaa painottaa.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa korosti IS:lle, että liiga huomioi Suomen EM-pelit, vaikka liiga ei olekaan kokonaan sarjatauolla.­

Kauden pidentäminen kummastakaan päästä ei ole tällä haavaa mahdollista.

– Kalenterissa ei ole paljoa varaa, sillä Suomen cup pitää saada pelattua talven ja kevään aikana. Lisäksi maaliskuussa ja marraskuussa on kansainvälisiä päiviä, joiden aikana ei saa pelata ja niiden kautta tulee tietynlainen takalauta vastaan kauden pidentämisen suhteen.

EM-kisojen alkulohkot pelataan 12.–24. kesäkuuta. Tuona aikana liigaa pelataan, muttei normaaliin tahtiin.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan sääntöjen mukaan liigaa voisi pelata vaikka samoina päivinä kuin Suomi pelaa EM-kisaottelun. Suomen pelit liiga luonnollisesti huomioisi.

Alkulohkojen jälkeen Veikkausliiga pyrkii hyödyntämään kisojen aikana mahdollisimman paljon välipäiviä, jolloin EM-futista ei pelata ollenkaan.

Joka tapauksessa uutinen ei ole herkkua niille liigaseuroille, jotka saattavat menettää pelaajan maajoukkueen käyttöön jopa kuukaudeksi-puoleksitoista kisojen aikana. Näille seuroille Marjamaalla ei ole kuin lohdun sanoja.

– Jos useammasta seurasta menee pelaajia kisajoukkueeseen niin kaikki ymmärtävät, ettei suurta määrää pelejä voi siirtää. Pitää tulla toimeen ilman yksittäisiä pelaajia. Uefalta tulee toki kelpo korvaus jokaisesta kisoihin lähetetystä pelaajasta.

Esimerkiksi Kuopion Palloseura sai kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta lähes 100 000 dollaria, kun sen pelaaja Abdella El Said pelasi Egyptin paidassa MM-kisoissa.

HJK on yksi seura, joka voisi menettää pelaajan EM-joukkueeseen. Seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti ei kuitenkaan halunnut moittia liigaa ratkaisusta.

– Kun Veikkausliigan hallitus jotain päättää, niin sillä mennään. Tärkeää on, että suomalainen futis pärjää, Riihilahti kertoi IS:lle.

Loppusarjoista rajoitteita ohjelmaan

Esimerkiksi Ruotsissa Allsvenskan oli tauolla toukokuun lopusta heinäkuun alkuun vuoden 2016 EM-kisojen aikaan. Marjamaa muistuttaa, että Suomessa olosuhde- ja aikatauluhaasteet ovat Ruotsia kovemmat.

Lisäksi sarjajärjestelmä asettaa tiettyjä rajoitteita. Pelimäärää vähennettiin täksi kaudeksi, jotta ottelutahti saatiin seuroille aiempaa siedettävämmäksi. Se tarkoitti samalla sarjan jakautumista kahden kierroksen jälkeen ylä- ja alaloppusarjoihin.

Loppusarjat muodostavat Marjamaan mukaan oman ongelmakohtansa kisatauon suhteen. Runkosarjan päätöspäivän pitää olla lukkoonlyöty, eli toisin sanoen ottelusiirtoja ei voi niin vain tehdä vaikkapa keväästä loppusyksyyn.

– Vanhassa systeemissä pystyi löytämään jotain hätävarapäiviä syys-lokakuulta. Se ei ole enää mahdollista.

Aki Riihilahti vaikuttaa HJK:n lisäksi myös kansainvälisissä seurajoukkuekuvioissa.­

Toimitusjohtaja hyväksyy, että EM-kisatauon puuttuminen vaikuttaa varmasti kesän yleisömääriin liigassa, kun tuhatpäin futisfaneja matkannee maailmalle katsomaan Huuhkajia ja liiga silti jatkuu. Hän kuitenkin painottaa, että kokonaiskuvassa Huuhkajien todennäköinen kisapaikka on ainoastaan erinomainen asia myös Veikkausliigalle.

Marjamaan mukaan lähiaikoina päätetään myös se, pelataanko runkosarjan viimeisen kierroksen kaikki ottelut samana päivänä samaan aikaan. Tänä vuonna herätti kovaa kritiikkiä se, että pelit pelattiin useana eri päivänä. Se avasi oven taktikoinnille loppusarjapaikkojen suhteen, kun osa joukkueista tiesi kohtalonsa muita ennen.

Kauden huipentaneisiin europudotuspeleihin ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia. Pelien aikataulu oli tiukka pian alkavan marraskuun maaottelutauon vuoksi, ja sama haaste on edessä myös ensi vuonna. Marjamaa piti kuitenkin pudotuspelien kilpailullista antia positiivisena ja sanoi, ettei kyse ollut yhden vuoden kokeilusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?