Kommentti: HJK:n surkean kauden analyysi – seuran ongelmat tiivistyvät yhden henkilön työnkuvaan

Julkaistu:

Veikkausliiga
HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden olisi syytä keskittyä asioihin, jotka hän hallitsee parhaiten.
HJK järjestää keskiviikkona verkkosivuillaan live chat -session, jossa kannattajat voivat kysyä seurajohdolta kuluneen kauden tapahtumista. Kuuman linja toisessa päässä päivystävät toimitusjohtaja Aki Riihilahti, päävalmentaja Toni Koskela ja urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula.

Kolmikosta Riihilahti ehti jo sunnuntaina kuitata kauden yhdellä tviitillä, jossa hän kertoi kantavansa vastuun surkeasta sesongista sähkösanomatyyliin. ”Kausi ohi. Huonoin missä olen ollut mukana. Ei selittelyjä. Toimarina olen aina vastuussa koko seurasta, joten pahoittelut ettemme tällä kaudella olleet tämän parempia. Ensi vuonna olemme.”
Takkula puolestaan kertoi toissa viikolla Klubin uusista valmennuskuvioista ja luonnehti lopputulosta seuraavasti: ”Meillä on kasassa työteliäs, ratkaisukeskeinen, osaava ja kunnianhimoinen valmennustiimi tulevalle kaudelle. Valmentajien profiilit täydentävät hyvin toisiaan ja heiltä löytyy tarvittavaa ydinosaamista eri osa-aluille. Tehdyt rakenteelliset muutokset mahdollistivat myös koko valmennustiimin toimimaan aiempaa tehokkaammin yhdessä”.

* * *


Juhlapuheiden keskellä on syytä nostaa kissa pöydälle. Takkulan mainitsemat rekrytoinnit ja nimitykset koskivat lähinnä seuran ”fitness-yksikköä”, jossa on nyt väkeä niin paljon, että päät kolisevat yhteen. Samaan aikaan seurassa ei ole yhtään päätoimista urheilupsykologian ammattilaista, vaikka juuri tähän asiaan pelaajat ovat toivoneet parannusta.

Lehtihaastatteluissa henkisen puolen osuutta korostetaan ja sen merkityksestä esitetään korkeita prosenttilukemia. Käytännössä yläpään hyvinvointi jätetään pelaajien oman viitseliäisyyden varaan.

Ehkä suurin ongelma Klubin vaisuun kauteen löytyy kuitenkin Riihilahden toimenkuvasta. Toimitusjohtajalla on sormensa pelissä kaikissa päätöksissä, eikä mitään tehdä ilman hänen hyväksyntäänsä. Riihilahti on huono delegoimaan asioita, mikä on laskenut toimiston motivaatiotasoa.

* * *

Riihilahti on saanut bisnesvainullaan, säteilevällä persoonallaan ja erinomaisilla sidosryhmäsuhteillaan seuran talouden vahvaan nousuun. Valitettavasti toimitusjohtaja ei ole malttanut pysyä erossa edustusjoukkueen asioista, vaan on halunnut puuttua pelaajien hankintaan ja valmennustiimin kokoamiseen.

Tämä innokkuus on jättänyt Takkulan statistin rooliin ja kaventanut valmentajien liikkumatilaa. Seuran tulevaisuus näyttäisi huomattavasti valoisammalta, mikäli Riihilahti keskittyisi ydinosaamiseensa ja palkkaisi urheilutoimenjohtajaksi henkilön, jolla olisi valtakirja ja taloudelliset raamit tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Mallia voisi ottaa esimerkiksi jääkiekon puolelta tai muista Pohjoismaista.

HJK:lla on olemassa – pohjoismaalaiseen tyyliin – huippu-urheilutyöryhmä, mutta sen toiminta on tekohengitystä, koska toimitusjohtaja ei siedä vastaansanomista. Ikävien kysymysten esittäjät saavat kuulla kunniansa. He pysyttelevät jatkossa hiljaa, koska eivät halua kuulla Riihilahdelta uutta vihanpurkausta.

Riihilahdella on seuran pääomistajan Olli-Pekka Lyytikäisen tuki, mikä takaa saman menon jatkumisen Urheilukadulla. Seuran palveluksessa on fiksua väkeä, mutta he ovat tämän ”Telian angstin” vankeja. Avointa keskustelukulttuuria ei ole, mikä estää asioiden muuttumisen.

* * *

Tulehtunut ilmapiiri näkyi myös kentällä. Raitapaitojen peli oli koko kauden ajan passiivista ja varovaista. Joukkue eteni laitojen kautta, eikä uskaltanut yrittää keskeltä vastustajan muodon sisään. Seurauksena keskikentän liike loppui otteluiden aikana, mikä teki Klubin pelistä hyvin ennakoitavaa. HJK:sta tuli tasapeliautomaatti, joka ei uskaltanut voittaa.


HJK on ratsastanut pitkään Suomen suurimman ja kauneimman tittelillä. Lukuisat mestaruudet ovat antaneet epiteetille katetta, mutta luoneet samalla hieman ylimielisen asenteen kilpailijoihin nähden. Tällä kaudella itsetyytyväisyys kostautui julmalla tavalla, kun ylivoimaisella materiaalilla sarjaan lähtenyt HJK jäi eurocupien ulkopuolelle.

HJK:n live chatissa puhutaan keskiviikkona myös ensi kaudesta. Seurajohto lupaa tietysti kuun taivaalta ja vakuuttaa joukkueen olevan kilpailukykyinen vuonna 2020. Tosiasiat eivät täysin tue ajatusta.

Käsitys HJK:n erinomaisesta toimintakulttuurista on osin myytti. Esimerkiksi Interissä tai KuPSissa tehdään nykyään asioita paremmin kuin Klubissa. Niissä on uskallettu katsoa peiliin ja tehdä rohkeita rakenteellisia uudistuksia. Niitä, joista HJK:n leirissä puhutaan, mutta joita ei ole uskallettu tehdä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt