Kommentti: KuPSin talvi meni täysin pieleen – Suomen mestarin kausi oli uskomaton kasvutarina

Julkaistu:

Kommentti
Mestaruuden 43 vuoden tauon jälkeen voittaneen Kuopion Palloseuran kausi oli poikkeuksellinen kasvutarina, jossa oli koomisiakin piirteitä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara seisoi lauantaina Kupittaan nurmella kultamitali kaulassaan ja toisti saman asian, jonka kertoi jo kesällä. Silloin Veikkausliigan mestaruus olisi tuntunut utopistiselta.

– Veikkaan, että olemme ainoa Euroopan liigaan osallistunut joukkue, joka on vetänyt pre-seasonin futsalkengillä, Honkavaara sanoi.

Tuoreen Suomen mestarin talvikausi ei antanut pienintäkään viitettä siitä, että se olisi lokakuun lopussa sarjan paras.

KuPS ei voittanut ainuttakaan ottelua Suomen cupissa. Se jäi voitoitta neljässä ensimmäisessä Veikkausliigan pelissään.

Toukokuussa Honka nöyryytti joukkuetta Kuopiossa lukemin 3–0.

Honkavaara ei pelännyt työpaikkansa puolesta, mutta pelottavaa oli sen sijaan se, ettei valmentaja tunnistanut omaa joukkuettaan. Sellaista ei hänelle ole uransa aikana monta kertaa käynyt.

Suomen ja kasvun mestari

Syy vaikealle talvelle on se, että Kuopio-halli alkaa olla aikansa elänyt nykyjalkapallon standardeihin. Se on ollut tärkeä kasvualusta monelle kuopiolaiselle juniorille, mutta nykyään lähinnä pakopaikka lumimyräkältä.

Suomen cupin ottelut olivat talvella viikon ainoa kerta, kun KuPSin pelaajat laittoivat nappulakengät jalkaansa.

Vielä maaliskuussa Honkavaara heräsi aamuisin tähyillen ikkunastaan ulos siinä toivossa, että joukkue voisi treenata Savon Sanomat -areenalla eli tuttavallisemmin Mölymäellä.

Usein ei voinut, sen verran pohjoisessa Kuopio on.

Se, että näistä lähtökohdista voitetaan Veikkausliiga ei pelkästään mairittele pääsarjaamme, mutta toisaalta se on muistutus siitä, miten pitkä kausi on.

Usein parhaat joukkueet ovat niitä, jotka kehittävät peliään eniten. KuPS kehittyi ja kasvoi. Se on paitsi Suomen mestari myös kasvun mestari.

Hyvät otteet Euroopassa herätti valmennuksen ja pelaajat uskomaan siihen, että joukkueen jalkapallo, joka on muita kovempaa ravia päästä päähän, toimi.

Monissa pelin taktisissa nyansseissa KuPS häviää esimerkiksi kakkoseksi jääneelle Interille, mutta useita jalkapallossa ratkaisevia asioita se teki kaikkia muita paremmin.
  • Video: Inter–KuPS-ottelun huippuhetket

KuPSin pallonhallintaprosentti oli sarjan pienimpiä. Se saalisti tappavan tehokkaasti kentän yläalueilla ja iski tehokkaasti riistettyään pallon. Lisäksi KuPS oli sarjan paras erikoistilanteissa.

Joukkue teki eniten maaleja ja päästi vähiten, joten paljon sanottavaa ei kenellekään muulle jäänyt. Paras voitti.

Valmentaja Honkavaara ei osannut kävellä, kun KuPS voitti edellisen kerran. Nyt hän saa kävellä sankarina Kuopion kaduilla.

Seuraava osoite on oma synnyinkaupunki Seinäjoki ja SJK. Seura, jolla on vielä KuPSia paremmat resurssit ja olosuhteet, mutta tempoileva johto, mitä tulee edustusjoukkueen toimintaan.

Jospa seurapomo Raimo Sarajärven entinen joukkuekaveri Honkavaara olisi ihminen, jota Sarajärvi urheiluasioissa kuuntelisi.

Inter otti ison harppauksen

Olisi suomalaisen jalkapallon etu, jos mahdollisimman monet seurat tekisivät asioitaan aiempaa pitkäjänteisemmin ja fiksummin.

KuPS, Inter, SJK, Ilves, Honka, HJK ja kumppanit voivat kovalla kilpailulla puskea toisiaan eteenpäin.

Inter otti tällä kaudella valtavan harppauksen eteenpäin, mistä seura kiittää erityisesti valmentaja José Riveiroa.

Celta Vigon junioreissa kovaa uraa tehnyt espanjalainen päätyi muutama vuosi sitten Honkaan Shefki Kuqin apuriksi, ja sai vihdoin oman joukkueen Veikkausliigassa johdettavakseen.


Riveiro on mies, jonka futisaivoista monet suomalaiset valmentajat ovat ammentaneet.

Riveiro ravistelee yllättävilläkin suorilla kommenteilla suomalaisten jalkapalloajattelua.

Teknisten yksityiskohtien, pelaajakehityksen ja ihmisjohtamisen lisäksi Riveiro kantaa myös kokonaisvaltaista huolta suomalaisen jalkapallon tilasta.

Hän puhuu nauttimisesta, viihtymisestä ja viihdyttämisestä, mikä on yllättävää valmentajalta, jota Interin kapteeni Timo Furuholm kutsuu professoriksi.

– Olemme vastuussa yleisölle. Olen täällä loppujen lopuksi viihdyttämässä yleisöä, se on minun työni.

Niinpä. Lajia voi Suomessakin seurata monella tavalla, mutta suuren ja suositun siitä tekevät suuret tunteet.

Riveiron mukaan veikkausliigaottelusta poistuvan ihmisen pitäisi jo lähtiessään katsoa kalenterista, milloin pääsee seuraavaan otteluun.

Kauden päätös Interin ja KuPSin välillä 9000 katsojan edessä oli ottelu, jonka jälkeen haluaisi samaa pian lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt