Honka juhli Veikkausliigan pronssia, mutta joutuu vielä taistelemaan europaikasta – näin syksyn pudotuspelit pelataan

Honka on Veikkausliigan kauden 2019 pronssimitalisti. Edessä on vielä karsinta eurokentille.

19.10.2019 18:18

Veikkausliiga päätöskierros tarjosi toisena vuonna peräkkäin mitalimahdollisuuden Hongalle, eikä espoolaisjoukkue jättänyt toista mahdollisuuttaan käyttämättä. Honka peittosi mestaruussarjan päätöskierroksella IFK Mariehamnin 3–0 ja otti nykyisen liigataipaleensa ensimmäisen mitalin.

– Mitalit eivät ole jokapäiväisiä, mutta kausi on kesken. Kolmas sija ei tuonut paikkaa europeleihin, ja meillä on iso nälkä päästä Eurooppaan, Hongan päävalmentaja Vesa Vasara paalutti.

Kolmas sija takasi paikan pudotuspeleihin, joissa taistellaan paikasta ensi vuoden europeleihin. Hongan vastustaja selviää ensi viikolla.

– Kauden tavoite on europaikan saavuttaminen, joten mitalia ei voida juuri juhlia. Valmistaudumme mahdollisimman hyvin europaikasta taisteluun, Vasara jatkoi.

Vuosi sitten Honka jäi KuPSia heikomman maalieron takia ulos mitaleilta, joten lauantaina espoolaiset eivät jättäneet mitään muiden otteluiden tulosten varaan.

Kärkimies Macoumba Kandji hyödynsi IFK Mariehamnin puolustuksen liukastelun, karkasi läpiajoon ja narutti maalivahti Oskari Forsmanin. Täysosuma oli Kandjille kauden ensimmäinen Hongassa. Toisella jaksolla Borjas Martin ja Arlind Sejdiu sinetöivät voiton.

– Tuntuu hyvälle. Viime vuonna olimme jo lähellä, mutta Honka parantaa kausi kaudelta, Kandji iloitsi.

  • Video: Kandjin kauden avausosuma.

Kaudella 2018 Kandji teki 16 liigamaalia. Tänä vuonna hän pelasi Iranissa ja palasi Honkaan elokuussa, mutta oli aluksi sivussa loukkaantumisen takia. Kaksi viikkoa sitten hän pääsi KuPSia vastaan vaihdosta kentälle ja kiitti lauantaina avauksen paikasta.

– Minulla oli pieniä vaivoja. Kunto paranee koko ajan, ensi kaudeksikin sopimuksen tehnyt Kandji tuumi mitali kaulassa.

– Mutta meillähän riittää vielä pelattavaa. Tavoitteena on paikka ensi vuoden Euroopan liigan karsintoihin, ja aion pelata sielläkin.

Espoolaisten edellisen liigataipaleen aikana Honka saavutti hopeamitalit 2008, 2009 ja 2013. Talousvaikeudet pudottivat espoolaiset liigasta kauden 2014 päätteeksi. Honka haki vauhtia Kakkosesta asti ja nousi Ykköseen kaudeksi 2017 ja liigaan kaudeksi 2018.

Ilves maalierolla neljänneksi

Ilves pystyi lauantaina ensimmäisen kerran sitten heinäkuun 2016 voittamaan HJK:n Veikkausliigassa. HJK:lla oli yhdeksästä edellisestä keskinäisestä viisi voittoa ja neljä tasapeliä Ilvestä vastaan.

Ilveksen 2–1-voitto ei silti riittänyt nostamaan Jarkko Wissin valmentamaa joukkuetta sijaa ylemmäksi mitaleille.

– Tiesin jo ennen ottelua mitalimahdollisuuden aika vähäiseksi. Olen tyytyväinen peli-ilmeeseen. Kauden tavoite kuitenkin täyttyi, Wiss sanoi.

  • Video: Fofanan voittomaali HJK:n verkkoon.

Cupvoittaja Ilves voi lohduttautua pitkän talven aikana ensi kesän otteluilla Euroopan liigan karsinnoissa, HJK:n pääsy niihin ratkeaa mahdollisesti jo ensi keskiviikkona. Jos HJK voittaa FC Lahden, niin se kohtaa voittajan parista HIFK–IFK Mariehamn. Voittajat pelaavat keskenään ja tämän parin voittaja kohtaa kaksiosaisessa karsinnassa Hongan.

– Lahti vastassa, kieltämättä se ottelu oli mielessä jo ennen tätä matsia. Se näkyi kokoonpanovalinnoissa, sanoi HJK:n valmentaja Toni Koskela.

HJK:n sijoitus viides on sen heikoin sitten vuoden 2007, edellisen kerran HJK jäi mitalitta 2008. Vuodesta 2009 lähtien HJK on pelannut eurocupeja joka kesä.

Päätöskierroksen tulokset

Honka–IFK Mariehamn 3–0 (1–0)

21. Macoumba Kandji 1–0, 83. Borjas Martin 2–0, 90. Arlind Sejdiu 3–0.

Inter–KuPS 0–2 (0–0)

51. Ilmari Niskanen 0–1, 54. Reuben Ayarna 0–2.

Ilves–HJK 2–1 (0–1)

3. Eetu Vertainen 0–1, 47. Jair rp. 1–1, Tiemoko Fofana 2–1.

HIFK–RoPS 2–0 (1–0)

21. Sakari Tukiainen 1–0, 51. Joel Mattsson 2–0.

KPV–VPS 2–3 (1–1)

18. Steven Morrissey rp. 0–1, 29. Adam Vidjeskog 1–1, 51. Harri Heiermann 2–1, 63. Juho Lähde 2–2, 90. Samu Alanko 2–3.

SJK–FC Lahti 0–0

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?