Kommentti: Lasse Virenin ajoista tähän päivään – KuPSin pitkä odotus on vihdoin ohi! - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lasse Virenin ajoista tähän päivään – KuPSin pitkä odotus on vihdoin ohi!

Julkaistu: 19.10.2019 17:17

Kuopio rokkaa, tanssi ja soi KuPSin tahdissa! Tuore Suomen mestaruus purki vuosikymmenien padon, ja se näkyi.

Veikkausliigan kausi sai lauantaina upean ja suorastaan värisyttävän huipennuksen Turussa. KuPS palasi Suomen mestariksi vuosikymmenten jälkeen voittamalla Interin ottelussa, joka nousi sekä tasollisesti että tunnelmaltaan kaiken hehkutuksen arvoiseksi.

Sekä KuPSin että kotijoukkue Interin kannattajat pitivät hienosti meteliä, ja kentällä pelaajat panivat parastaan.

Syksyn merkkeihin kuuluu, että luonto näyttää upeimman loistonsa ennen vaipumista pitkään talviuneen. Vastaava tuntui pätevän myös noille liigajoukkueille.

Mestaruuden voittamiseksi tarvitaan aina jotakin erityistä. KuPS tiesi, ettei Interin loistava maalivahti Henrik Moisander ole yllätettävissä tavallisilla tussareilla, joten se otti käyttöönsä järeät tykit ja piiruntarkan tulituksen.

Kultapelin voiton toi kaksi huikeaa laukausta yläkulmiin. Ensin iski Ilmari Niskanen vasempaan ja nopeasti perään Interin vielä käsitellessä shokkiaan Reuben Ayarna oikeaan ylänurkkaan.

KuPSin kannattajien riemulla ei ollut rajoja. Kaikesta näki ja kuuli, että pato oli murtumassa vuosikymmenten jälkeen.

Ja murtuihan se erotuomari Antti Munukan loppuvihellyksen jälkeen: Kuopion Palloseura, Suomen mestarit 2019!

Lasse Virenin aikoihin...

KuPSin edellinen mestaruus oli niinkin kaukaa kuin vuodelta 1976.

Radiossa jylläsivät sinä vuonna esimerkiksi Hurriganes, Vicky Rostin Täältä saapuu Charlie Brown ja Dannyn Kuusamo, Euroviisuissa Freddie ystävineen lauloi Pylly vasten pyllyä pump pump. Nyt jo ikivanha lasten suosikki Pikkukakkonen ei vielä kuulunut tv-ohjelmistoon, Suomessa ajettiin Simca-merkkisillä autoilla – ja Lasse Viren oli vähän ennen KuPSin mestaruutta voittanut kaksi olympiakultaa Montrealissa.

Suomalaiset olympiakullat ovat nykyään harvassa, mutta KuPS juhlii tuoreena Suomen mestarina.

Juhlahumussa kentällä oli joukko huojentuneita ja iloista huumantuneita kupsilaisia, jotka palauttivat savolaiskaupunkiin kotimaisen jalkapallon suurimman kunnian. Jo oli aikakin, joku voisi sanoa.

  • Video: Ilmari Niskasen avausosuma

Kuopiossa vanhat pelaajalegendat ovat – ansaitusti – paistatelleet pitkään ”viimeisimpinä” mestareina, nyt kaupunki sai joukkueellisen uusia.

Sattumaa voitto ei ollut. KuPS pelasi nousujohteisen kauden. Palaset loksahtelivat kohdilleen vaikeahkon talven ja nihkeän kevään jälkeen. Syksy oli jo yhtä lentoa.

Jos joku ehti epäillä KuPSin henkistä kanttia toiseksi viimeisellä kierroksella ensimmäisen hukatun ”merstaruuspallon” jälkeen, näpeille tuli.

KuPS pelasi lauantaina kauden päätöskierroksella mestaruuden ratkaisseessa ottelussa ajoittain jopa häikäisevästi. Se oli kokonaisvaltaisesti Interiä parempi kentän kaikilla osa-alueilla.

Esitys oli mestarillinen. KuPSille olisi riittänyt lauantaina tasapelikin kultaan, mutta se pelasi aktiivisesti. Ei se hopeita pureksivaa Interiä lohduta, mutta Inter hävisi selkeästi paremmalleen.

Kekelle taas kulta

KuPSin mestaruus on kuitenkin enemmän kuin yhden kauniin syysiltapäivän tulos. Taustalla on pitkä hyvä työ myös kentän ulkopuolella.

Seurajohdon oikea-aikaiset, onnistuneet liikkeet pelaaja- ja valmentajamarkkinoilla kauden aikana antoivat tukea päävalmentaja Jani Honkavaaran johdolla operoineelle joukkueelle.

  • Video: Reuben Ayarnan 2–0-maali

Joukkue palkitsi luottamuksen. KuPSin pelaajarinki oli laaja sekä määrässä että laadussa. Ja saipa valmentaja Keith Armstrongkin uuden kultamitalin jo ennestään mittavaan kokoelmaansa.

Kokenut menestyjä Armstrong tuli kesken kauden Kuopioon Honkavaaran pyynnöstä ja Honkavaaran avuksi antamaan tukea, lisäkäsiä ja -näkemyksiä valmennuspuolelle.

Valmennustiimi toimi, pelaajat hoitivat hommansa erinomaisesti ja kuopiolainen yleisö sai odottamansa.

Ei muuta kuin ensi vuonna uudestaan? Seuraavaa mestaruutta ei jakseta odottaa vuoteen 2062 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?