Joko se kulta tulee? KuPS voi varmistaa Suomen mestaruuden: ”Suurin ottelu koko uralla” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Joko se kulta tulee? KuPS voi varmistaa Suomen mestaruuden: ”Suurin ottelu koko uralla”

KuPSin kuopiolainen kapteeni Petteri Pennanen on väistellyt jännitystä leikkimällä lastensa kanssa – ja katsomalla jalkapalloa.

Tästä vielä paremmaksi? KuPSin juhli pronssimitaleita viime syksynä.­

6.10.2019 7:55

– Se on ihan fakta, että paineita on, ihan sama mitä kukakin väittää, sanoo KuPSin kapteeni Petteri Pennanen.

KuPS pääsee juhlimaan sunnuntaina Suomen mestaruutta, jos se voittaa kotonaan Hongan. Tasapelikin riittää, mikäli Inter ei voita HJK:ta Helsingissä.

Mestaruuspaineiden pakeneminen on mahdotonta, joten parasta oppia käsittelemään ne. Pennanen suorastaan nauttii tilanteesta.

– Kaupungilla tuntuu, että joka toinen ihminen tulee toivottamaan onnea tai muuten juttelemaan. Kaikesta näkee, että tätä tilaisuutta on odotettu pitkään.

KuPS voitti mestaruuden viimeksi 1976. Pennanen syntyi noin 14 vuotta sen jälkeen.

Pallokerhon tuoreessa jaksossa ennakoidaan viikonlopun kierrosta.

Toista oli junnuna

Kuopiolaisen Pennasen suhde KuPSiin tiivistyi jo pikkupoikana. Hän kävi katsomassa paljon keltamustan pelejä Väinölänniemellä vuosituhannen taitteen tietämillä.

– Ekoissa peleissä, jotka muistan, ei todellakaan pelattu niistä asioista kuin nyt. Oli ihan jäätävää, jos KuPS voitti edes yksittäisen ottelun, Pennanen muistaa.

Hän kävi pelaajana läpi KuPSin juniorimyllyn ja pääsi debytoimaan edustusjoukkueessa 16-vuotiaana kaudella 2007.

– Kun aloin seurata KuPSia 20 vuotta sitten, joukkue oli ”divarissa” (Ykkösessä). Ja kun pääsin debytoimaan 12 vuotta sitten, oltiin divarissa. Aika paljon on muuttunut niistä ajoista, kun nyt pelataan mestaruudesta.

”Pitkä viikko odotella!”

Ottelu ei voi tulla liian varhain. Pennasen viikko on mennyt jäitä poltellessa.

– Helkkarin pitkä viikko odotella! Vaikka miten on yrittänyt miettiä muuta, niin ottelu tulee mieleen. Odotus on mennyt kuitenkin positiivisesti. Energiat eivät ole kuluneet siihen, Pennanen sanoo.

Kahden lapsen isä on viettänyt harjoitusten ulkopuolella aikaa perheensä kanssa. 8- ja 1,5-vuotiaat lapset ovat vieneet ajatuksia pois Suuresta Ottelusta. Pojan lempilelu on jalkapallo, mutta pihalla ei sentään pelata mestaruuspaineissa.

– Kun on hulina päällä, ei kerkeä muuta miettiä. Iltaisin tulee tietysti aikaa, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Olenkin katsonut televisiosta kaiken mahdollisen jalkapallon. Ottelua katsoessa saa aina menemään sen tunnin ja 45 minuuttia.

Petteri Pennanen nauttii mestaruuspaineista. Kuopion oma poika haluaa päästä juhlimaan kotiyleisön edessä.­

Väärin silti luulla, että Pennanen sortuisi ylijännittämiseen. Hän näkee sunnuntain suurena mahdollisuutena.

– Stadion täynnä, ja paljon kannustusta: aika täydellinen päätös kauden kotipeleillemme. Ei voi kieltää, ettemmekö haluaisi ratkaista homman jo sunnuntaina kotonamme, vaikka senkin jälkeen on vielä yksi peli ja mahdollisuus jäljellä.

”Suurin ottelu uralla”

Oma seura. Kapteenin nauha. Kotikenttä. Unelma.

Käytännössä jokainen jalkapalloilija haaveilee sellaisesta tilanteesta, jossa Pennanen nyt on.

– Minulta meni pari vuotta peräkkäin enemmän kuntoutushommissa kuin pelatessa (polvivammat 2014 ja 2015). Silloin unelmoi, että pääsisi joskus vielä pelaamaan isoja pelejä. Nyt voi vain nauttia.

Honka pitää kaataa.

– Totta kai odotukset ovat suuret, kun edessä on suurin ottelu koko uralla. Nyt keskitymme vain siihen, miten pystymme voittamaan Hongan. Kaikki tietävät, mitä seuraa, jos voitamme, Pennanen sanoo.

Ruutu+ ja JIM näyttävät sunnuntaina kello 16.00 alkavan ottelun KuPS–Honka suorana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?