KuPSin pitkä mestaruusodotus lähellä päättymistä – jännitys tiivistyy Veikkausliigassa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

KuPSin pitkä mestaruusodotus lähellä päättymistä – jännitys tiivistyy Veikkausliigassa

Jalkapalloliigan kultakamppailu saattaa ratketa viikonloppuna.

KuPS on lähellä mestaruutta.­

4.10.2019 2:00

KuPSin päävalmentajan Jani Honkavaaran mukaan joukkueen sisällä ei ole puhuttu tulevasta viikonlopusta määräänsä enempää, vaikka mestaruus on tarjolla kuopiolaisryhmälle.

– Olemme pitäneet homman aika normaalina, Honkavaara tiivistää.

KuPS kohtaa sunnuntaina miesten jalkapalloliigassa kotikentällään Hongan viimeistä edeltävällä kierroksella.

Kuopiolaisten etumatka toisena olevaan Interiin on neljä pistettä. Honka ja Ilves ovat jääneet KuPSista kuusi pistettä. Pisteiden lisäksi Honkavaaran miehistön maaliero on sarjan paras, joten KuPSilla on tiukka ote kullasta.

Kuopio on perinteikäs jalkapallokaupunki, mutta KuPSin tuorein mestaruus on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1976. Sunnuntain kotiotteluun odotetaan runsaasti yleisöä.

– Kuopiossa on iso kuhina pelin ympärillä. Uskon, että pystymme käsittelemään tämän tilanteen henkisesti. Ottelu on Hongallekin äärimmäisen tärkeä, Honkavaara sanoo.

Tiukka mitalitaistelu

Yläjatkosarjan muista joukkueista Inter kohtaa sunnuntaina vieraissa HJK:n ja Ilves vieraissa IFK Mariehamnin. KuPSin mestaruus sinetöityy viikonloppuna tasapelilläkin, jos Inter ei voita otteluaan.

Sunnuntaina saattaa varmistua myös VPS:n putoaminen Ykköseen. Päätöskierros pelataan 19. lokakuuta, jolloin yläjatkosarjassa KuPS suuntaa Interin vieraaksi, Honka isännöi IFK Mariehamnia ja Ilves kohtaa kotonaan HJK:n.

Pitkään näytti siltä, että Ilves ja Inter ovat kultakamppailussa vahvoilla, mutta KuPS on noussut kuskin paikalle. Myös Honka on ollut viime aikoina tuloksellisesti vahva.

Mestaruuden lisäksi muutkin mitalisijat ovat auki. Kakkossija on tärkeä, koska se tuo paikan ensi kauden Eurooppa-liigan karsintoihin.

Kultajoukkue lunastaa paikan Mestarien liigan karsintoihin. Ilves on jo saavuttanut Eurooppa-liigan karsintalipun voittamalla Suomen cupin.

Kolmas Eurooppa-liigan karsintapaikka ratkaistaan päätöskierroksen jälkeen tahkottavassa viiden joukkueen lopputurnauksessa.

Europeleistä potkua

KuPS on voittanut seitsemän viime peliään yhteismaalierolla 16–1.

Honkavaara näkee merkittävänä käännekohtana kesän Eurooppa-liigan karsintaottelut. KuPS putosi toisella karsintakierroksella Legia Varsovalle, mutta pani ison puolalaisseuran ahtaalle.

– Europelit antoivat buustia. Aloimme ehkä uskoa entistä enemmän omaan pelaamiseemme, kun pyörittelimme Kuopiossa Legiaa.

Kuopiolaisten pelaaminen toimii tällä hetkellä puolustus- ja hyökkäyssuuntaan, joukkue prässää tehokkaasti, kokoonpano on vakiintunut, yksilöitä on noussut esille ja laatua löytyy leveältä rintamalta.

Esimerkiksi Ilmari Niskanen, Ariel Ngueukam eli Tuco ja Ats Purje ovat olleet viime aikoina mainiossa vireessä.

– Asiat ovat loksahdelleet kohdilleen. Sitten on vaan täytynyt antaa mennä eikä niin sanotusti ylivalmentaa, tiivistää Honkavaara, joka jättää KuPSin kauden päätyttyä.

Veikkausliigan ratkaisuhetket

Miesten jalkapalloliigaa on jäljellä kaksi kierrosta.

Sarja jaettiin 22 kierroksen jälkeen kuuden parhaan joukkueen mestaruussarjaan ja kuuden heikoimman ryhmän haastajasarjaan.

  • Mestaruussarjan tilanne 25 kierroksen jälkeen: 1) KuPS 49 pistettä, 2) Inter 45, 3) Honka 43, 4) Ilves 43, 5) HJK 37, 6) IFK Mariehamn 31.

  • Haastajasarjan tilanne 25 kierroksen jälkeen: 1) FC Lahti 35, 2) HIFK 33, 3) SJK 29, 4) RoPS 27, 5) KPV 22, 6) VPS 16.

  • Jäljellä olevat ottelut: 6.lokakuuta HJK–Inter, IFK Mariehamn–Ilves, KuPS–Honka, FC Lahti–KPV, RoPS–SJK ja VPS–HIFK, 19.lokakuuta Honka–IFK Mariehamn, Inter–KuPS, Ilves–HJK, HIFK–RoPS, KPV–VPS ja SJK–FC Lahti.

  • Sarjan viimeinen putoaa Ykköseen ja viimeistä edeltävä joutuu liigakarsintaan Ykkösen kakkosta vastaan.

  • Liigan voittaja pääsee Mestarien liigan karsintoihin ja kakkonen Eurooppa-liigan karsintoihin. Suomen cupin voittanut Ilves on jo hankkinut Eurooppa-liigan karsintapaikan.

  • Päätöskierroksen jälkeen pelataan viiden joukkueen pudotuspelimuotoinen lopputurnaus yhdestä Eurooppa-liigan karsintapaikasta. Lopputurnaukseen osallistuu viisi korkeimmalle sijoittunutta joukkuetta, joilla ei ole europaikkaa päätöskierroksen jälkeen.

  • Ilves hankki cupista europaikan, joten tämän hetken sijoituksilla lopputurnauksessa olisivat Honka, HJK, IFK Mariehamn, FC Lahti ja HIFK. Honka pääsisi parhaiten sijoittuneena suoraan turnauksen finaaliin.

  • Jos Ilves voittaisi liigan tai olisi toinen, se olisi hankkinut europaikan sekä sarjasta että cupista. Tällöin sen hankkima Eurooppa-liigan karsintapaikka siirtyisi liigan pronssijoukkueelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?