Ilveksen mitalijahti ja Huuhkajien pelit sytykkeinä – kiekkokaupungissa koetaan nyt futishuumaa: ”Tää touhu on ihan huippua”

Julkaistu:

Veikkausliiga
Ilveksen mestaruusjahti ja Huuhkajien kotipelit ovat nostattaneet futishuumaa kiekkokaupungissa.
Lauantai 19. lokakuuta voi olla iso päivä Ilves-faneille. Ehkä.

Tai sitten jäljelle jää vain tamperelainen normi-ilta ”kiakon” parissa. Illalla Hakametsään Lukko-matsia katsomaan.

Mutta jos optio toteutuu, raumalaisten vierailu jää keltavihreässä kaanonissa unohduksiin, sillä Ilveksen liput liehunevat huomattavasti riehakkaammin kaduilla kuin jäähallissa.

Nääs, kun Ilveksessä potkitaan myös palloa!

Tuona lauantaina Tammelan kentällä, 2,5 kilometriä Hakametsästä keskustan suuntaan, pelataan Veikkausliigan mestaruussarjan päätöskierroksen ottelu Ilves–HJK.

Panoksena voi olla Suomen mestaruus. Titteli, joka on kiakko-Ilveksessä ollut kaukainen haave jo lähes ikuisuuden.

Vaan eipä siihen moni uskonut futiksenkaan puolella, kun kausi starttasi. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa Ilves on jo lähes varma mitalisti. Ja kun jäljellä on vain neljä peliä, Ilveksellä on mahdollisuus ensimmäiseen jalkapallon miesten Suomen mestaruuteen 36 vuoteen.

– Onhan tää ollut mahtava kesä. Tavoitteena on juhlat Tammelan torilla, Ilves Ikuisesti ry:n puheenjohtaja Marko Isomustajärvi tiivistää tärkeimmät.

Kesän mahtavuutta korostavat rautatien toisella puolella, Ratinan stadionilla, pelatut Huuhkajien EM-karsintapelit. Kiakkokaupunki näyttää hetkessä muuttuneen Suomen futispääkaupungiksi.

Jalkapallossa Ilveksen mestaruustaisto vaikeutui sunnuntaina, kun joukkue hävisi kotonaan Hongalle 0–2. Eroa sarjaa johtavaan Interiin on viisi pistettä, kun sarjaa on pelaamatta vielä neljä kierrosta. Mitalijahti siis jatkuu.

Vuonna 2016 perustettu yli 500 jäsenen Ilveksen virallinen kannattajayhdistys ei tee jakoa jalkapallon ja jääkiekon välille. Seura on tiivistynyt muutenkin, ja kyräily kahden suuren lajin välillä on mennyttä.

Todisteeksi käy Ilveksen Särkänniemi-päivä muutama viikko sitten. Huvipuistoon kokoontui yli 10 000 keltavihreiden ystävää.

– Oli siellä kyllä yksi, jolla oli päällä Tappara-paita. Aika uhkarohkee! Ehkä se oli jonkun ilvesläisen rauhallinen puoliso, Isomustajärvi pohtii.

– Ilves-faneissa on edelleen myös niitä, jotka seuraavat pelkästään jääkiekkoa. Itselleni lajit ovat nykyisin yhtä tärkeitä.

”Ilves on mun jumalaa-nii”

Ilves Ikuisesti -ryhmällä on Tammelassa yksi kunniatehtävä: IS-tähtien jakaminen otteluiden päätteeksi. Tähtikisaa johtaa muuten Ilveksen jo 12 maalia iskenyt seuran oma kasvatti Lauri Ala-Myllymäki.

Kun Ilves pelaa, virallinen faniryhmä ei kuitenkaan pistä silmään eikä korvaan. Huomio kiinnittyy epävirallisemmille ja paljon äänekkäämmille ryhmille: Osasto 41:lle, Niilon Pojille ja Itäpäädylle.

– Ilves on mun jumalaa-nii! käynnistyy huuto itäpäädystä Interiä vastaan pelatun runkosarjan päätöspelin aluksi.

Uhoa riittää:

– Me tullaan teidät kaikki murskaamaan, hu-raa! Jos uskallatte tulla Tammelaan, hu-raa!

Tunnelmaa lisää se, että noin 5 000 katsojaa vetävät Tammelan lehterit ovat tänä kesänä täyttyneet kiitettävästi. Katsojakeskiarvo on 4 450, joten tässäkään futis-Ilves ei jää kauaksi kiakkoliigan veljistään (keskiarvo viime kaudella 5 042).

Hurjimmatkin Ilves-fanit ovat kuitenkin osanneet käyttäytyä sen verran asiallisesti, että katsomoon uskaltaa tuoda lapsiakin. Kuten ovat tehneet Minna ja Juha Halme.

– Niilolle tämä on jo kuudes tai seitsemäs peli tänä kesänä, isä-Halme kertoo nelivuotiaasta pojastaan.

Martta, 2, ei myöskään ole ensi kertaa liikkeellä Ilveksen nimissä. Juha Halme on puolestaan fanittanut Ilveksen futisjoukkuetta jo pitkään ennen lasten syntymää.

– Ihmiset ovat heränneet toden teolla jalkapalloiluun. Potkupallosta puhuminen on jäänyt vähemmälle. Jääkiekolla ja jalkapallolla on ollut viha-rakkaussuhde, mutta nyt molempia lajeja voi katsella hymyssä suin, Juha Halme kertoo.

Minna Halme tietää, että lastenkin kanssa pärjää, kun ymmärtää pitää välimatkaa esimerkiksi Itäpäätyyn.

– Heillä on oma vauhtinsa. Molemmat lapset nauttivat kuitenkin katella ja kuunnella, vaikka sanat ovatkin välillä aika roiseja, Minna Halme sanoo.

Riitta kutoo ja fanittaa

Riitta Siren, 66, erottuu joukosta. Nyt myös futiskenttien laidalla.

– Olen ollut 60 vuotta jääkiekkofani. Jalkapallo tuli mukaan vasta tänä kesänä. Olen käynyt katsomassa jokaisen pelin, Siren kertoo.

– Tää Ilveksen touhu on ihan huippua!

Sirenin tavaramerkki ovat itse kudotut Ilves-asusteet villasukista ponchoihin. Innokkaan käsityöläisen käsissä syntyy kaikkea muutakin: kännykkäpusseja, tossuja vastasyntyneille, reppuja ja nalleille tehtyjä vaatteita. Keltavihreitä, tietysti.

– Nyt vaan oon joutunu pitää taukoo tän kipsin kanssa. Kaaduin Ilves Ikuisesti -porukan ystävyysottelussa.

Nyt siis eletään täysillä sekä jääkiekkoa että jalkapalloa.

Ilves-neuleita Siren ryhtyi tekemään vasta muutama vuosi sitten.

– Linjurimatkoilla virkkaan sukat. Kaappi on jo täynnä neuleita. Kun immeiset rupes niistä innostumaan, niin oon tehnyt koko ajan lisää.

Moni tamperelainen on ”valinnut” seuransa jo synnytyslaitoksella. Sirenin isä oli KooVee-fani, joten hyppy Ilveksen taakse oli suuri.

Tapparan kannattajaa Sirenistä ei tullut. Ei vaikka sai seurata läheltä yhtä kirvesrintojen ja Leijonien legendaa.

– Martti Jarkko oli luokkakaverini. Monet jutut käytiin yhdessä läpi.

Tampereen Ilves

 Perustettu 1931. Yli 5 500 jäsenellä Suomen suurin urheiluseura.

 Päälajit: jääkiekko, jalkapallo ja futsal

 Suomen mestaruudet aikuisissa: miesten jääkiekossa 16, naisten jääkiekossa 10, miesten jalkapallossa 1, miesten futsalissa 8, naisten futsalissa 4

Viimeksi Ilves...

 voitti miesten jalkapallon SM-kultaa 1983

 voitti miesten jääkiekon SM-kultaa 1985

 oli mitaleilla miesten jalkapallossa 2017 (pronssi)

 oli mitaleilla miesten jääkiekossa 2001 (pronssi)

Tiesitkö, että...

 Seurassa on pelattu myös käsipalloa. Ainoa mitali on miesten SM-hopea vuodelta 1954

 Junnusarjat mukaan lukien Ilves on voittanut eri pallopeleissä jo noin 300 SM- tai cup-mitalia

 Mitaleita on vuosien mittaan tullut myös salibandyssä, rullakiekossa ja koripallossa

Tamperelaisseurojen Suomen mestaruudet miesten jalkapallossa:

Ilves-Kissat 1950, Ilves 1983, TPV 1994 ja TamU 2001, 2006, 2007.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt