Veikkausliigan runkosarja huipentuu poikkeuksellisella tavalla – hallituksen jäsen Raimo Sarajärvi suorasanaisena: ”Melkein nolottaa” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan runkosarja huipentuu poikkeuksellisella tavalla – hallituksen jäsen Raimo Sarajärvi suorasanaisena: ”Melkein nolottaa”

SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi ei ymmärrä, miksi Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros pelataan eri päivinä.

28.8.2019 12:20

Veikkausliigan runkosarja päättyy viikonloppuna. 22 ottelukierroksen jälkeen joukkueet jakautuvat ns. mestaruus- ja haastajasarjaan, joissa pelataan vielä viisi kamppailua.

Ylemmässä loppusarjassa taistellaan mitaleista, alemmassa ratkaistaan putoaja sekä karsija.

Ennätystasaisessa sarjassa vielä viisi joukkuetta, Honka, IFK Mariehamn, SJK, Lahti ja HIFK voi löytää itsensä joko ylemmästä tai alemmasta.

Jalkapallopiireissä on ennen päätösviikonloppua havahduttu siihen, ettei uudessa sarjajärjestelmässä runkosarjan viimeisiä otteluita pelata samana päivänä ja samalla kellonlyömällä.

Se on sarjamuotoisessa jalkapallossa normaali käytäntö.

– Eihän tämä ole urheilullinen ratkaisu, eikä maailmalla sarjoissa näin tapahdu. Ratkaiseva kierros pitäisi pelata aina yhtä aikaa, SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi jyrähtää.

SJK esimerkiksi pelaa viimeisen runkosarjaottelunsa lauantaina. IFK Mariehamn pystyy seuraavana päivänä valitsemaan strategiansa FC Lahtea vastaan sen mukaan, miten SJK on onnistunut.

– Tämähän voi vaikuttaa joukkueiden taktiikkaan. Jos voitamme KuPSin, Maarianhamina lähtee pelaamaan riskillä. Jos pelaamme tasan, Maarianhaminalle riittää tasapeli. Eihän se ole reilua. Ja jos asia olisi toisin päin, ei se olisi reilua niinkään.

– Tietyt asiat pitäisi mennä urheilun etiikan mukaisesti, Sarajärvi sanoo.

Daniel Sjölundin IFK Mariehamn kohtaa FC Lahden runkosarjan päätöskierroksella.

SJK:n puheenjohtaja kuuluu myös Veikkausliigan hallitukseen. Seurat käytännössä omistavat Veikkausliigan, joten Sarajärvelläkin on sananvaltaa otteluohjelmaan.

Puhutko nyt seuran puheenjohtajana vai Veikkausliigan hallituksen jäsenenä?

– Ihan molempina. En ole tästä kehdannut kauheasti huudella, koska olen minäkin otteluohjelman nähnyt, mutta ei minulla ollut syytä ajatella tällaista. Melkein nolottaa, mutta näin se on. Käsittämätön asia.

Ainuttakaan järkevää perustetta päätöskierroksen eri aikaa pelattaville otteluille hän ei keksi.

– Tuntuu tosi oudolta. Ehkä olisi pitänyt itse olla enemmän hereillä, mutta kyllä tämä minun mielestäni on enemmän sellainen asia, mikä kuuluisi liigan toimistolle. Tämän pitäisi olla ihan normaali asia, mitä kenenkään ei tarvitsisi vahtia.

Marjamaa: Ohjelma seurojen vastuulla

Liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa korostaa, että liigan seuroilla oli merkittävin sananvalta otteluohjelman rakenteeseen liittyen.

Veikkausliigassa viikonloppu on normaalin sarjakierroksen runkoaika. Sen sisällä seuroilla on jonkin verran sanavaltaa esimerkiksi sen suhteen, minä viikonlopun päivänä haluaisivat pelata kotiottelunsa.

Marjamaan mukaan liigahallitus sai päätettäväkseen sen, pelataanko koko sarjan kahden viimeisen kierroksen lisäksi myös runkosarjan viimeinen kierros samana päivänä ja samaan aikaan. Hallitus koostuu puheenjohtajasta (Matti Apunen) ja seurojen edustajista.

– Seurat, jotka kuitenkin omistavat ja pyörittävät toimintaa, päättivät, että he haluavat tässä tapauksessa pitää vapauden pelipäivien osalta, Marjamaa kertoi Ilta-Sanomille.

Matti Apunen on Veikkausliigan puheenjohtaja.

– Seuroilla on näissä asioissa lopullinen päätäntävalta. Ja muistetaan kuitenkin, että kausi jatkuu kierroksen jälkeen normaalisti. Taktikoinnille on tuskin sijaa, koska kaikki seurat tarvitsevat pisteitä vielä kauden edetessäkin.

Marjamaan mukaan kierroksen monet eri alkamisajat johtuvat seurojen omista toiveista.

Sarajärven kritiikkiin hän vastaa vähäsanaisesti.

– Noh... seurathan kuitenkin asioista päättävät, ja he voivat ensi vuonna tehdä erilaisen päätöksen.

Marjamaa ei lupaa, että asiaan tulee ensi vuonna muutos mutta ennustaa, että keskustelua käydään varmasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?