Petteri Forsell loi illuusion, jonka Riga FC mursi torstaina – HJK:n kauden voi pelastaa enää yksi oljenkorsi - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Petteri Forsellin luoma illuusio murtui – HJK:n kauden voi pelastaa enää yksi oljenkorsi

HJK oli Euroopan liigan karsinnassa esityksensä puolesta paljon kauempana jatkopaikkaa, kuin mitä numerot osoittivat. Joukkueella on enää yksi oljenkorsi pelastaa kautensa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Petteri Forsell ja HJK joutuivat pettymään torstaina Riga FC:tä vastaan.­

16.8.2019 6:04

Neljännellä peliminuutilla HJK hyökäsi upeasti.

Kesäkuun siirtoikkunassa hankitut maajoukkuestatuksen pelaajat Petteri Forsell ja Tim Väyrynen sahasivat lyhyillä syötöillä Riga FC:n oikean laidan auki.

Huuhkajien Qatarin-matkalta viime talvena kieltäytynyt Riku Riski voitti juoksukisassa latvialaisten puolustajan, joka kaatoi tämän rangaistusalueella.

Taas alku näytti HJK:n kannalta hyvältä.

Puolustaja Rafinha asettui jostain syystä pilkkua ampumaan ja ampui sen päin maalivahti Roberts Ozolsia.

Torjunnan jälkeen ei välttämättä heti ruuhkan keskeltä nähnyt, kuka iski paluupallon sisään, mutta sen oli oltava Forsell. Ja niinhän se olikin.

Helpompaa olisi ollut antaa Forsellin laukoa rangaistuspotku, mutta kävihän se vähän vaikeammankin kautta.

Petteri Forsellista on viime päivät puhuttu valtavasti, ihan syystäkin. Ei hänen tasoisiaan pelimiehiä ihan joka päivä Veikkausliigaan tule.

Lahtea vastaan kymppipaikan omalaatuinen vaeltaja iski upean maalin ja antoi kaksi vielä upeampaa syöttöä.

Riga FC:tä vastaan Euroopan liigan kolmannella karsintakierroksella sama tahti jatkui, sillä osumansa lisäksi hän alusti 2–1-johtomaalin kulmasta, jonka Väyrynen puski sisään.

Hetken näytti siltä, että yksi pelaaja – vaikka oikeammin kaksi, sillä Väyrynen teki tärkeän vierasmaalin Latviassa – erottaa HJK:n hyvästä ja huonosta eurotuloksesta.

Se on kuitenkin illuusio. Forsell ratkoo monia HJK:n hyökkäyspään ongelmia syöttövariaatiollaan, laukaisutaidollaan ja erikoistilanneosaamisellaan, mutta joukkueella on muitakin ongelmia kuin pelkät hyökkäyspään ratkaisut.

FC Riga paljasti ne tylyllä tavalla.

Veikkausliigan ja Euroopan ero

Valmentaja Toni Koskela on muuttanut HJK:n tämän kauden kurssia Veikkausliigassa, sillä ensimmäisen kymmenen ottelun pistekeskiarvo oli vaivaiset 1,2, kun se Koskelan aikakaudella on ollut 2.

Sillä kokonaistahdilla johtaisi sarjaa.

Eurokamppailut kuitenkin osoittivat, kuinka kesken vasta 12 viikkoa HJK:ta luotsanneen valmentajan projekti onkaan.

Joukkue oli vedonlyöntitoimistojen suosikki riikalaisia vastaan, mutta kahden osaottelun perusteella jossiteltavaa ei pitäisi olla.

Itse asiassa Riga FC tuskin olisi voinut käsittää kohtaloaan, mikäli se ei olisi päässyt otteluparista jatkoon. Rehellisyyden nimissä HJK roikkui ihmeen pitkään jatkopaikassa kiinni, osittain Forsellin ja Väyrysen yksittäisten onnistumisten ansiosta.

Se taas tarkoittaa, ettei joukkue saa puhtaita papereita eurokamppailuistaan.

Kun kerran Koskelaa on ymmärrettävistä syistä verrattu edeltäjäänsä Mika Lehkosuohon, verrataan lisää.

Lehkosuon HJK oli viime vuosina Euroopassa katuviisas.

Peli, joka näytti Veikkausliigassa yltiövarovaiselta ja liian kontrolloidulta, oli europeleissä hyvällä tapaa kontrolloitua.

Torstainen HJK teki valtavan määrän vääriä päätöksiä ja lapsuksia, joista ei Veikkausliigassa välttämättä rokoteta. Se oli sanalla sanoen naiivi.

Ja siksi sen taival Euroopan liigan karsinnoissa päättyi, kun taas Riga FC pääsee ensi viikolla kamppailemaan lohkopaikasta FC Kööpenhaminaa vastaan.

Jatkopaikka olisi tuonut HJK:lle myös rahaa, jolla olisi kattanut kauden keskellä tehtyjä isoja pelaaja- ja valmennuspanostuksia.

Yksi mahdollisuus pelastaa kausi

Kesken kauden hankituista profiilipelaajista Forsellista, Väyrysestä ja keskikentän erinomaisesta William Parrasta huolimatta joukkueessa näkyy se, että kausi on ollut pelkkää kompurointia.

HJK ei ole onnistunut koko kauden aikana pääsemään kertaakaan yli kahden voiton putkeen.

Isokokoista Riga FC:tä vastaan palloa lähetettiin johtoasemassa omasta puolustuksesta pitkillä syötöillä hyökkäyspäähän, mikä oli suunnilleen yhtä toiveikasta kuin jos Riku Riski olisi haastanut Jari "Bull" Mentulan penkkipunnerruskisaan.

Koskela näytti pelin aikana turhautuneelta ja päästi useita painokelvottomia sanoja penkin suuntaan.

Ottelun päätyttyä hän kertoi tarkoituksen kyllä olleen rakentaa peliä lyhyillä syötöillä alhaalta, ja että ongelma oli enemmänkin psyykkinen.

Toisin sanoen joukkueen itseluottamus ja itsetunto ovat olleet koetuksella.

HJK:n katastrofikauden ainoa mahdollinen pelastus on enää Veikkausliigan varassa.

Millään napinpainalluksella psyykkisiä ongelmia ei pyyhitä kotimaan sarjassakaan, vaikka Forsell isoja ongelmia ratkaiseekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?