HIFK:n alkukauden sensaatio latoo suorat sanat seuran uudesta omistajasta – lähti yllättäen kotiin kesken kauden, näin seura vastaa

Julkaistu:

veikkausliiga
Jakob Dunsby ei jatka enää HIFK:ssa eikä epäröi sanoa, minkä uskoo olevan lähtönsä taustalla.
HIFK on ollut Veikkausliigan suurin yllättäjä kuluvalla kaudella. Laajalti putoajaksi veikattu seura on taistellut kauden aikana jo 25 pistettä 18 ottelusta, eikä putoamisesta ole pelkoa. Seura on jopa tyrkyllä ylempään loppusarjaan.

Yksi IFK:n hyvän alkukauden parhaista pelaajista oli norjalainen Jakob Dunsby. 19-vuotias lainapelaaja Sandefjordista hurmasi heti alkukaudesta paikallispelissä HJK:ta vastaan ja ratkaisi heti perään toisen paikallisen Honkaa vastaan. Ahkera, nopea ja maaliahne laitahyökkääjä ilmensi norjalaisluotsi Tor Thodesenin peräänkuuluttamaa vaativaa ja fyysistä pelitapaa.Nyt norjalainen Dunsby on kuitenkin palannut kotimaahansa. Hänen agenttinsa etsii hänelle uutta seuraa. Dunsby jätti seuralle jäähyväiset ja avautui tilanteestaan Instagram-tilillään.

– Kiitos HIFK upeasta ajanjaksosta. Ikävää, etteivät asiat toimineet loppuun saakka, eritoten sen jälkeen, kun uusi omistaja astui kuvaan, Dunsby kirjoitti.

Dunsby viittasi seuran pääomistajaksi keväällä nousseeseen kiinalaisliikemieheen Lucas Chang Jiniin. Aiemmin tanskalaisessa Vejlessä vaikuttanut Lucas kertoi avoimesti IS:lle toukokuussa, että yksi syy HIFK:n ostamiseen oli rahanteko pelaajakaupoilla.

Norjalaispelaaja kertoo nyt Ilta-Sanomille uskovansa hänen lainapelaajastatuksensa johtaneen siihen, että hän oli hyvistä otteista huolimatta yhtäkkiä epäsuosiossa.

– Kaikki meni tosi hyvin aluksi. Sen jälkeen minulle alkoi tulla erityisesti ongelmia, kun uusi omistaja tuli sisään. Hänellä oli omat sääntönsä ja toimintatapansa. Meille kaikille jäi voimakas mielikuva, ettei hän halunnut auttaa lainapelaajan kehitystä, koska lainapelaajaa ei voi myydä, eikä heistä voi saada rahaa, puhelimitse Norjasta tavoitettu Dunsby kertoo.

Dunsbyn tapaan seurassa pelasi lainalla 19-vuotias gambialainen Foday Manneh. Hänkään ei ole enää seurassa, vaikka oli lainalla Changille tutusta Vejlestä.

– Minulle jäi vahvasti sellainen kuva, että kaikki valmennustiimistä lähtien saivat kovaa painetta olla peluuttamatta lainapelaajia.

Norjalaispelaaja kertoo halunneensa alun perin pysyvällä siirrolla HIFK:n riveihin, mutta tuolloin seuralla ei ollut varaa hänen hankkimiseensa. Sen vuoksi päädyttiin lainasiirtoon, ja Dunsby uskoo joutuneensa tämän vuoksi paitsioon omistajaohjauksen takia.


– Minusta omistajaa ei kiinnostanut voittaminen ihan hirveästi. Tuntui, että hänelle on ihan sama, olemmeko kolmas vai kuudes niin kauan kuin emme putoa sarjasta. Sarjastatus on tärkeää pelaajamyyntien vuoksi. Se oli kaikki vähän outoa.

Dunsbyllä oli Changista myös hyvää sanottavaa. HIFK oli taloudellisesti erittäin ahtaalla kiinalaisen liikemiehen tuloon saakka, eikä esimerkiksi ammattimaisen seuratoiminnan perusasioita kuten yhteisiä päivittäisiä ruokailuja voitu järjestää. Changin taloudellinen tuki mahdollisti ammattimaisemman toiminnan.

– Moni pieni asia seuran sisällä kehittyi, ja ne auttoivat joukkuehengen kanssa todella paljon.

Suurin kiitos HIFK:n hyvästä kaudesta kuuluu pelaajan mukaan kuitenkin Thodesenille, joka on joutunut tulemaan toimeen melkoisen myllerryksen keskellä.

IFK on hankkinut talven, kevään ja kesän aikana yhteensä 26 pelaajaa. Osa on jo vaihtanut maisemaa, mutta Dunsby kehuu, että Thodesen on hallinnut tilanteen erinomaisesti. Dunsby oli yksi harvoista pelaajista, jonka Thodesen oli itse löytänyt ja jonka hankkimista hän suositteli.


– Hänen pitäisi ehdottomasti saada jatkosopimus, hän on tehnyt loistavaa työtä. Kun tulin keväällä tänne, oli joukkue suunnilleen toisilleen tuntematon. Tor sai kaikki pelaamaan yhteen ja tekemään kovasti töitä. Kaikki asiat huomioiden hän on tehnyt uskomattoman työn.

HIFK-pomo: Panostamme pelaajiin, jotka jatkavat seurassa

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmillä riittää kiireitä seuran rakentamisen kanssa. Hän vastasi liigajoukkueen kokoamisesta ja 26 hankinnan sekä lukuisten lähtijöiden pelaajarallista.

Ilta-Sanomille Lönnström käytännössä vahvistaa Dunsbyn tuntemukset peluutuksesta mutta kertoo samalla, että seuran operatiivinen puoli päättää peluutuksista ja linjauksista, ei omistaja.

– Totta kai käymme omistajan kanssa isot linjat läpi, mutta kyllä se niin on, että vastuu näistä (pelaajiin liittyvistä) päätöksistä on operatiivisella johdolla. Me päätimme alkaa rakentaa ensi kauden joukkuetta hyvissä ajoin, sen vuoksi olemme tehneet nyt paljon jatkosopimuksia. Me haluamme panostaa niihin pelaajiin, jotka ovat sitoutuneet jatkamaan meillä ensi kaudellakin, Lönnström sanoo.


Dunsby siis kärsi kauden edetessä lainapelaajastatuksestaan. Sandefjord pyysi keväällä niin kovaa siirtokorvausta pelaajasta, ettei HIFK:lla ollut ennen Changin mukaantuloa varaa sitä maksaa. Kesällä Dunsbyn profiili nousi merkittävästi HIFK-onnistumisten myötä, ja hän pääsi Norjan alle 19-vuotiaiden EM-kisajoukkueeseen. Se saattoi vaikuttaa myös norjalaispelaajan omiin tulevaisuuden suunnitelmiin.

– Hänen pitää tehdä ensin itselleen selväksi, että mitä haluaa.

Esimerkiksi Toró, Tiquinho, Hassan Sesay, Jani Bäckman, Riku Selander ja Tino Palmasto ovat jo tehneet jatkosopimukset. Lisäksi Jukka Halmeen optio käytettiin.

Dunsbyn lainasopimus IFK:n kanssa on yhä voimassa. Seurapomon mukaan tilanne pelaajan kanssa on yhä auki. Dunsby sen sijaan näyttää jo jättäneen jäähyväisensä. Seura neuvottelee Sandefjordin ja Dunsbyn agentin kanssa seuraavista liikkeistä. Ilta-Sanomien tietojen mukaan ainakin Ruotsista on osoitettu kiinnostusta Dunsbyn palveluksia kohtaan.

Lönnströmin mukaan seuralla on selvä tavoite saada pelaajia myytyä hyvillä siirtosummilla eteenpäin. Se ei onnistunut kesällä, mikä oli seurajohdolle kova pettymys. Talvella on tarkoitus yrittää uudelleen. Pelaajamyynneissä onnistuminen olisi tärkeä signaali seuralta pelaajien suuntaan, että HIFK on varteenotettava tie eteenpäin.

– Esimerkiksi RoPS on viime vuosina onnistunut tässä todella hyvin, Lönnström kehuu.

– Olemme tavallaan saaneet pelaajia eteenpäin tällä kaudella, muttemme ole saaneet korvauksia. Jos ei saa korvausta, niin se lämmittää mieltä, mutta sillä ei makseta laskuja. Tämä on juttu, mikä oikeasti pitää saada toimimaan. Olemme tehneet sen verran jatkosopimuksia, että uskon tilanteen paranevan. Kukaan ei halua samanlaista rumbaa kuin mitä oli viime talvena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt