Kommentti: Suomen cupissa on ongelmansa – finaalissa niistä ei ollut tietoakaan

Julkaistu:

Kommentti
Jarkko Wissin sanat kielivät nykymuotoisen Suomen cupin ongelmista, mutta kyse on myös vanhan cupin romantisoinnista, kysyy Saku-Pekka Sundelin Maarianhaminasta.
– Tämä ei ollut meille alun alkaen tavoitteellinen kilpailu.

Jarkko Wissin sanat ennen Suomen cupin loppuottelua Maarianhaminassa kertovat paljon.

Tavoitteellinen cupista tuli Ilvekselle siinä vaiheessa, kun europaikka, mukava rahapotti ja ennen kaikkea pokaali alkoivat siintää yhä lähempänä.

Ottelun jälkeen ei ollut kahta sanaa siitä, kuinka paljon cupin voitto merkitsi Ilveksen pelaajille, tamperelaisille kannattajille ja taatusti Wissille itsellekin.

Hän on voittanut pelaajana useasti, mutta nyt myös valmentajana. Wiss ei ole enää vain loistotyötä niukin resurssein tekevä luotsi. Hän on myös voittaja.

Mitä tulee siihen, ettei Suomen cup ollut alun alkaen tavoitteellinen kilpailu – se kuulostaa pahemmalta kuin tosiasiassa onkaan.

Ensinnäkin seurat painottavat eri asioita. Tuskin Euroopan liigan voitto oli Chelsealle aluksi se kaikista tavoitteellisin kisa menneellä kaudella.

Suomen cupissa on nykymuodossaan silti ongelmia, minkä voi myös Wissin sanoista napata.

Lohkovaiheen liigajoukkueiden kesken on tarkoitus palvella ennen muuta liigajoukkueiden talviharjoittelua. Pidentää sillä tavalla kilpakautta. Pienempien kustannuksella.

Monien mielestä se on cupia halventavaa. Sitä se jollain tapaa onkin, mutta ei poikkeuksellista sekään.

Mestarien liiga oli ennen Euroopan cup, joka oli kerrasta poikki. Alkulohkot ovat verrattain uusi keksintö. MM-kisojen nimi on puolestaan englanniksi World Cup. Siinä lohkovaihe on ollut aina.

Kansallisen sarjan aito kerrasta poikki -cup olisi upea asia. Englannissa FA-cup toimii hienosti, vaikka siinäkin suuret tulevat vasta myöhemmin mukaan.

Suomen cupin finaalin huippuhetket:


Suomen cup ei ole ikinä ollut sama asia, vaan kyse on enemmän romantisoinnista. Väitän niin cupia useita vuosia pelanneena ja sitä toimittajana seuranneena.

En muista nelosdivisioonassa pelanneen joukkueen kaataneen liigamiehistöä palomiehenä siviilissä työskentelevän hyökkääjän osumalla. Tarinat eivät ole niin satumaisia, mitä muistelemme.

Se, että cupia pelataan isompien ehdoilla on ikävää niille harvoille pienemmille, jotka siihen haluaisivat panostaa. Nykycup ei ole ihanteellisin ratkaisu, sitä ei voi kokonaan kiistää.

Siksi Palloliitto on hakenut erilaisia ratkaisuja. Etsiminen jatkunee edelleen.

Suomalaisen jalkapallon kokonaisuuden kannalta näen silti tärkeimpänä, että cup palvelee kilpakauden pidentäjänä niitä seuroja, joissa pyritään pyörittämään ammattimaista toimintaa. Ilman elinvoimista pääsarjaa ja pääsarjaseuroja jalkapallon merkitys yhteiskunnassamme tuskin voimistuu.

Maarianhaminan finaali Ilveksen ja IFK Mariehamnin välillä oli kauden parhaita jalkapallotapahtumia Suomessa. Ei tuntunut olevan enää väliä, miten joukkueet olivat sinne seuloutuneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt