Kommentti: Toni Koskela nappaa valtikan oppi-isältään – HJK:n ongelmat kävivät selviksi rivien välissä

Julkaistu:

Kommentti
HJK:n uusi valmentaja on edeltäjänsä Mika Lehkosuon mallioppilas, joka on yrittänyt tehdä pesäeroa opettajaansa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
HJK järjesti keskiviikkona yllättäen tiedotustilaisuuden, joka ei tullut yllätyksenä.

Kun Mika Lehkosuon verrattain pitkä ja verrattain tuloksellinen jakso HJK:n päävalmentajana päättyi, siirryttiin 36-vuotiaan Toni Koskelan aikaan.

Hetkeä ennen kuin toimitusjohtaja Aki Riihilahti saatteli uuden päävalmentajan Telia 5g -areenan pressitilaan, HJK:n työntekijät kävivät kääntämässä seuran lipun pöydällä toisin päin, jotta siinä ei lukisi kameroista katsottuna KJH.

Lipun kääntämisestä on helppo hakea symboliikkaa. Monet asiat ovat olleet nurin päin ja HJK ajautunut tilanteeseen, jossa kurssin kääntämiseksi turvauduttiin siihen kaikkein radikaalimpaan, mutta urheilussa kovin arkiseen ratkaisuun – potkuihin.

Pöytä piti puhdistaa, jotta HJK:n lippu liehuisi taas ylväämmin.

Päätös jo ennen Lahti-nöyryytystä

Riihilahti oli kosiskellut Rovaniemen Palloseurassa viime kaudella ihmeitä tehnyttä Koskelaa jo kolmisen viikkoa, mutta RoPSin puheenjohtaja Risto Niva ei liehittelystä innostunut.

Maanantaina pomot pääsivät lopulta sopuun jo tästä kaudesta, vaikka alun alkaen puhe oli ensi vuodesta. Kaikella on hintansa, kuten Niva asian ilmaisi.

Päätös nopeasta valmentajavaihdoksesta lyötiin lukkoon jo ennen HJK:n nöyryyttävää 0–3-tappiota Lahdelle.

Valmentajavaihdos oli luultavasti ensimmäinen asia, joka on tapahtunut HJK:ssa tällä kaudella nopeasti. Kentällä vastaavaa räväkkyyttä ei ole näkynyt, minkä vuoksi muutokseen päädyttiin.

Koskela ei ole mikään täyskäännös seuran linjassa, vaan luonnollinen jatkumo Lehkosuolle.

Hänet oli jo hyvissä ajoin profiloitu ensi kauden ja sitä seuraavien sesonkien valmentajaksi, jota oli kasvatettu Klubi 04:ssä ja päästetty Rovaniemelle jalostumaan. Vähän samaan tapaan kuin osa HJK:n pelaajista Lassi Lappalainen etunenässä.

Prosessia piti tämän kauden tulosten takia nopeuttaa. HJK:ta uhkaa kausi ilman mestaruutta. Joukkue on ollut sellaisessa takalukossa, että jatkopaikka jopa ensimmäisellä eurokierroksella on uhattuna.

Se on seuran henkinen, taloudellinen ja imagollinen minimitavoite, jonka Lehkosuo joka vuosi toteutti.

Koskela tuntee Veikkausliigan, hän tuntee HJK:n ja sen pelaajat. Koskela, jos joku, saa esimerkiksi Lappalaisesta irti kaiken hänen alkukaudella piilossa olleen potentiaalin.

Siksi Koskela on järkevä väliaikainen, mutta myös fiksu pitkäaikaisratkaisu.

Isommassa kuvassa hänen toivotaan linkittävän paremmin HJK oy:n ja ry:n suureksi kasvaneen kuilun.

Seuran juniorisektori ja edustusjoukkue ovat etääntyneet. Nuoret lupaukset ovat kokeneet tiensä ykkösmiehistöön olevan tukossa ja lähteneet maailmalle entistä aiemmin.

Osaako Koskela avata henkisen takalukon?

HJK:n heikon alkukauden juurisyitä on pohdittu julkisuudessa laajasti. Keskiviikon pressitilaisuudessa ne kerrottiin rivien välissä, mutta valtavin huutomerkein.

HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula kertoi etsineensä hyvää ihmissuhdejohtajaa ja pelinjohtajaa, joka hallitsee vuorovaikutuksen pelaajiin.

Koskela lupaili koko seuraan positiivista energiaa ja iloa, joka tarttuisi myös katsomoon. Hän painotti rohkeutta ja nauttimista.

Sanat voivat kuulostaa ympäripyöreältä lätinältä, joita tällaisissa tilanteissa painotetaan, mutta jokainen HJK:ssa toimiva voi vahvistaa, että juuri niitä asioita seurassa nyt kaikista kipeimmin tarvitaan.

Lehkosuo kaatui lopulta jonkinlaiseen sosiaaliseen kömpelyyteensä, joka tuskin oli syy negatiiviseksi muuttuneeseen ilmapiiriin, mutta ei ainakaan auttanut sen avaamisessa.

Koskelaa on pidetty samasta puusta veistettynä kuin Lehkosuo. Koskela on tehnyt tähän julkisuudessa pientä pesäeroa, vaikka kaksikko läheinen onkin.

Rovaniemellä Koskelan kanssa työskennelleiden kertoman perusteella HJK:n tuore valmentaja on mainettaan parempi ihmissuhdejohtaja, vaikka varsinainen tunteiden tulkki tai niiden ilmaisija ei hänkään ole.

Tietotaitoa ja teknistä osaamista HJK:ssa oli riittävästi jo ennen Koskelaakin. Potkut saanut Lehkosuo on luultavasti 2000-luvun merkittävin suomalainen jalkapallovalmentaja, joka on tuonut valtavasti moderneja faktapohjaisia toimintamalleja kotifutikseemme.

Jotain Lehkosuosta kertoo se, että hänen entiset apuvalmentajansa Vesa Vasara ja Jose Riveiro keikkuvat joukkueineen Veikkausliigan kärkisijoilla. Nyt Koskela nappaa HJK:n valtikan oppi-isältään.

Juttua muokattu klo 7.19: Miika Takkula kertoi etsineensä hyvää ihmissuhdejohtajaa ja pelinjohtajaa, ei Aki Riihilahti, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt