HJK:n päävalmentajan paikka on Toni Koskelalle unelmien täyttymys – tämän asian hän yrittää korjata ensimmäiseksi

Julkaistu:

Veikkausliiga
Toni Koskela korvaa Mika Lehkosuon HJK:ssa. Koskela tietää, mikä pelillinen asia pitää korjata ensimmäisenä.
HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahden ja päävalmentaja Toni Koskelan suut olivat messingillä Töölön jalkapallostadionilla keskiviikkona.

Riihilahti oli joutunut antamaan Mika Lehkosuolle potkut, mutta sai haluamansa korvaajan tilalle. RoPSissa hyvää työtä tehnyt Koskela aloitti keskiviikkona seuran uutena päävalmentajana.

Koskelan HJK-tausta on pitkä, sillä hän edusti Klubia jo junioreissa, ei tosin edustusjoukkuetasolla. Valmentajana hän sai tulikasteensa HJK:n apuvalmentajana ja Klubi 04:n päävalmentajana. Nyt Koskela on taas kotona.

– Varsinkin helsinkiläiselle ja HJK-taustaiselle on vaikea ajatella parempaa paikkaa. Resurssit, olosuhteet, seura, fanit, kaikki, Koskela iloitsi IS:lle.

HJK halusi alun perin Koskelan ensi kauden päävalmentajakseen, mutta heikot tulokset tällä kaudella pakottivat muutokseen jo nyt. HJK ja Koskela aloittivat neuvottelut virallisesti maanantaina.

– Olisi ollut hyvin vaikeaa sanoa ei. Tärkeintä minulle oli, että RoPS ja toimitusjohtaja Risto Niva halusivat antaa tämän mahdollisuuden. Oli tärkeää, että RoPS jäi hyvään tilanteeseen.

RoPS sai Koskelan lähdöstä tuntuvan korvauksen HJK:lta. Hän johdatti seuran hopealle 2018.
Nyt Koskela korvaa HJK:ssa Lehkosuon, jonka apurina ja tärkeänä adjutanttina hän toimi monen vuoden ajan. Koskela ja Lehkosuo puhuivat puhelimessa asiasta aiemmin tällä viikolla. Kaksikon välille ei syntynyt säröä.

– Molemmat tiedämme tämän bisnksen aika hyvin. Jonain päivänä joku korvaa sitten minut. Arvostan ”Banaa” todella paljon valmentajana ja ihmisenä. Tämä on raadollista touhua.

Koskela ei halunnut paljastaa, millaisen viestin hän sai Lehkosuolta.

Nopeutta peliin?

36-vuotias Koskela ei halunnut vielä puuttua tarkasti HJK:n ongelmakohtiin, olihan hän vasta aloittanut uudessa tehtävässään hetkeä aiemmin. Hän korosti joukkuehengen ja itseluottamuksen kehittämistä – kuten uudet valmentajat usein tekevät tehtävään astuessaan.

Pienen pohdinnan jälkeen Koskela suostui myöntämään ensisijaisen pelillisen kehityskohteensa: pelinopeuden. HJK:n pelaamista moitittiin Lehkosuon aikana usein hitaaksi. Sekä Koskela että Riihilahti nostivat IS:n haastattelussa esille sen, että nyt ensisijaisena tavoitteena on saada HJK pelaamaan nopeammin.

– Haluan, että menemme nopeammin eteenpäin. Kun löydämme (pallollisena) edun ensimmäisen kerran, sitten menemme nopeasti eteenpäin. Pidän siitä, että meillä on laitapelaajia, jotka pystyvät ohittamaan ja pelaamaan leveydessä. Odotan, että näen (Lassi) Lappalaisen ja (Ivan) Tarasovin ohittamassa vastustajia leveydessä ja luomassa sen kautta isoa uhkaa vastustajille.

Talven profiilihankintoihin lukeutunut venäläinen Tarasov jäi yllättäen kauden aikana pahasti Lehkosuon peluutuksessa paitsioon. Samoin Lappalaisen roolitusta moitittiin kauden mittaan. Koskela aikoo korjata tilanteen.

Rovaniemellä Koskela sai tottua siihen, että hänen oli etsittävä pelaajia kissojen ja koirien kanssa maailmalta ja Suomesta, eikä budjetti ollut suuri. HJK:sta tutut pelaajat olivat suuressa roolissa, hän kehitti nuoria ja löysi myös helmiä ulkomailta.

Uusia pelaajia?

IS:n haastattelussa Riihilahti painotti, että HJK antaa tarvittaessa merkittävät resurssit joukkueen uudistamiseen, jos Koskela katsoo sen tarpeelliseksi. Se sai Koskelan hymyilemään leveästi.

– Heh heh! Se on vähän erilaista (kuin Rovaniemellä). Toki nyt eletään toukokuuta ja moni pelaaja haluaa varmasti odottaa heinäkuun siirtoikkunaan (ennen ratkaisujaan). Nyt tutustutaan ensin tähän joukkueeseen ja katsotaan, keitä meillä on. Viimeiset johtopäätökset tehdään sen jälkeen.

Riihilahden mukaan Koskela saa koota oman valmennustiiminsä. Lehkosuon apuriksi tulleen Jani Sarajärven jatko on yhä auki. Koskela tekee omat arvionsa viikon aikana. Ei ole poissuljettua, että Sarajärvi jatkaisi.

– Tutustutaan ensin ihmisiin. Toki tunnen Janin jo aiemmalta, mutta olen vasta aloittanut täällä. Rovaniemellä meillä oli erilaisia persoonia tiimissä. Silloin on helpompi lähestyä pelillisiä asioita. Myös pelaajia on helpompi lähestyä, joskus eri ihmisen on helpompi lähestyä erilaista persoonaa. Tärkeää on, että täydennämme toisiamme. Silloin saamme osaamisestamme parhaan irti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt