Kommentti: Nykymeno ei voi enää jatkua HJK:ssa – seuralla on tasan kaksi vaihtoehtoa

Julkaistu:

Kommentti
Helsingin Jalkapalloklubi on syvimmässä kriisissään sitten Sixten Boströmin kauhukevään, kirjoittaa Mikko Knuuttila.
Suomen jalkapallon kaikkien aikojen menestynein seura, 29 mestaruuden Helsingin Jalkapalloklubi on tilanteessa, jossa se on ollut lähes 112 vuotta kestäneen historiansa aikana aika harvoin: kahdeksan pääsarjaottelun voitottomassa putkessa.

Maanantaina HJK kärsi FC Lahden vieraana 0–3-tappion ja mätänee sarjataulukon kuudentena. Hallitseva mestari näyttäisi tittelin uusimisen sijaan päätyvän tällä menolla alempaan loppusarjaan.

Ylivoimaisilla resursseilla Suomessa operoivaa Klubia on tänä keväänä nöyryytetty urakalla. Seurajohdon on pakko reagoida.
Vaihtoehtoja HJK:lla on tällä hetkellä tasan kaksi: seura joko antaa potkut päävalmentaja Mika Lehkosuolle tai tukea häntä muokkaamalla joukkuetta rajusti uusiksi.

Näistä vaihtoehdoista ensin mainittu on todennäköisempi. HJK:n kannattajat ovat täysin kyllästyneitä Lehkosuohon ja tämän suosimaan varovaiseen sekä hitaaseen pelityyliin. Potkut tekisivät äänekkään faniopposition onnelliseksi.

Näin kävi Lehkosuon edeltäjälle Sixten Boströmille, joka sai lähteä keväällä 2014, vaikka oli edellisenä syksynä johtanut seuran mestariksi. Boströmin kevät 2014 oli samanlaista synkkyyden paraatimarssia kuin Lehkosuon kevät 2019 on ollut.

Lisäksi Lehkosuolla on sopimusta jäljellä vain tämä kausi. Hänen erottamisensa ei tulisi edes karmean kalliiksi. Samalla ovenavauksella lähtisi todennäköisesti myös apuvalmentaja Jani Sarajärvi, joka on myös päätynyt fanien hampaisiin.

Lehkosuon potkuja vastaan puhuu lähinnä se, että markkinoilla ei ole tarjolla yhtä ilmiselvää korvaajaa kuin Boströmille aikoinaan. Tuolloin HJK:n ex-kapteeni Lehkosuo oli vapaana, koska oli aiemmin saanut yllätyspotkut Hongasta.
  • Video: FC Lahti–HJK-ottelun huippuhetket.

Jos HJK päätyy tukemaan Lehkosuota, seurajohdon pitäisi tehdä raju remontti joukkueessa. Seuran nykyiset pelaajat ja Lehkosuo eivät selvästikään ole samalla sivulla eivätkä nykymenolla edes koskaan pääse sinne.

Lehkosuo antoi vahvoja signaaleja tyytymättömyydestään Lahti-ottelussa, jossa hän jätti kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle kevään ulkomaalaiset korkean profiilin hankinnat Marco Buenon ja Harmeet Singhin.

Lisäksi joukkueesta puuttui ghanalaislaituri Evans Mensah ja venäläinen ykkösmaalivahti Maksim Rudakov oli pudotettu yllättäen penkille Markus Uusitalon tieltä. Uusitalon edellisestä kilpailullisesta ottelusta oli aikaa vuoden päivät.

Lahti-tappion jälkeen Lehkosuo vielä alleviivasi, että HJK:n pelaajilla on hänen mielestään asenneongelmia.

– Kaikki egoismi on heitettävä romukoppaan ja kaikki energia on suunnattava joukkueeseen, hän sanoi.

Toinen asia on, osaako Lehkosuo edes käsitellä isoegoisia pelaajia. Hyvä esimerkki on Filip Valencicin tapaus. Kesken viime kauden Klubista pihalle pantu slovenialainen loistaa nyt Interissä ja johtaa liigan maalipörssiä.

HJK:n senttereiden Buenon ja Eetu Vertaisen yhteenlaskettu maalimäärä kymmenen liigaottelun jälkeen on nolla.
Kommenttia korjattu klo 11.28. HJK on voittanut 29 mestaruutta, ei 28, kuten jutussa alun perin mainittiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt