Veikkausliiga jättää Euroopan suursarjat jälkeensä yllättävällä tavalla – Hongan taakse jäävät mm. Manchester City ja Real Madrid! - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliiga jättää Euroopan suursarjat jälkeensä yllättävällä tavalla – Hongan taakse jäävät mm. Manchester City ja Real Madrid!

Honka etenee lyhyin syötöin.

Julkaistu: 21.5.2019 6:29

Suomen liigassa nähdään Euroopan lyhimmät syötöt.

Pallonhallinta ja lyhyillä syötöillä eteneminen ovat vakiintuneet maailman jalkapallon huipulla tärkeiksi dominoinnin välineiksi.

Urheilua tutkivan International Centre for Sports Studiesin CIES:n jalkapallotutkijat julkaisivat maanantaina tutkimuksen, jossa vertailtiin Euroopan jalkapalloseurojen syöttöjen pituuksia. Erottelu tehtiin sekä maa- että seurakohtaisesti.

Joukkueiden syöttöjen pituuksia kuvaavalla listalla lyhytsyöttelijöiden kärjessä esiintyvät odotetusti mm. Paris Saint-Germain, Barcelona, Ajax ja Chelsea. Mutta nelikon väliin mahtuu myös Veikkausliigan FC Honka. Keskimääräinen Hongan pelaajan syöttö joukkuekaverilleen kantaa 16,65 metrin verran. Listaykkösen PSG:n vastaava lukema on 15,85, Barcelonan 16,31. Honka on heti listan kolmantena.

Yksi lukema ei luonnollisestikaan kerro kaikkea pelisuunnitelmista, niiden toimivuudesta tai joukkueiden asemasta Euroopassa tai maailmalla. Lyhyet syötöt yksin eivät tee autuaaksi sen koommin Barcelonaa kuin AC Kajaanin b-junioreita. Joka tapauksessa Veikkausliiga on kokonaisuutena, kenties hieman yllättäen, koko Euroopan lyhytsyöttökeidas. Suomen jalkapallon pääsarja jakaa syöttötilaston kärkipaikan Ranskan pääsarjan Ligue 1:n kanssa. Kummassakin keskimääräisen syötön pituus on 18,89 metriä.

CIES:n lukemat pohjautuvat analytiikkayhtiö InStatin tuottamaan dataan. Vertailuun kuului kaikkiaan 35 eri sarjaa. Pisimpien pallojen heittäjien joukossa ei ole suuria yllätyksiä. Skotlannin pääsarja ja Englannin toiseksi korkein sarjataso eli Championship ovat tuon listan kärjessä.

Keskimääräinen syöttö Skotlannin Valioliigassa on hieman alle kaksi ja puoli metriä pidempi kuin Veikkausliigassa. Seurakohtaisesti erot ovat ymmärrettävästi suurempia. Rajuin roiskija, Championshipin Rotherham, pelaa syöttönsä lähes seitsemän metriä pidempinä kuin Honka.

Alla olevalla podcast-soittimella Pallokerhon taannoinen jakso, jossa keskustellaan Veikkausliigan nuorista pelaajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?