Suomen jalkapallopomot ymmärtävät HIFK:n kannattajien huolen uudesta omistajasta: ”Varmasti historian painolastia” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Suomen jalkapallopomot ymmärtävät HIFK:n kannattajien huolen uudesta omistajasta: ”Varmasti historian painolastia”

Kiinalainen Lucas Chang Jin on Veikkausliigan HIFK:n uusi pääomistaja.

Julkaistu: 15.5.2019 18:55

Veikkausliigassa pelaava Helsingin IFK esitteli maanantaina uuden pääomistajansa, kiinalaisliikemies Chang Jinin.

Ja ei aikaakaan, kun kotimaisen jalkapallon aiemmat synkät muistot ulkomaalaisomistuksesta pulpahtivat pintaan, ja etenkin aina intohimoiset HIFK-kannattajat toivat julki huoltaan seuransa tilasta ja tulevaisuudesta.

Veikkausliigassa ja Palloliitossa huoli ymmärretään, toteavat liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ja liiton pääsihteeri Marco Casagrande.

– Tässä on varmasti sitä historian painolastia, noista muutamista ei-niin-onnellisesti päättyneistä tapauksista. Se (huoli) on ihan inhimillistä, Marjamaa sanoo.

– Fakta on, että ulkomaista omistusta ei ole kielletty, eikä sitä oikein voisikaan kieltää. Lajimme on globaali, ja aika monessa muussa maassa ja sarjassa on jo pitkään ollut ulkomaista omistusta. Vaikea meidän on lähteä määrittelemään mitkä omistukset olisivat kiellettyjä, se olisi syrjivää, Casagrande muistuttaa.

”Näinhän se kapitalismi toimii”

HIFK piti liigaa ”hyvin kärryillä” omistajuuskuvioistaan, ja Marjamaan mukaan Changin ”bisneslogiikka on selkeä”. Sitä bisnestä hän teki aiemmin Tanskan liigan Vejlessä.

– Juttelin tanskalaiskollegani (paikallisen pääsarjan johtajan) Claus Thomsenin kanssa, ja he kävivät siellä isot seurantaprosessit läpi. Logiikka on selkeä, ovat investoineet tietyn miljoonamäärän, ja parissa vuodessa saaneet sen pelaajakaupoilla takaisin ja käännettyä seuran tuoton positiiviseksi. HIFK:n uudet omistajat ovat tehneet tätä bisnestä ja yrittävät löytää tietyn markkinaraon täältäkin. Näinhän se kapitalismi toimii myös jalkapallossa.

– Eri keskustelu on sitten, että tarkoittaako se sitä, että pelaajat liikkuvat huomattavasti enemmän ja tuleeko muutoksia joukkueeseen. Se liittyy jalkapalloon hyvin vahvasti, maailmalla ja Suomessakin joukkueet vaihtuvat joka vuosi. Pelaajaliikenne kuuluu lajiin, mutta missä mittakaavassa, on varmasti se mikä nostattaa tunteita ja keskustelua., Marjamaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?