Ärtyneet kannattajat piirittivät heti HIFK:n uuden omistajan – näin kaksi miljoonaa seuraan sijoittava liikemies selitti tekevänsä bisnestä Suomessa

Jalkapallo-HIFK siirtyi uuteen aikakauteen maanantaina. Kannattajien huoli ja epäilyt paistoivat läpi alusta alkaen.

HIFK:n futisyhtiön uusi pääomistaja Lucas Chang Jin vastailemassa kannattajien kysymyksiin.

14.5.2019 12:41

HIFK:n järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa se esitteli Veikkausliigassa pelaavan joukkueensa taustayhtiön uuden pääomistajan.

Kiinalainen liikemies Lucas Chang Jin, 37, hankki HIFK Fotboll Ab:sta 51,9 prosentin osake-enemmistön. Kauppa sinetöitiin maanantaina.

Osakkeet merkitään Changin Impress Longon Europe Limited -yhtiön nimiin. HIFK Fotbollin hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret kertoi Ilta-Sanomille, että Chang on ainoa henkilö 51,9 prosentin osuuskaupan taustalla.

Perret kertoi tiedotustilaisuudessa, että suunnattu osakeanti toi HIFK:lle ”noin kaksi miljoonaa euroa”. Sarjapaikkaa hallinnoiva yhdistys HIFK Soccer rf omistaa 35,5 prosenttia, nimeämätön suomalainen sijoittaja viisi prosenttia ja pienomistajat yhteensä 7,6 prosenttia HIFK Fotboll Ab:sta.

Perret oli tilaisuuden alussa puolustuskannalla. Hän oli saanut lukuisia viestejä seuran kannattajilta kaupasta, eivätkä ne olleet positiivisia. Perret vakuutti, etteivät seuran nimi, logo, perinteet tai historia olleet kaupan. Taustayhtiö sai uuden sijoittajan, ja kahdella miljoonalla eurolla pystytään kehittämään toimintaa merkittävästi.

Kun Perretiltä kysyttiin, miksei varakkaana tunnettu ”HIFK-perhe” sijoittanut seuraan vaan ulkomainen taho, puheenjohtaja sanoi näin:

– Suomalaiset näkevät epäonnistumiset ja uhat, ulkomaalaiset mahdollisuudet. Tämä on vakaa länsimaa, jossa ei tarvitse taistella korruptiota tai mafiaa vastaan. Lisäksi suomalaissijoittajien näkökulmasta avoin sarja, siis putoamismahdollisuus, kasvattaa riskejä.

Rahapulasta kärsivän HIFK:n oli löydettävä uusia sijoittajia.

– Tilanne ei ollut akuutti, mutta näimme, että jossain vaiheessa rahat loppuvat. Silloin kai mennään konkurssiin.

Puheenjohtaja Christoffer Perret (oik.) vakuutti HIFK:n seuraväelle, ettei seuran klassista logoa, sen perinteitä tai historiaa pantu kaupan.

Kauppa on herättänyt paljon huolta HIFK:n kannattajien keskuudessa. He protestoivat myyntiä jo taannoisessa kotiottelussa Honkaa vastaan.

Pieni ryhmä kannattajia yritti päästä tiistain tiedotustilaisuuteen ja lopulta heidät päästettiin sisään virallisten puheenvuorojen päätyttyä. Kannattajat piirittivät Changin välittömästi, kun tämä oli vastannut toimittajien kysymyksiin.

Kannattajien suurimpiin huoliin kuuluu seuran päätyminen sellaiseen omistukseen, joka ei vaali seuran pitkiä perinteitä tai jotka mahdollisesti asettavat ratkaisuillaan koko seuran tulevaisuuden vaakalaudalle. Huolta herätti myös Changin ja hänen kumppaninsa Andrei Zolotkon omistamassa tanskalaisessa Vejlessä nähty raju pelaajaruletti.

– Emme halua, että seura on vain bisnestä, yksi kannattajista sanoi.

Sopii asia kannattajaryhmä ”Stadin kingeille” tai ei, bisnestä on luvassa. Chang ei epäröinyt sanoa suoraan, että hän aikoo alkaa tehdä sijoituksellaan rahaa. Sitä syntyy pelaajakauppojen avulla.

– Kuka tahansa sijoittaja haluaa sijoituksensa tuottavan, se on selvää. Koskaan ei voi ennustaa, mitä tapahtuu. Seuran on tehtävä voittoa kahdella tapaa: pitää nostaa pelaajien arvoa ja saada isompia siirtosummia myymällä pelaajia. Toinen tapa on kehittää seuran brändiä eli nostaa näkyvyyttä ja saada parempia yhteistyösopimuksia. Urheilu- ja bisnespuoli kulkevat käsi kädessä, Chang kertoi toimittajille.

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström saa nyt rutkasti uusia pelimerkkejä käyttöönsä – jos hän on se mies, joka saa yhä rakentaa joukkuetta.

– Suomessa on paljon kasvupotentiaalia liigan, seurojen ja pelaajien arvon suhteen. Meidän ei tarvitse piilotella sitä, että suomalaispelaajista maksetaan todella vähän tällä hetkellä muuhun Eurooppaan verrattuna.

Ulkomaalaiset seurat maksavat suomalaisista pelaajista aika pieniä summia. Miten pelaajien arvon nostaminen käytännössä tapahtuu?

– Yksinkertaisesti: pitää pelata parempaa futista. Ei ole muuta keinoa. Parempia tuloksia, kauniimpaa jalkapalloa, enemmän pokaaleja. Ei ole mitään muuta keinoa. Sama pätee jokaiseen seuraan maailmassa.

Pitkäaikaiset ystävykset Lucas Jin Chang ja Andrei Zolotko ovat luoneet omaisuutensa jalkapallobisneksellä. Molemmat ovat entisiä pelaaja-agentteja. Ennen HIFK:n ostamista kaksikko sijoitti tanskalaiseen Vejleen, joka on noussut heidän omistuksessaan pääsarjaan.

Lucas Chang Jin esiintyi rennosti toimittajien ja HIFK:n väen edessä.

Hallitus menee uusiksi

Chang kertoi tiedotustilaisuudessa luopuneensa Vejlen hallinnasta. Hän omistaa yhä osakkeet, mutta seuraa pyörittää Zolotko. Chang keskittyy nyt HIFK:hon. Kaksikko tekee molempien seurojen osalta tiivistä yhteistyötä. Chang väläyttikin heti tiedotustilaisuudessa sitä mahdollisuutta, että Vejlestä tulee pelaajia Helsinkiin.

Seura järjestää yhtiökokouksen toukokuussa, ja siellä päätetään seuran tulevaisuuteen liittyvistä asioista. HIFK Fotboll Ab:n hallitus tulee vaihtumaan. Enemmistöosakkaana Changilla on oikeus vaihtaa hallituksen puheenjohtaja. Yhtiöllä tulee Perretin mukaan olemaan suomalainen toimitusjohtaja ja suomalainen urheilutoimenjohtaja ”kunnes uusi omistaja päättää toisin”.

Käytännössä Changin suurin kädenjälki tulee näkymään urheilupuolella. Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström suhtautui uuteen omistajaan optimistisesti, vaikka hänen työpaikkansa saattaa vuoden aikana olla vaakalaudalla. Chang vakuutti, ettei mihinkään pikamuutoksiin ryhdytä, vaan hän käyttää rauhassa aikaa HIFK:n tilanteen arviointiin.

– Vaimoni ei anna minun muuttaa pysyvästi Suomeen, mutta aion käydä peleissä ja katsoa niitä ahkerasti, Chang vakuutti tilaisuuden jälkeen.

Yllätyitkö, kun kiukkuiselta vaikuttaneet kannattajat piirittivät sinut lehdistötilaisuudessa?

– Vähän, mutta ei se mitään. Eivätkä he niin vihaisia olleet. Olen kohdannut Tanskassa paljon kiukkuisempia!

Lyhyen tähtäimen suunnitelma on selvä

Lyhyen tähtäimen kehityssuunnitelma on selvä: yleisökadosta kärsinyt HIFK haluaa lehtereille lisää väkeä. Tämän tukemiseksi alkaa heti huomenna uusien myynti- ja markkinointi-ihmisten rekrytointi seuraan.

Toinen välitön kehitysaskel on ensi vuoden joukkueen kokoaminen sekä mahdollisesti uusien vahvistusten rekrytointi kesken tämän kauden, jos uusi omistaja kokee sen tarpeelliseksi.

Siirtoikkuna aukeaa Suomessa 10. heinäkuuta. Sitä ennen seurat voivat hankkia sopimuksettomia pelaajia, joiden sopimus edellisen seuran kanssa on purettu viimeistään edellisen auki olleen siirtoikkunan aikana. Toisin sanoen pelaajaliikenne voi alkaa piankin, ja Lönnströmin mukaan IFK:n harjoitusvahvuudessa on kaksi uutta miestä. Sitä hän ei suostunut erittelemään, onko kyseessä hänen aiemmin etsimiään pelaajia vai uuden kiinalaisomistajan ensimmäisiä peliliikkeitä.

Perret kertoi myös, että seura haluaa kehittää akatemiatoimintaansa sekä parantaa olosuhdetilannettaan. HIFK pelaa vuokrastadionilla eikä sillä ole omaa harjoituskenttää tai -keskusta. Perretin mukaan asioista on jo keskusteltu alustavasti, Chang puolestaan ei pitänyt näitä asioita vielä akuuttina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?