Paljastiko HJK:n tähden pitkä pelikielto aukon urheilijan oikeusturvassa? Palloliitolla on selvä näkemys

rac

Julkaistu:

Veikkausliiga
HJK:n nigerialaisen topparitähden Faith Friday Obilorin pitkä pelikielto sai seuran kyselemään pelaajan oikeusturvan perään.
Faith Friday Obilor taklasi Interin argentiinalaisvahvistusta Luciano Balbia törkeästi, kun joukkueet kohtasivat Turussa huhtikuun 29. päivänä. Tilanteen jälkeen Obilor vielä töni toista Interin pelaajaa kovakouraisesti.

Ottelun tuomari Mattias Gestranius nosti Obilorille suoran punaisen kortin, mikä tietää automaattisesti kahden pelin mittaista pelikieltoa.

Obilorin temppu meni lisäksi Palloliiton kurinpitovaliokunnan käsittelyyn. Valiokunta katsoi Obilorin yrittäneen vahingoittaa Balbia ja käyttäytyneen väkivaltaisesti taklauksen jälkeen. Näistä syistä Obilorille määrättiin neljän ottelun lisäpelikielto.

Yhteensä Obilor, 28, joutuu siis olemaan sivussa kuudesta liigaottelusta. HJK:lla on mahdollisuus valittaa tuomiosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta valitus ei keskeyttäisi lisäpelikiellon täytäntöönpanoa.

Tätä pidetään seuran sisällä epäoikeudenmukaisena. HJK:n mediapäällikkö Jupe Väre kirjoitti torstaina Twitteriin näin:

– Kuukauden valitusaika on, mutta tuomio on silti heti voimassa. Pelaajalla ei ole minkäänlaista oikeusturvaa näissä tapauksissa. Tuomio on kärsitty, vaikka valitus menisi läpi.
Ilta-Sanomat tavoitti perjantaina Palloliiton kilpailutoiminnan johtajan Pekka Soinin, joka perusteli, miksi pelikieltoa ei panna jäihin, vaikka pelaaja valittaisikin oikeusturvalautakuntaan.

– Oleellista on se, että valituksella ei voi vaikuttaa siihen, milloin pelikielto kärsitään, Soini sanoi.

Jos HJK pelaisi seuraavaksi esimerkiksi cupin finaalin, se ei voisi valittamalla saada Obiloria pelikelpoiseksi tuohon otteluun. Soinin mukaan Palloliiton kurinpitolautakunta tekee pelikieltoasioissa huolellista työtä.

– Tiedossani ei ole yhtään tapausta, että meidän määräämämme pelikielto olisi muuttunut suuntaan tai toiseen, Soini sanoo.

Soinilla oli myös HJK:sta poikkeava näkemys Urheilun oikeusturvalautakunnan käsittelynopeudesta, kun puhutaan pelikieltoasioista.

– Minulla on sellainen käsitys, että urheilun oikeusturvalautakunta pystyy käsittelemään varsin nopeasti valitukset, Soini sanoi.

Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen, urheiluoikeuden professori Antti Aine vahvisti IS:lle Soinin käsityksen oikeaksi. Aineen mukaan lautakunta on esimerkiksi jääkiekon pudotuspelien aikaan käsitellyt pelikieltoasioita nopeasti.

Vilkaisu oikeusturvalautakunnan päätöksiin varmistaa tiedon. Esimerkiksi viime vuoden keväällä lautakunta on käsitellyt pelikieltoasioista tehtyjä valituksia 1–2 viikon sisällä liiton tekemästä kurinpitopäätöksestä.

IS tavoitti perjantaina myös HJK:n joukkueenjohtajan Markku Peltoniemen, joka kertoi, ettei seura ole vielä tehnyt päätöstä, valittaako se Obilorin tuomiosta vai ei.

Jos seura ei valita, Obilor on pelikiellossa vielä neljästä pelistä toukokuussa. Häneltä jäävät väliin kohtaamiset SJK:ta (11.5.), FC Lahtea (20.5.), KPV:tä (26.5.) ja RoPSia (31.5.) vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt